Prof. Dr. Kılıçarslan: Göçmenler İçin Sağlık Politikası Yok
İzmir'de geri gönderim merkezinde kaldığı sırada tüberküloz rahatsızlığından hayatını kaybeden ancak aynı zamanda da HIV virisü taşıyan Tamfu Nancy Nkeni'nin yaşadıkları Türkiye'de yaşamlarını sürdüren göçmenleri de tekrar gündeme getirdi.
İzmir'de geri gönderim merkezinde kaldığı sırada tüberküloz rahatsızlığından hayatını kaybeden ancak aynı zamanda da HIV virisü taşıyan Tamfu Nancy Nkeni'nin yaşadıkları Türkiye'de yaşamlarını sürdüren göçmenleri de tekrar gündeme getirdi. Türk Toraks Derneği üyesi Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, göçmenlerin sağlık sorunları ile ilgili kalıcı geçerli bir politika oluşturulmadığını söyledi.
Geçen nisan ayında pasaportuyla Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra İzmir'e gelen Tamfu Nancy Nkeni'nin, Avrupa ülkelerinde özellikle de kaçak olarak geçeceği Yunanistan'da vatandaşlık hakkını kolay elde edebilmek için hamile kaldığı ileri sürüldü. Ancak İzmir'den istediği geçişi sağlayamayan bunun sonrasında da, fuhuş yapmak zorunda kalan Nkeni, doğuştan HIV virüsü taşımasının yanı sıra burada kaldığı sağlıksız koşullara sonrasında tüberküloz hastalığına yakalandı. Geçen Ağustos ayında Tepecik Eğitim Hastanesi'nde bebeğini dünyaya getirdikten sonra bir yandan da tüberküloz tedavisi gören Tamfu Nancy Nkeni, Yabancılar Geri Gönderim Merkezi'nde kalırken hastanede hayatını kaybetti.
TORAKS DERNEĞİ'NDEN AÇIKLAMA GELDİ
Tamfu Nancy Nkeni'nin yaşadıkları Türkiye'de yaşamlarını sürdüren göçmenleri de tekrar günmede getirdi. Konuyla ilgili Türk Toraks Derneği üyesi Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, açıklama yaptı. Göçmenlerin sağlık sorunları ile ilgili kalıcı geçerli bir politika oluşturulmadığını söyleyen Kılıçarslan,"Türkiye yasal olarak Avrupa dışından gelen mülteci göçmen kabul etmemektedir. Sadece savaş nedeni ile komşumuz Irak ve Suriyeliler için özel bir uygulama ile geçici korunma sağlanmıştır. Ülkemizde bulunan Göçmenlerin sağlık sorunları ile ilgili kalıcı geçerli bir politika oluşturulmuş değildir. Mevcut Anayasa ve yasalarımıza göre bu kişiler, sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilir görünse de bu çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Bazen yeni doğan göçmen çocukların aşıları bile yapılamamaktadır. Yeşil Kartlı muamelesi gören Suriye ve Irak kökenliler dışındaki göçmenler hastaneler başvurduklarında 'Sağlık Turizmi' yasası kapsamında değerlendirilmekte, kendilerinden SGK'sız vatandaşlarımızdan istenen fiyatın 3 - 5 misli paralar istenmektedir. Türkiye'de Tüberküloz tedavisi herkes için ücretsizdir. Bu ülkemiz için yüz ağartıcı bir durumdur. Fakat hastanın hastaneye yatırılması gerekiyorsa, o zaman bunlar için de sağlık turizmi yasası devreye girmektedir. Kamu hastane yöneticileri bu hastaları hastaneye yatırmak istememekte acil durumlarda dahi muayene dışında bir işlem yapılmasından kaçınmaktadırlar. HIV/ AIDS tedavisinde sorun ise çok daha ağırdır. Çünkü bu hastalık için ömür boyu gereken tedavi edici ilaçların ayaktan da olsa göçmenlere ücretsiz verilmesi mümkün değildir. Bu hastalığa yakalanan göçmenlerin ölümü beklemek veya bir tedavi umuduyla memleketlerine dönmekten başka çareleri kalmamaktadır. Göçmenlere uygulanacak tedavi ücretleri kendi yurttaşlarımız ile aynı fiyat düzeyinde olmalıdır" dedi.