Sorgun Devlet Hastanesi'nde İlk Kez Kelepçe Yöntemiyle Ameliyat Yapıldı
Yozgat'ın Sorgun Devlet Hastanesi'nde ilk kez kelepçeleme yöntemiyle kaburga ameliyatı yapıldı.23 Eylül 2013 tarihinde Sarıkaya ilçesinde trafik kazası sonrası sol 12 kaburgasından 9 tanesi kırılan 48 yaşındaki Mustafa Üstüntaş'a, Yozgat'ta ilk...
Yozgat'ın Sorgun Devlet Hastanesi'nde ilk kez kelepçeleme yöntemiyle kaburga ameliyatı yapıldı.
23 Eylül 2013 tarihinde Sarıkaya ilçesinde trafik kazası sonrası sol 12 kaburgasından 9 tanesi kırılan 48 yaşındaki Mustafa Üstüntaş'a, Yozgat'ta ilk kez kelepçeleme yöntemiyle ameliyat yapıldı.
7 aydır Sorgun Devlet Hastanesi'nde göğüs cerrahisi uzmanı olarak görev yapan Dr. Ulaç Çınar, "Hastamız motosikletiyle evine gittiği sırada TIR çarpması sonucu yaralanarak acil servisimize getirildi. Hastamızın sol 12 kaburgasından 9 tanesinde çoklu kaburga kırığı ve nefes darlığı mevcuttu. Kanın oksijen verme oranları düşüktü. Hastaya çeşitli tedavilerle ağrısını kesmeye çalıştık ancak nefes darlığının düzelmeyeceğini görünce operasyona karar verdik. Ameliyatla hastamızın 9 kaburgasından en hareketli ve çok zarar gören 5 kaburgasını kelepçe yöntemiyle uç uça birleştirme ameliyatı yaptık" dedi.
Kelepçe yöntemiyle ameliyatların son 2-3 yıldır dünyada yeni yeni uygulanmaya başlandığını, Türkiye'de ise belli başlı yerlerde uygulandığını ifade eden Dr. Çınar, "Biz de kelepçe yöntemini bu hastamızda uyguladık. Aslında ameliyat basit bir ameliyat. Kullanılan materyal vücutla son derece uyumlu, hafif karton ağırlığındadır. Esnekliği sayesinde kaburgaların hareket etmesine izin veren titanyumdan oluşan, hiçbir görüntüleme yöntemini bozmayan özel bir materyaldir. Hastamız bize ilk geldiğinde konuşmakta dahi zorluk çekiyordu. Yatakta herhangi bir hareket söz konusu değildi. Şimdi ise kendi ihtiyaçlarını kendi görebilecek durma geldi. Rahatlıkla öksürebiliyor. Dolaşabiliyor ve yürüyebiliyor. Ameliyat yaklaşık 3 saat sürdü. Bu ameliyat Yozgat'ta ve bu bölgede yapılan ilk ameliyat. Yaklaşık bir yıl önce Kırıkkale Üniversitesi'nde yapılmıştı" dedi.
Bir çocuk babası 49 yaşındaki Mustafa Üstüntaş, 10 gün önce gece yarısı motosikletiyle evine gittiği sırada TIR'la çarpıştığını belirterek, "Kazayı hatırlamıyorum ancak buraya ilk geldiğimde çok kötü durumdaydım. Allah'a çok şükür şuanda çok iyiyim. Nefesimi çok rahat alıp verebiliyorum" dedi.
Ayşe Üstüntaş (48) ise, eşinin ilk etapta nefes alıp vermekte çok zorluk çektiğini, ameliyatın ardından sağlık durumunun çok iyi olduğunu söyledi. - YOZGAT