Kahveciler, Ruhsatlarının Genişletilmesini İstiyor

Son Güncelleme:

Ertuğrul Subaşı- Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, 2009'da başlayan sigara yasağının kahvecileri zor durumda bıraktığını belirterek, ruhsatları genişletilerek, internet, playstation, fastfood gibi eklemeler yapıldığında, sigara...

Ertuğrul Subaşı- Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, 2009'da başlayan sigara yasağının kahvecileri zor durumda bıraktığını belirterek, ruhsatları genişletilerek, internet, playstation, fastfood gibi eklemeler yapıldığında, sigara yasağının zararlarını da karşılayabileceklerini bildirdi.


Güven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1978'den beri esnaf olduğunu ifade ederek, 1996'da Ankara Kahveciler Odası Yönetim Kurulu Üyesi seçildiğini, başkan vekilliği yaptığını ve 2005'te oda başkanı olduğunu anlattı.


Türkiye Kahveciler ve Büfeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyeliği'ne de 2010'da girdiğini dile getiren Güven, kahveci mesleğinin kimlik kazanması için böyle bir yola çıktığını ifade etti.


Güven, çıkan yasaların kahvecinin aleyhine çıktığını öne sürerek, dernekler kanununun da kahveci mesleğini yok ettiğini iddia etti.


Esnaflarla ilgili 5362 sayılı kanunun da değişmesi gerektiğini anlatan Güven, 2005 yılında değiştirilen iş yeri yönetmeliğinin de yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine değindi.


Güven, oda başkanlarının kahvehanelerin her sene ramazan ayında sahura kadar açık kalması için belediyelere 2 ay önceden başvuru yaptığını ve süreçte sıkıntı çektiklerini dile getirerek, iş yeri yönetmeliğinde "kahvehaneler sahura kadar açıktır" ibaresi eklendiğinde tek bir bir cümleyle bu sıkıntıdan kurtulunacağını anlattı.


-"Sigara yasağı"-


Güven, 2009'da başlayan sigara yasağının kahvecileri çok zor durumda bıraktığını ifade ederek, şöyle konuştu:


"Esnafın durumu perişan. Evine ekmek parası götüremiyor. 50-60 bin liraya açılan bir kahvehaneyi satamıyoruz, devredemiyoruz, kahvehaneler elimizde kaldı. Sigara yasağına karşı değiliz. Ben de sigara içmiyorum, çok güzel bir kanun destekliyorum ama bununla ilgili yeni bir çalışma yapılması lazım. Ruhsatlarımızda çay kahve meşrubat ve oyun olur. Bizim iş yeri yönetmeliğimiz değişsin, nasıl ki grosmarketler 72 meslek dalını aldıysa bir kahvehanede internet, playstation, fastfood olsun. Ruhsatlarımızı genişletelim, sigara yasağının zararlarını da karşılarız."


TOBB kanunun 102. maddesinin üye kaydetmede haksızlığa yol açtığını da öne süren Güven, şirketlerin kendilerine üye olmayacağını, aynı şekilde küçük esnaf ve sanatkarın da ticaret odasına kayıt olmaması gerektiğine değindi.


Güven, ancak ticaret odalarının kahvehanecileri de üye yapabildiğine işaret ederek, 102. maddenin değişmesini istedi.


-"Şifreli kanal da sıkıntı"


Maçların yayın hakkını alan şifreli kanalın da kahveci esnafının zor durumda kalmasına neden olduğunu anlatan Güven, kanala abonelik için kahvehanelerden 12-8 bin lira istendiğini, bunun da kahveci mesleğine bir darbe daha vurduğunu söyledi.


Güven, "Fiyatlar çok yüksek, aşağı çekilmesi lazım. Kahvehaneye gelen maç seyredecek, 12 bin, 8 bin lira... Yapsınlar bin lira, 2 bin lira" dedi.


Kahvehanelerdeki bilardo masalarına da vergi getirildiği için 2007'de kaldırıldığını belirten Güven, spordan vergi alınmasını zaten doğru bulmadıklarını, 3-5 masası olandan günlük 10 lira alındığı için kahvecilerin bilardoyu da kaldırdığını anlattı.


-"19 Şubat'ta kongre var"


19 Şubat'ta Güneypark Düğün Salonu'nda bir kongre yapacaklarını ve güven tazeleyeceklerini vurgulayan Güven, güçlü bir kadro ve güçlü bir ekiple geleceğini söyledi.


Güven, esnaftan da kongreye gelerek odalarına, mesleklerine ve başkanlarına sahip çıkmalarını istedi.


Nisan ya da Mayıs ayında "kahveci kurultayı" yapmak istediklerini de anlatan Güven, Meclis Başkanı, Sağlık Bakanı, Milli Eğitim Bakanı ve İçişleri Bakanı gibi bakan ve siyasetçileri de buraya davet etmeyi planladıklarını bildirdi.


Güven, şunları söyledi:


"Bizim istediğimiz, AŞ iş ekmek. Devletimize, hükümetimize bağlı, Ahi Evran çocukları olarak sokakta işimiz yok. Kongreden sonra güven tazeleyip güçlü bir ekiple gelmek istiyorum. Kültürümüz yok oluyor. Kahvehaneler bir kültürdür. Kahvehane kültürü almayanın ben üniversitesini yarım sayarım. Bürokratlar bile halkın içine girmek için kahvehanelere geliyor. Bu 114 esnaf odasını ilgilendiren bir konu. Bana güvenin, İsa Güven esnafın sorununu çözmek istiyor."


- ANKARA

Kaynak: AA