Garanti, Gelişmekte Olan Ülkelere Yatırım İçin Fon Sunuyor

Son Güncelleme:

Garanti Bankası, gelişmekte olan ülkelere yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için yeni bir yatırım fonunu piyasaya sunuyor Garanti Bankası, gelişmekte olan ülkelere yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için yeni bir yatırım fonunu piyasaya sunuyor.

Garanti Bankası, gelişmekte olan ülkelere yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için yeni bir yatırım fonunu piyasaya sunuyor Garanti Bankası, gelişmekte olan ülkelere yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için yeni bir yatırım fonunu piyasaya sunuyor.


Garanti Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada, Garanti ve İngiliz menşeli Ashmore Portföy Yönetimi Şirketi'nin, piyasaya sundukları yatırım fonu ile gelişmekte olan ülkelerin büyüme potansiyeline, sabit getirili menkul kıymetler üzerinden erişim ve yatırım imkanı sağladığı belirtildi. Garanti Bankası'nın bugünden itibaren halka arz edeceği "T. Garanti Bankası A.Ş. Ashmore Gelişmekte Olan Ülkeler B Tipi Yabancı Menkul Kıymetler Fonu"nun, 50'ye yakın ülkenin sabit getirili menkul kıymetlerine yatırım yaptığı bildirildi.


-ANAPARANIN BÜYÜMESİ AMAÇLANIYOR-


Garanti Bankası'nın kurucu, Ashmore Portföy'ün yönetici olduğu ve aktif yönetilen fonun, gelişmekte olan ülkelerde ihraç edilen borçlanma araçlarına yatırım yapılmasını sağlayacağı kaydedildi. Anaparanın büyümesini amaçlayan fonun, portföyünün büyük bir kısmıyla (en az yüzde 80), gelişmekte olan piyasalarda ABD doları, Euro, İsviçre Frangı ve diğer önemli döviz cinslerinden ihraç edilen devlet tahvili/bonosu, devlet garantili tahvil/bono, kamu ve özel sektör borçlanma senetlerine yatırım yapacağı kaydedildi. Fonun, likidite, politik ve ekonomik gelişmeler, risk-getiri, çeşitlilik, makro gelişmeler ve para dinamikleri göz önüne alınarak yönetileceği açıklandı.


-YATIRIMCILAR FON İLE 50'YE YAKIN ÜLKEYE ERİŞEBİLECEK-


Diğer taraftan yatırımcıların tek bir fonla, ilk kez Türkiye'de Brezilya'dan Meksika'ya, Rusya'dan Filipinlere, Endonezya'dan Çin'e, Kolombiya'dan Güney Afrika'ya, Arjantin'den Kazakistan'a 50'ye yakın gelişmekte olan ülkeye erişim imkanına sahip olacağı bildirildi. Portföyün geniş kapsamlı çeşitliliğinin, ülke risklerinin yönetilmesini ve dağıtılmasını sağlayacağı kaydedildi. Fon'un, Garanti Bankası'nın tüm şubeleri, internet şubesi ve alternatif dağıtım kanalları aracılığı ile alınıp satılabileceği duyuruldu.


-"FON ARACILIĞIYLA YATIRIMLAR, GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE DEĞERLENDİRİLEBİLECEK"-


Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Erün, yaptığı değerlendirmede, dünya çapında tecrübeye sahip Ashmore ile birlikte "Gelişmekte Olan Ülkeler Sabit Getirili Yabancı Menkul Kıymetler Fonu"nu tasarladıklarını ve yatırımcılarının, Türkiye'de bir ilk olan fon aracılığı ile yatırımlarını gelişmekte olan ülkelerde değerlendirebileceğini açıkladı. Erün, söz konusu ülkelerin büyüme potansiyelinden yararlanarak, bu ülkelerdeki menkul kıymetlere tek bir fon aracılığıyla yatırımcıların, yatırım yapabileceğini belirterek, "Ürün yelpazemizi her risk profiline uygun fon alternatifleriyle geliştirmeye devam edeceğiz" dedi.


-"DÜNYADA 'GELİŞMEKTE OLAN PİYASALAR BORÇLANMA ARAÇLARI'NIN BÜYÜKLÜĞÜ 11,7 TRİLYON DOLAR"-


Ashmore Global Dağıtım Kanalları Dünya Başkanı Christoph Hofmann ise dünyada gelişmekte olan piyasalar borçlanma araçlarının büyüklüğünün, toplam 11.7 trilyon dolar seviyesinde olduğunu açıkladı. Fonun yatırım yapacağı alanın oldukça geniş ve likit olduğuna işaret eden Hofmann, açıklamasını şöyle sürdürdü:


"Toplam 1.8 trilyon dolar büyüklüğünde bir yatırım dünyasından bahsediyoruz. Gelişmekte olan piyasaları gelişmiş piyasalarla karşılaştırdığımızda, güçlü temel ekonomik göstergelere sahip olduklarını görüyoruz. Küresel yatırımcıların giderek artan talebine ve bu ülkelerin dünya ekonomisindeki önemine rağmen, gelişmekte olan piyasalara yatırım henüz yeterli değil. Bu ülkelerde temel ekonomik göstergelerin gücü, gelişmiş ülkelere kıyasla birçoğunun yüksek büyüme oranlarına ve ekonomiyi canlandırabilecek güçlü rezervlere sahip olması, portföylere bu varlık sınıfının dahil edilmesini sağlayan en güçlü göstergeler. Türkiye'de ilk kez sunulan fon, geniş bir yatırımcı kitlesine ulaşacaktır." - İstanbul

Kaynak: ANKA