Lavrov: Önceden Planlanmış Bir Saldırı Olduğunu Düşünüyoruz

Son Güncelleme:

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, düşürülen uçakla ilgili yaptığı açıklamada "Elimizdeki bilgilere göre, provakasyona yönelik önceden planlanmış bir saldırı olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Sınırı ihlal ettiği iddiasıyla Türk jetleri tarafından düşürülen savaş uçağıyla ilgili Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov önemli bir iddia ortaya attı. Lavrov, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Elimizdeki bilgilere göre, provakasyona yönelik önceden planlanmış bir saldırı olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

"HERHANGİ BİR YETKİLİYİ AĞIRLAMA PLANIMIZ YOK"

"Uçağın düşürülmesinin ardından Türkiye ile olan ilişkilerimizi ciddi bir şekilde gözden geçireceğiz" diyen Lavrov, "Rusya'nın herhangi bir Türk yetkiliyi ağırlama gibi bir planı yok" ifadesini kullandı.

ÇAVUŞOĞLU İLE GÖRÜŞTÜ

Russia Today'e konuşan Sergey Lavrov, Rus jetinin Bayırbucak bölgesinde operasyon düzenlerken Türkiye'nin hava sahası ihlalini ihlal ettiği gerekçesiyle düşürülmesiyle ilgili olarak, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'yla telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini söyledi.

Lavrov'un açıklamalarından satırbaşları:

"Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'yla telefon görüşmesi gerçekleştirdim. Türkiye Dışişleri Bakanı bana Türk hava kontrolörlerinin vurdukları uçağın milliyetini bilmediklerini söyledi. Rus uçağının düşürülmesi planlanmış bir provokasyona benziyor. Rus uçağının düşürüldüğü bölgede yalnızca militanlar yok, burada teröristlerin tesisleri de var.

"AÇIKLAMA NATO ÜYELERİNİN FİKRİNİ YANSITMIYOR"

Moskova Ankara'yı, Suriye'de daha dengeli bir politika izlemeye ve Esad'ı devirmeye odaklanmaması gerektiğine ikna etmeye çalıştı. NATO Genel Sekreteri'nin Türkiye'nin uçağımızı düşürmesinin ardından yaptığı açıklama tüm NATO üyelerinin fikrini yansıtmıyor.

"İNTİKAM ALMAK İÇİN YAPMADIK"

NATO'dan Türkiye'nin eylemiyle ilgili tarafsız değerlendirmeler yapanlar da oldu. Rusya vatandaşlarına Türkiye'ye gitmemelerini tavsiye etmemizin nedeni, düşürülen uçağımız için intikam almak istememiz değil. Bu tavsiye, objektif nedenlere dayanıyor.

Suriye sürecinde ilerleme sağlanabilmesi için Batı'nın Türkiye'deki Kürtlerle ilgili ortak bir tutum benimsemesi gerekiyor."