Taksim'de Polis Müdahalesi
*karanfil bırakma eylemine destek vermek için gelen Cumhuriyet Halk Partisi ve Barış ve Demokrasi Partisi'ne mensup milletvekilleri meydana çıkılmasına izin verilmediği gerekçesiyle basın açıklaması yapmayarak oturma eylemi gerçekleştirdi.*Bazı...
*karanfil bırakma eylemine destek vermek için gelen Cumhuriyet Halk Partisi ve Barış ve Demokrasi Partisi'ne mensup milletvekilleri meydana çıkılmasına izin verilmediği gerekçesiyle basın açıklaması yapmayarak oturma eylemi gerçekleştirdi.
*Bazı gruplar polise havai fişek atarken, polis eylemcileri biber gazı sıkarak dağıttı.
Haber: Hasan YILDIRIM- Çağatay KENARLI- Ozan URAL- Ünsal ÇAKİN- Ezgi ÇAPA/ İSTANBUL DHA
Taksim Dayanışması ve çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından sosyal paylaşım siteleri üzerinden yapılan çağrıyla bugün Taksim Meydanı'nda saat 19.00'da Hatay'daki gösterilerde hayatını kaybeden Ahmet Atakan için karanfilli anma ve basın açıklaması yapılacağını duyurdu. Polis saat 18.00'dan itibaren güvenlik önlemi alarak Gezi Parkı, Taksim Meydanı ve Cumhuriyet Anıtı'nı kapattı. İstiklal Caddesi girişinde de önlem alan polis, ellerinde karanfillerle bekleyen yaklaşık 50 kişilik grubun sloganlar atması üzerine kol kola girerek müdahale etti. Akşam saatlerinde meydana çıkmak isteyen gruba da polis müdahalesi gerçeklşeti. Polis göstericilere gaz bombası ve tazyikli su ile müdahalede bulundu. Göstericilerin ise havai fişek kullandığı görüldü.
İSTİKLAL CADDESİ'NE BİBER GAZI
Bu sırada ellerinde "Ahmet Atakan ölümsüzdür. AKP'den hesap soracağız" yazılı pankart taşıyan yaklaşık bin kişilik grup sloganlar eşliğinde polis ekiplerine havai fişek attı. Havaiş fişekli saldırının bitmesinin ardından çevik kuvvet polisleri eylemcilere biber gazı ile karşılık verdi. Ara sokaklara atılan yoğun biber gazı nedeniyle bazı vatandaşların nefes almakta zorlandı.
Taksim İstiklal Caddesi girişi polis barikatıyla kapatılırken, eylemcilerle polis arasında yer yer çatışmalar meydana geldi. Akrep ve TOMA'ların müdahalesi sonucu ara sokaklara dağılan göstericilerden bazıları, söktükleri kapıları polis müdahalesine karşı kalkan olarak kullandı. Şişe ve taş atan bazı göstericilere polis gaz bombası ile müdahale etti. Polisin zaman zaman "Allah Allah" nidalarıyla koşarak bazı gruplara müdahale ettiği görüldü. İstiklal Caddesi'nden ara sokaklara kaçan göstericiler Cihangir Mahallesi'nde barikatlar kurdu. Taksim İlk Yardım Hastanesi önüne kurulan barikat ateşe verildi, havai fişek atıldı. Polisin müdahalesinden korunmak isteyen göstericiler dükkan önünde bulunan büyük bir şemsiyenin arkasına saklanarak kendini korumaya çalıştı. Taksim İlkyardım Hastanesi önünden geçerken olayların içerisinde kalan tekerlekli sandalyeli bir turist ise göstericilerin yardımı ile olay yerinden uzaklaştı. Firuzağa Kahvesi'nde oturan bazı vatandaşlar gazdan etkilendi. Göstericilere gaz ve ses bombası ile müdahale eden polis göstericileri Cihangir ara sokaklarına dağıttı. Olaylar sırasında 2 kişinin yaralandığı gözlendi. Cihangir'de bulunan bazı dükkanlara da gaz atıldığı görüldü. Polisin gazlı müdahalesine Cihangir sakinleri evlerinin pencerelerinden bağırarak ve tencere tava çalarak tepki gösterdi.
VEKİLLERDEN OTURMA EYLEMİ
Eyleme destek veren CHP'li milletvekilleri Müslim Sarı ve Melda Okur ile BDP'li milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Levent Tüzel ve Sabahat Tuncel, vatandaşlarla birlikte basın açıklaması yapmak için meydana girmek istedi. Polisin izin vermemesi üzerine oturma eylemi yapan grup adına konuşan Taksim Dayanışması üyelerinden Yüksek Mimar Mühendis Mücella Yapıcı, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'yu eleştirerek 'Buradaki şiddet bitene kadar açıklama yapmayacağız. Elimizde sadece karanfil var. Çıplağız, sadece bir sayfalık açıklamamızdan korkuyorlar" dedi. Levent Tüzel müdahaleyi eleştirerek '22 yaşındaki Ahmet'in bir kez daha polis fişeği ile öldürülmesini lanetliyoruz. Polis şiddetini protesto etmek isteyenlere daha çok polis şiddet uyguluyor. Bu şiddet giderek artacak. Burada açıklama yapılmasına izin verilmiyor. Vali bey ile görüştük Taksim Meydanı'nın gösterilere açık olmadığını söyledi. İstanbul'un hiçbir meydanı düşünce açıklamaya yasaklanmamalı" diye konuştu. CHP'li milletvekili Müslim Sarı ise Vali Hüseyin Avni Mutlu'nun meydanda açıklama yapmak için sadece vekillere izin verdiğini söyleyerek 'Biz halkımızla beraber açıklama yapmak istiyoruz. Bu teklifi kabul etmiyoruz. Bu nedenle açıklamayı da yapmıyoruz ve burada oturmaya eylemi yapacağız" şeklinde konuştu.
Açıklamaların ardından vekiller ile birlikte bekleyen kalabalık ellerindeki karanfilleri İstiklal Caddesi'nin girişine bırakarak oturma eylemi düzenledi. 15 dakikalık eylemin ardından kalabalık alkışlarla Mimarlar Odası'na gittiler.