Sivaslı Çiftçilere Tarım Sigortaları Anlatıldı

Son Güncelleme:

Tarım İl Müdürlüğü Tarafından Yapılan Organize ile Sivas'taki Çiftçilere Tarım Sigortası Anlatıldı.

Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan organize ile Sivas'taki çiftçilere tarım sigortası anlatıldı.


Tarım İl Müdürlüğü konferans salonunda yapılan panele Vali Yardımcısı Kemal Şahin, Tarım Sigortaları (TARSİM) Genel Müdür Yardımcısı M. Haşim Altınöz, Tarım İl Müdürü Mehmet Kaya, Ziraat Odası Başkanı Ali Pek, sigorta şirketleri, köy muhtarları, çiftçiler ve çok sayıda davetli katıldı.


Açılış konuşmasını yapan Tarım İl Müdürü Kaya,"Tarım sektörü, gelişmişlik düzeyleri ne olursa olsun tüm ülkelerin ekonomik hayatında önemli bir role sahiptir. Tarım toplumun gıda ihtiyacını karşılayan beslenme odaklı bir sektör olmasının yanında gıda ürün ve hammaddelerini ülke sanayi sektörüne kanalize eden bir sektördür. İlimizde Tarım sektörünün tüm sektörler içindeki payının ülke ve bölge değerlerine göre yüksekliği Sivas ilinde tarım sektörünü vazgeçilmez bir hale getirmektedir. İlimizde Faal nüfusun tarım ve ormancılıktaki payı yüzde 66.5, Sanayi iş kolundaki payı yüzde 5.4 ve hizmetler iş kolundaki payının yüzde 24.1 olduğu görülmektedir" dedi.


Ancak tarımsal üretimin insan beslenmesindeki fonksiyonunu yerine getirmesinin tarımsal üretimi tehdit eden risklerin yönetimiyle doğrudan ilişkili olduğunu da sözlerine ekleyen Kaşa, şunları kaydetti; "Üretimde görülen başlıca riskler, iklimsel, coğrafik ve pazar fiyatları şartlarına bağlı olarak gerçekleşen risklerdir. Tarımsal üretimin kuraklık ve sel gibi extrem koşullar yüzünden olumsuz etkilendiği bilinen bir gerçektir. Son yıllarda tüm dünya tarımı içersinde gözlemlediğimiz başlıca risk faktörlerinin başında küresel ısınma, kuraklık, rekolte azalışları, tarımsal alanlarda daralma ve bunların doğal sonucu olarak da tarımsal ürünlerde fiyat artışları başı çekmektedir." Konuşmasında tarım sektörünü tehdit eden bu risklerin teminat altına alınabilmesi amacıyla 14.06.2005 tarih ve 5363 sayılı "Tarım Sigortaları Kanunu" çıkarılarak Tarım Sigortaları Havuzu oluşturulduğunu da anlatan Kaya, konuşmasını şöyle sürdürdü; "2008 yılında da ürünlerini sigortalatmak isteyen çiftçilerimize yönelik Bakanlar Kurulu Kararı ile Sigorta Priminin yüzde 50' si oranında Prim Desteği, ödenmesi kabul edilmiştir. Bitkisel Ürünler için, çeşitli risk faktörlerini kapsayan bu uygulama ile Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilerimize pirim ödenmesi yapılmaktadır. 2007 yılında ilimizde bin 859 çiftçi tarımsal üretimdeki risk faktörlerine karşı sigorta kapsamına alınmıştır. Sigorta bedelinin yarısı devlet tarafından ödenmektedir. Buda çiftçilerimizin hem doğal afetlerden korunmasını sağlamakta hem de ceplerine ek bir külfet getirmemektedir. Tarım sektörü İlimiz ekonomik hayatında Faal nüfusun yarıdan fazlasını istihdam etmektedir. İşte Tarım sigortası uygulamaları ile tarımdan geçimini sağlayan üreticilerimizin, koruyucu bir şemsiye altına alınması mümkün olacaktır." Panele katılan Vali Yardımcısı Kemal Şahin'de konuşmasında şunları söyledi; "Ülkemizde bir yenilik olan tarım sigortalarıyla ilgili bir toplantıda birlikteyiz. Cumhuriyetimiz kurulduğundan beri gündemde olan tarım sigortaları ancak 2005 yılında kanunlaşmıştır. Tarım sigortalarını çiftimizin kara gün dostu olarak görüyorum. Ülkemizde yeni olmasına rağmen gelişmiş ülkelerde yıllardır uygulanan bir sistemdir. Tarımsal sigorta sektörünün artışı ile gelişmişlik düzeyini paralel olarak görüyorum. Artık çiftçilerimiz tarım sigortası ile tüm tarımsal risklerden böylelikle korunmuş olacaktır. Devletimiz çıkardığı bu kanun ile çiftçilerimizin tarım sigortasına yatıracağı paranın yüzde 50'sini karşılamaktadır. Bu yüzden tüm çiftçilerimiz tarım sigortası yaptırmalıdır." Son olarak panele konuşmacı olarak katılan TARSİM Genel Müdür Yardımcısı M.Haşim Altınöz ise dinleyicilere tarım sigortalarını anlattı. Sunum sonunda merak ettiği soruları cevaplandırdı.


Panel sonunda da katılımcılara konu hakkında broşür dağıtılarak tamamlandı.


(İG-SE-Y) 17.04.2008 18:30 TSİ

Kaynak: İHA