Van - Uçak Geç Bulununca 18 Yıllık Umut Söndü
Van'ın Muradiye İlçesi Ovapınar Köyü'nde Yaşayan ve Şeker Hastalığı Yüzünden Pankreası İflas Eden 35 Yaşındaki Doğan Songül'e Bulunan Uygun Organın Naklinin Yapılması İçin Sağlık Bakanlığı Seferber Oldu. 18 Yıl Sonra Bulunan Organın Naklinin Yapılacağı Akdeniz Üniversitesi Organ Nakil Merkezi'ne Gidecek Songül İçin Ambulans Uçak Talep Edildi. Ancak İki Uçağı Arızalı Olan Sağlık Bakanlığı, 9 Saatlik Bir Araştırmanın Ardından Özel Bir Şirketten Uçak Kiralayıp, Van'a Gönderdi. Büyük Bir Umutla Bekleyen Songül, Uçakla Nakilin Yapılacağı Akdeniz Üniversitesi Organ Nakil Merkezi'ne Gitti. Ancak Songül Nakil İçin Geç Kalınca Pankreas Başka Bir Hastaya Nakledildi.
VAN'ın Muradiye İlçesi Ovapınar Köyü'nde yaşayan ve şeker hastalığı yüzünden pankreası iflas eden 35 yaşındaki Doğan Songül'e bulunan uygun organın naklinin yapılması için Sağlık Bakanlığı seferber oldu. 18 yıl sonra bulunan organın naklinin yapılacağı Akdeniz Üniversitesi Organ Nakil Merkezi'ne gidecek Songül için ambulans uçak talep edildi. Ancak iki uçağı arızalı olan Sağlık Bakanlığı, 9 saatlik bir araştırmanın ardından özel bir şirketten uçak kiralayıp, Van'a gönderdi. Büyük bir umutla bekleyen Songül, uçakla nakilin yapılacağı Akdeniz Üniversitesi Organ Nakil Merkezi'ne gitti. Ancak Songül nakil için geç kalınca pankreas başka bir hastaya nakledildi.
Ovapınar Köyü'nde oturan ve işsiz olan 35 yaşındaki Doğan Songül, 18 yıldır şeker hastalığıyla mücadele ediyordu. Geçen yıl böbrek nakli yapılan Songül'ün pankreası da yüksek şekerden dolayı iflas etti. Organ için Akdeniz Üniversitesi Organ Nakil Merkezi'ne başvuran Songül'e geçen yıl uygun pankreas bulundu. Nakil için Akdeniz Üniversitesi Organ Nakil Merkezi'ne giden Songül, kendisi gibi sıra bekleyen ancak daha çok ihtiyacı olan bir başka hastayı görünce sırasını ona verip Van'a geri döndü.
TALİH YİNE GÜLDÜ
Yıllardır yüksek şekerle mücadele eden ve artık ayakta durmakta bile sıkıntı yaşayan Songül'ün yakınlarına dün akşam saatlerinde uygun pankreasın bulunduğu haberi geldi. Hemen köyden alınarak Van'a getirilen Songül için adeta zamanla yarış ve yaşam savaşı başladı. Ancak Songül'ün biran önce Akdreniz Üniversitesi Organ Nakil Merkezi'ne ulaştırılması gerekiyordu. Bunun içinde ambulans uçağa ihtiyaç vardı. Songül'ün yakınları Van Sağlık Müdürü Orhan Çetinkaya'yı arayarak yardım istedi. Çetinkaya da yardım talebine anında cevap vererek Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom'u arayarak ambulans uçak istedi.
BAKANLIK SEFERBER OLDU
Bu saatten sonra Sağlık Bakanlığı adeta seferber oldu. İki ambulans uçağı da arızalı olan bakanlık, uçaklardan birinin arızasını giderip Van'a göndermek için büyük çaba gösterdi. Ancak uçağın uçma şansının olmadığı anlaşılınca, Sağlık Bakanlığı, bütün uçak şirketlerini arayarak Van'a gidebilecek bir uçak aradı. Umutlu bekleyen Songül'e yaklaşık 9 saat sonra beklenen sevindirici haber geldi. Sağlık Bakanlığı İstanbul'dan özel bir havayolu şirketinden kiraladığı uçağı Van'a gönderdi. Bakanlığın kiraladığı uçak sabah karşı saat 02.30 sıralarında Van Ferit Melen Havaalanına iniş yaptı. Ambulansla evinden alınan Doğan Songül ve annesi Hamide Songül, Sağlık Müdürü Orhan Çetinkaya'nın gözetiminde uçağa bindirilerek Akdeniz Üniversitesi Organ Nakil Merkezi'ne gönderildi.
UMUDU BİR BAŞKA BAHARA KALDI
Van'dan Antalya'ya gitmeden önce konuşan ve aldığı haber üzerine yeniden hayata döndüğünü söyleyen Doğan Songül'ün 18 yıllık bu yaşam mücadelesi de kaldığı yerden devam etti. Songül, "Çok sevinçliyim. Allah devletimize zeval vermesin. Diyaliz hastasıydım, makineye bağlıydım. Geçen yıl böbrek nakli oldum. Nakilden sonra pankreas nakli için yazıldım. Şu an bana uygun organ bulunmuş. Hayata yeniden dönüyorum. Artık hastalığım sona erecek, inşallah bu nakil bir ömür beni götürür. Umudum vardı. Bana uygun geçen yıl pankreas bulunmuştu. Ama benden daha kötü olan bir hasta vardı. Ben sıramı ona verdimiştim" dedi. Anne Hamide Songül ise oğluna gözyaşları içinde sarılarak "Allah devletten razı olsun" dedi.
Yapılan bu mutluluk verici konuşmalar ve 9 saatlik beklemenin ardından Antalya'ya ulaşan 35 yaşındaki Doğan Songül, Antalya'da aldığı haber üzerine adeta yıkıldı. Van Sağlık Müdürü Çetinkaya ve Sağlık Bakanlığı yetkililerinin tüm çabalarına rağmen Songül geç kalınca, uygun pankreas sıra bekleyen başka bir hastaya nakledildi. Büyük çabalar sonucu Antalya'ya ulaştırılan Songül'ün yeniden beklemek üzere tekrar Van'a döneceği belirtildi.
HASTAMIZIN SAĞLIĞI BİZİM İÇİN EN BÜYÜK SEVİNÇTİR
Antalya'dan gelen haberle birlikte harekete geçen ve Doğan Songül'ün yolcu edilmesine kadar bekleyen Van Sağlık Müdürü Orhan Çetinkaya, "Yaklaşık 8-10 saattir bekledik. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın sözünü burda idrak ettik. Sağlık bakanlığımızın girişimleriyle çok şükür hastamızı Antalya'ya uçuruyoruz. İnsallah bu hastamız sağ salim Antalya'ya varacak ve şifa ile Van'a döndüğünde bu bizim için en büyük mutluluk olacaktır. Bakanlığımızın kiraladığı uçak İstanbul'dan geldi. Çok şükür bir hastamıza bakanımız başbakanımız sahip çıkıyor ve uçak kiralayarak burdan Antalya'ya götürebiliyor. Bu günleri gördüğümüz için şükürler olsun" dedi.