800 Yıllık Minbere Emitasyon Kapı Kanatları Takıldı
Aksaray’da 1998 yılında çalınarak yurtdışına kaçırılan ve 2013 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bulunarak Türkiye’ye getirilen Ulu Cami’nin 800 yıllık minberinin kapı kanatları Ankara Etnografya Müzesi’nde sergilenirken, minbere ise güvenlik açısından emitasyon kapı kanatları takıldı.
Aksaray'da 1998 yılında çalınarak yurtdışına kaçırılan ve 2013 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bulunarak Türkiye'ye getirilen Ulu Cami'nin 800 yıllık minberinin kapı kanatları Ankara Etnografya Müzesi'nde sergilenirken, minbere ise güvenlik açısından emitasyon kapı kanatları takıldı.
Aksaray Ulu Cami'nin Selçuklu döneminden kalma 800 yıllık tarihi bir cami olduğunu belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, kapının orjinalinin Ankara Etnografya Müzesi'nde sergilendiğini belirterek, "Aksaray Ulu Cami, Selçuklulardan kalma 800 yıllık tarihi bir eser. Daha sonra şu anki halini de Karamanoğulları döneminde yapılan düzenlemelerle almıştır. Caminin içerisinde bulunan minberde Anadolu Selçukluları'nın Anadolu'daki en eski minberidir. Bilindiği üzere 1998 yılında minberimizin kapı kanatları çalınmıştı. Bakanlığımızın ortaya koyduğu gayretler sonucu bu kapı kanatları yurt dışında bulunarak ülkemize tekrar getirildi. Biz Aksaraylılar olarak bunun mutluluğunu, sevincini yaşıyoruz. Şu anda kapı kanatlarımız Ankara Etnografya Müzesi'nde sergilenmektedir. Bakanlığımızın son yıllarda ortaya koyduğu gayretler sonucunda hem yurdumuz içerisindeki tarihi eserlerimizin korunması, hem de yurt dışına farklı yollarla çıkartılmış olan eserlerimizin yurdumuza tekrar getirilmesini sağladı. Bu kapsamda da bakanlığımız güvenliği sağlamak amacıyla aslına uygun olarak kapı kanatlarının emitasyonunu yaptırarak ait olduğu minberimize taktı" dedi.
MİNBER TÜRKİYE'DE SADECE 4 CAMİDE VAR
Ulu Cami İmamı İsmail Akbaş ise, minbere güvenlik açısından emitasyon kapı yaptırıldığını belirterek, "Yıllar öncesi, 1998 yılında minberimizin kapısı çalınmıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın uzun süren bir çalışması neticesinde minberimizin kapıları bulundu. Fakat bakanlık kapı kanatlarını Ankara Etnografya Müzesi'nde sergilemeye karar verdi. Güvenlik açısından korunması açısından kapı kanatlarının emitasyonu yaptırılarak takılmasına karar verdiler" şeklinde konuştu.
Akbaş, minberin 800 yıllık bir tarihi olduğunu belirterek, "Camimizde bulunan bu minber yaklaşık 700 küsur yıllık bir eser. Abanoz Ağacı'ndan künde kari tekniği ile yapılmış bir tarihi eserdir. Bu minber Türkiye'de Konya Alaeddin Camisi, Bursa Ulu Camisi, Sivas Divri Ulu Camisi ve Aksaray olmak üzere 4 camide mevcut. Bu künde kari tekniği ile yapılan Abanoz Ağacı çok ender rastlanan, işçiliği çok hassas yapılabilen ve çok az bulunan bir ağaçtır" dedi.
KAPI KANATLARI 8 AYDA YAPILDI
Minberin kapı kanatlarını birebir orjinaline uygun olarak yapan Ahşap Oymacılık Ustası Köksal Özdemir, kapı yapım çalışmasına 8 ay önce başladıklarını belirterek, "8 ay önce Ankara Etnografya Müze Müdürümüz Yücel Bey'in talepleri ile bu kapı kanatlarının yapımına başladık. Yaklaşık 8 ay boyunca bu kapı kanatları üzerinde çalıştık. Tamamen el işçiliğidir. Kullandığımız malzeme ise Lim Ağacı. Kurtlanmaz, çürümez, çatlamaz özelliğine sahip bir ağaçtır. 8 ay boyunca aslına uygun olarak tamamen el işçiliği ile yaptık" dedi. - AKSARAY