Kanatlı Sektörü Dünya Pazarlarında
Türk Tavukçuları 1 milyar dolara yakın ihracat yaptı.
Türk Tavukçuları 1 milyar dolara yakın ihracat yaptı. Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Aydemir, 2012 yılında sektörün ihracatını yüzde 31,97 arttırarak 9 yeni pazara girdiğini, 2013 ihracat hedefinin 1.2 milyar dolar olarak belirlediğini ve hedef pazarları zorlayacaklarını söyledi.
Son 5 yılda üst üste ihracat rekorları kıran sektörün, 2012 yılında birçok ilke imza attığını belirten Aydemir, sözlerine şöyle devam etti:
"Hedef pazarlarımızda Kanatlı Ürünleri Alışkanlık Analizleri, Benin, Güney Afrika Cumhuriyeti'ne yönelik yerinde pazar araştırmaları yapıldı. Asya, Avrupa, Afrika, İran Libya'lı alıcılara yönelik Alım Heyetleri düzenlenerek alıcılar ile Türk Kanatlı Sektörü üreticilerimiz bir araya getirildi. Özellikle Ortadoğu'da Türk Tavuğu ve Türk Yumurtası aranan bir değer haline geldi. Suudi Arabistan gibi Dünya'nın en büyük alıcıları sofralarında artık inandıkları güvendikleri Türkiye'den gelen ürünleri görmek istedikleri beyan ediyorlar, sırada ise Japonya var çok kısa bir süre içinde Japonlar da artık Türk Tavuğu ile buluşacaklar. Türkiye'de ilk defa bir sektöre yönelik Koordinasyon Kurulu oluşturularak tüm kurumlar ile ihracatta karşılaştığı sorunlara etkin ve hızlı çözüm bulunması amacıyla çalışmalara başlandı."
"6 YÜZBİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLDİ"
Üniversitelerin Veteriner Fakültelerinde, Ziraat Fakültelerinde ve Gıda Mühendislikleri'nde verilen seminerlerle üniversitelerin ve gençlerin sektöre yakınlaşmasının sağlandığını belirten Aydemir, "Tüm bu çalışmalar ihracatımızı arttırmanın yanında, çiftlikten sanayiye 600.000 kişinin direk istihdam edildiği sektördeki gelişme ve yeniliklerin takibi anlamında büyük fırsatlar sunuyor. Yurtdışında katıldığımız fuarlar sektörümüzü dünyaya tanıtmak ve ihracat hedeflerimize ulaşmak için her zaman bizi desteklemektedir. Fuarlardaki ziyaretçilerin Türk Ürünlerine gösterdikleri ilgi bizi mutlu ediyor" dedi.
Sektörün 2012 yılı ihracat sonuçlarını değerlendiren Şahin Aydemir, şunları söyledi:
"2011 yılında ihracatı 680.110.757 dolar olarak gerçekleşen Kanatlı Ürünleri Sektörü'nün 2012 yılı ihracatının yüzde 31,7 artarak 893.815.306 dolar olarak gerçekleşmiştir. 2012 yılında 9 ülkeyi yeni pazar olarak açan Kanatlı Ürünleri sektörü aynı zamanda 2011 yılı Ortalama Birim Satış Fiyatını 1,47 dolar/Kg'dan 1,58 dolar/Kg ye yükselterek yüzde 7 oranında katma değer artışı da sağlamıştır. Kanatlı Tanıtım Grubu'nun 2013 yılının ilk faaliyeti olarak gelen yoğun talepler üzerine Mısır Milli Savunma Bakanlığı ve Mısır'lı ithalatçılardan oluşan bir heyet 22-24 Ocak'ta düzenlenecek Alım Heyeti programı ile sektör temsilcilerini bir araya getirilecektir." - İstanbul/ Merkez