"Moody's 4-5 Aya Notu Yükseltir"

Son Güncelleme:

TEB Genel Müdürü Varol Civil, "4-5 ay içinde Moody's de not artırımı yapar. Eğer bu konuda geç kalırsa parayı da Fitch kazanır." dedi

Uluslararası reyting kuruluşu Fitch'in, Türkiye'nin kredi notunu 'yatırım yapılabilir' seviyeye getirmesini değerlendiren Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Varol Civil, "4-5 ay içinde Moody's de not artırımı yapar. Eğer bu konuda geç kalırsa parayı da Fitch kazanır.sonuçta büyük reyting şirketleri paralarını, derecelendirilmek isteyen şirketlerden para kazanıyor. Bir çok Türk şirketi Fitch'e gider. Moody's'in bu anlamda da elini çabuk tutup notumuzu artıracağını düşünüyorum" diye konuştu.


Hürriyet Gazetesinin haberine göre, Bankaların kârlılıklarının yüksek olmasının hem vatandaş hem de kamu yetkilileri tarafından tam anlamıyla doğru değerlendirilmediğini de söyleyen Civil, şöyle devam etti: "Bankaların sermayeleri çok büyük olduğu için kârlılıkları da öyle gözüküyor ancak sanıldığı kadar değil. Elbetteki para kazanıyoruz ve bundan memnunuz. Merkez Bankası'nın tüketici kredileri ile ilgili kararları bankalar için uyarı mahiyetindeydi. Hepimiz o noktada kendimize başka bir ayar vermek durumunda kaldık. Sonuçta ipler Merkez Bankası'nın elinde. Bankaların yüzde 14-15 bandında büyümesini istiyorlar. Bazı bankalar yüzde 18-20 büyüyecektir ama ortalama olarak Merkez'in istediği olmalı. Bundan sonraki dönemde bankalar istediği gibi değil Merkez'in istediği kadar büyür."


Merkez Bankası'nın kararlarının bazı kesimler tarafından onaylanmadığını hatırlatan Civil, "Bana göre Merkez Bankası'nın kararları doğru. İyi bir strateji takip ediliyor. Tüm dünyanın içinde bulunduğu darboğaz ortamında Türk bankacılık sisteminin hâlâ sağlam olması bunun göstergesi. Ekonomiyi soğutmak için attıkları adımlar da bana göre doğru kararlardı" dedi.

Kaynak: TheLira.com