Türkiye, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği Üst Yöneticiliğine Aday

Son Güncelleme:

BTK Başkanı Acarer: "Dünyada bilişim sisteminin standartlarının belirlendiği yere adayız" Türkiye'nin Uluslararası Telekomünikasyon Birliği Standardizasyon Direktörlüğü adayı Çavuşoğlu: "Eğer seçilirsek ilk kez Türkiye, ITU'nun yönetiminde çok büyük ölçüde söz sahibi olacak"

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Türkiye'nin dünyada bilişim sisteminin standartlarının belirlendiği yere aday olduğunu söyledi.


Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Ferden Çarıkçı, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) Konseyi'nin yıllık olağan toplantısı dolayısıyla büyükelçilik rezidansında resepsiyon verdi.


Resepsiyonda AA muhabirinin sorularını yanıtlayan BTK Başkanı Acarer, bu yıl sonunda Güney Kore'de yapılacak ITU Tam Yetkili Temsilciler Konferansı'nda Türkiye'nin hem Konsey üyeliği hem de Standardizasyon Direktörlüğü için aday olduğunu söyledi.


Direktörlüğün dünyada bilişim sisteminin standartlarını belirlediğine dikkati çeken Acarer, Türkiye'nin artık birikimiyle telekomünikasyon konusunda bir eşik atlama noktasına geldiğini belirtti.


Türkiye'nin telekomünikasyon yazılımı konusunda çok iddialı konumda bulunduğunu ancak üretimde de başarılı olması gerektiğini ifade eden Acarer, ülkenin her yıl 6 milyar dolar değerinde telefon ithal ettiğini anımsattı.


Acarer, geçen yıldan itibaren Türkiye'de telefon üretiminin başladığına işaret ederek, bu konudaki standardizasyon takip edilerek üretim yapıldığında ciddi avantajlar elde edilebildiğini söyledi.


Türkiye'nin ITU'da çok başarılı çalışmalar yaptığını aktaran Acarer, "Türkiye gibi iddialı bir ülke için bilişim sektöründe böyle bir konumun elde edilmesini ben çok önemsiyorum. Türkiye'ye çok şeyler kazandıracaktır bu. Dünyada bilişim sisteminin standartlarının belirlendiği yere adayız" dedi.


Sektörün şekillenmesine katkı


Türkiye'nin ITU Standardizasyon Direktörlüğü adayı Ahmet Erdinç Çavuşoğlu ise söz konusu Direktörlüğün telekomünikasyonla ilgili tüm standartların belirlenmesinden sorumlu olduğunu anımsattı.


Çavuşoğlu, "Eğer seçilirsek ilk kez Türkiye, ITU'nun yönetiminde çok büyük ölçüde söz sahibi olacak. Türkiye'nin, telekomünikasyon sektörünün önümüzdeki yıllarda şekillenmesinde çok büyük etkisi olacak" diye konuştu.


Standardizasyon sektöründe siber güvenlik ve internet güvenliği gibi pek çok önemli konunun tartışıldığına değinen Çavuşoğlu, bu alanlarda Türkiye'nin söz sahibi olmasının getireceği faydalara işaret etti.


Resepsiyonda kısa bir konuşma yapan Büyükelçi Çarıkçı da Türkiye'nin ITU ile derin kökleri bulunmasından gurur duyduklarını ifade etti.


Çarıkçı, ITU çalışmalarına büyük destek veren ve vermeyi sürdürecek Türkiye'nin, 2002 yılından bugüne kadar da ITU Konseyi'nin üyesi olduğunu ve bir dönem daha bu üyeliği sürdürmek istediğini belirtti.


Mehmet Ferden Çarıkçı, resepsiyona katılan ITU delegelerinden Çavuşoğlu'na destek istedi.


Resepsiyona ITU Konsey çalışmaları için Cenevre'de bulunan bazı bakanlar ile çok sayıda büyükelçi ve ITU delegeleri katıldı. - Cenevre

Kaynak: AA