Türkiye'nin Üreteceği Yerli Uçak, Alman ve Amerikan Malı Olacak

Son Güncelleme:

Milli uçağın modeli ve lisansı 13 yıl önce kapanan Almanya'daki Dornier'den satın alındı. Uçağın teknolojisi Amerika'dan gelecek, adını Türkiye verecek.

Başbakan Davutoğlu'nun tanıtımını yaptığı 'Yerli uçak Alman patentli olacak. Projeyi gerçekleştirecek ABD'li SNC şirketinin başındaki Fatih ve Eren Özmen, Almanya'daki Dornier uçak fabrikasını satın aldı. 13 yıldır üretim yapmayan fabrika, Amerikan teknolojisiyle geliştirilerek 32 kişilik 'Yerli´ uçak üretecek. Böylece Türkiye, uçak üreten ülke olacak! Savunma sanayii şirketleri de destek verecek.

FABRİKA 2002'DE KAPANMIŞTI

Başbakan Davutoğlu'nun "Yüzde 100 yerli" diye tanıttığı ilk yerli yolcu uçağı Alman patentli üretilecek. Almanya'nın talep yetersizliği nedeniyle 2002'de üretimden kaldırdığı Dornier markalı uçaklar Türkiye'inin yerli uçağı olacak.

O UÇAKLAR 1991'DE ÜRETİLMEYE BAŞLANDI

Yerli uçak olarak tanıtılan Dornier'lerin pervaneli modeli 1991-2000, jet modeli de 1996-2002 döneminde üretilmişti. Her iki model de talep gelmediği için üretimden çekildi. Söz konusu yolcu uçaklarının bugüne kadar sadece ABD, Çin ve Danimarka kökenli tanınmamış hava yolu şirketleri tarafından kullanıldığı belirlendi.

ESKİ UÇAK MODERNİZE EDİLECEK

Savunma Bakanlığı tarafından dağıtılan 'Yerli uçak' tanıtım broşürüne göre, Türkiye halen yurtdışında kullanılmakta olan bir uçağın iki modelini alıp, ABD'li bir firmanın yardımıyla modernize edecek. Daha sonra 32 kişilik uçağın jet motorlusu TRJ-328, pervaneli olanı ise T-328 adıyla Türkiye'de üretilecek. Broşüre göre üretimde Türkiye'ye ABD'li Sierra Nevada Corporation (SNC) şirketi yardım edecek.

FİRMANIN SAHİPLERİ

Söz konusu şirketin sahibi ise ABD'de yaşayan Türk olan Fatih ve Eren Özmen çifti. Özmen'lere ait NSC firmasının, söz konusu uçağı üreten Alman havacılık şirketi 328 Support Services'i kısa süre önce satın aldığı açıklanmıştı. Özmenler böylece Türkiye'de yerli uçak adıyla üretilecek Dornier 328 modelinin imalat, tasarım, bakım ve fikri mülkiyet haklarına da sahip olmuştu.

1.5 MİLYAR DOLAR HARCANIYOR

Fatih Özmen'e ait SNC firmasıyla yapılan sözleşmeye göre ilk etapta uçağın üretim hakları Türkiye tarafından satın alınacak. Ardından 50 uçaklık üretim için planlama yapılacak. Bütçe Savunma Sanayi Destekleme Fonu'ndan karşılanacak. Üretime TUŞAŞ da dahil olurken, projenin bütçesinin 1.5 milyar dolar olması bekleniyor. (Kaynak:T24)

Kaynak: Haberler.Com