Girişimciliğin Geliştirilmesi Protokolü
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "2012 yılından itibaren bütün üniversitelerimizde kademeli olarak girişimcilik yarışmaları düzenleyeceğiz ve her üniversiteden 3 öğrenciye girişimcilik ödülü vereceğiz" dedi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "2012 yılından itibaren bütün üniversitelerimizde kademeli olarak girişimcilik yarışmaları düzenleyeceğiz ve her üniversiteden 3 öğrenciye girişimcilik ödülü vereceğiz" dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK arasında "Girişimciliğin Geliştirilmesi Protokolü" imzalandı. Milli Eğitim Bakanlığı Başöğretmen Salonu'nda imzalanan protokolün açılışında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, derinlemesine etkiler meydana getirecek bir tören gerçekleştirdiklerine işaret ederek, "Çünkü eğitim sistemimiz içerisinde teknolojik hem TÜBİTAK'ın hem Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın hem de Milli Eğitim Bakanlığı'nın birlikte çalışarak derinlemesine etkiler meydana getirecek ve gençlerimizin hayata bakışlarını çok köklü değişime tabi tutacak bir işi başlatmış oluyoruz" dedi.
Birçok öğrencinin ilerleyen protokolün imzalanmasının ardından ilerleyen eğitim sürecinde, gelişimci olmayı daha çok düşüneceklerini söyleyen Bakan Ergün, "Hayata başka bir açıdan bakacaklar" diye konuştu.
"NE VARSA GENÇ NÜFUSTA VAR"
Bakan Ergün, Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu Toplantısı'nda alınan kararların icraat dönüştüğünü hatırlatarak, "Türkiye ekonomik ve sosyal hedefleri olan bir ülke. Bu hedefleri gerçekleştirmek için elindeki en güçlü unsur genç, dinamik ve büyük bir nüfusa sahip olmasıdır. Ne varsa bu nüfusun içerisinde var" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin zenginleşmesinin yolu olarak genç nüfustaki potansiyelin açığa çıkarılmasına dikkat çeken Bakan Ergün, "Çok şükür bu genç ve dinamik nüfus bize bu imkanları sunuyor. Yeter ki biz ona yol göstermesini ve altyapı hazırlamasını bilelim" dedi.
"SON 2 YILDA 60 BİN KİŞİ GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ ALDI"
"Milli eğitimde, ilköğretim ve ortaöğretimde yenilikçilik ve girişimcilikle ilgili kavramların yeniden ele alınması gibi bir yaklaşım ortaya koyuyoruz" diyen Ergün, şöyle konuştu:
"Girişimcilik eğitimlerine baktığımız zaman KOSGEB diye bir kurumumuz var, 20 yıl oldu kurulalı. 20 yılda yaklaşık 6 bin kişiye ulaşılabilmiş girişimcilik eğitimi vermek üzere. Ama son 2 yılda 60 bin kişi girişimcilik eğitimi aldı KOSGEB'ten."
KENDİ İŞİNİ KURMAK İSTEYENE 20 BİN LİRA HİBE, 70 BİN LİRAYA KADAR KREDİ
Bakan Ergün, daha çok insana eğitim vermenin yanında iş fikrini ortaya koyana da "Hem hibe desteği hem de kredi desteği vererek işini kurmasını sağlayan mekanizmaları da geliştirdik" dedi.
İşini kurmak isteyene başlangıçta 27 bin lira hibe verdiklerini ifade eden Bakan Ergün, 70 liraya kadar da faizsiz kredi verdiklerini söyledi. "Hedefimiz her yıl 5 bin kişiye KOSGEB vasıtasıyla hibe desteğini ve girişimcilik kredisini vermek" diyen Bakan Ergün, bu sayının ilerleyen süreçte artırılabileceğini söyledi. Uluslararası girişimcilik çalışmalarına göre Türkiye'nin 2006 yılına kıyasla 2011 yılında Türkiye'deki girişimcilik aktivitelerinin 5 yılda 2 kat arttığını bildiren Bakan Ergün, "Bunun ölçülebilir hale gelmesi memnuniyet verici" dedi.
"GİRİŞİMCİLİK RUHU TÜRKİYE'Yİ GELİŞTİRECEK"
Bakan Ergün, girişimcilik ruhunun Türkiye'yi geliştireceğini, zenginleştireceğini dile getirerek, şunları kaydetti:
"İlköğretimde, ortaöğretimde, üniversite öğreniminde girişimciliğin bütün öğrencilerde veliler tarafından önemsenmesini istiyoruz. Üniversitelerimizle de protokol yaptık. Bu yıldan itibaren bütün üniversitelerimizde kademeli olarak girişimcilik yarışmaları düzenleyeceğiz ve her üniversiteden 3 öğrenciye girişimcilik ödülü vereceğiz. İşini kursun, kurmasın. Ayrıca işini kuranlara da hem hibe destekleri ve hem de faizsiz kredi destekleriyle onların iş kurmalarını önereceğiz ve sağlamış olacağız."
"İCATÇILARI İCRAATÇILARLA BULUŞTURMALIYIZ"
"İşin özü girişimciliktir, girişimci, yenilikçi olmaktır" diyen Bakan Ergün, "Protokolle hem yenilikçi olmayı hem de girişimciliği bir arada tahrik etmiş olacağız. İcraatçılar lazım bize bir kanaldan ona çalışıyoruz. Zaten ilk ve ortaöğretimde icat yarışmaları düzenleniyor. Bunları Patent Enstitüsü'nde sergiliyoruz. Bundan sonraki süreçte icatçılara daha çok sahip çıkacağız ama icatçılar tek başına yetmez. Onları icraatçılarla buluşturmak lazım. İcatçılarla icraatçılar yan yana gelirse bir sinerji ortaya çıkar" ifadelerini kullandı.
Birçok icadın icraatçı ile buluşamadığı için sönüp kaldığını anlatan Ergün, "Girişimcinin kendisi bir şey icat etmeyebilir ama icat edilen bir şeyin neye yarayacağını en iyi o tespit eder. Onun hayata akışını sağlar" dedi.
"GİRİŞİMCİ ÇOCUKLARIMIZIN YETİŞECEĞİ FIRSATLARI SAĞLAMAK BİZİM GÖREVİMİZ"
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer de, 2023 yılında dünyadaki en büyük ekonomiden biri olma yolunda bir hedef koyduklarını hatırlatarak, dünyadaki en önemli 11 ülke olabilmenin şartlarından birisinin de rekabetçi bir yapıya sahip olmaktan geçtiğini, rekabetçi bir ekonominin ise en önemli yolunun girişimci olmaktan geçtiğini belirtti. "Girişimci bireylere sahip değilseniz rekabetçi bir toplum olma şansınız kalmayacaktır" diyen Dinçer, girişimcilik denilen şeyin 30 yıl önce iş kurmayla ilgili bir kavram olarak kullanıldığını hatırlatarak, günümüzde anlamının genişlediğini ifade etti. Bakan Dinçer, şunları kaydetti:
"Biz bütün çocuklarımızı girişimci yapabilir miyiz, bu tartışılabilir ama girişimci niteliklere sahip çocuklarımızın yetişebileceği fırsatları sağlamak bizim görevimiz. Bugün yaptığımız şey bu zemini hazırlamaktan ibaret. Bundan sonrası öğretmenlerimize, ebeveynlerimiz ve çocuklarımız kalıyor."
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ise, yetenekli, yaratıcı, kaliteli öğrenciler yetiştirmek istediklerini ifade ederek, "Bunu yaptığımız zaman Türkiye'nin çehresi değişecek ve ulusal hedeflere ulaşacağız. Bu protokolün imzalanmasının altında yatan faktör budur. Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal hedeflere ulaşması için girişimcilik ruhuna sahip inovasyon zihinlerine işlemiş öğrenciler yetiştirmek istiyoruz" dedi.
Konuşmaların ardından protokolü Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak tarafından imzaladı.
- ANKARA