Rusya'da Azeri Din Adamının Öldürülmesi - Son Dakika
Dünya

Rusya'da Azeri Din Adamının Öldürülmesi

Rusya\'da Azeri Din Adamının Öldürülmesi

Rusya'nın önde gelen sivil toplum örgütleri ve dini liderleri, Moskova'da uğradığı sonucu hayatını kaybeden Azeri din adamının katillerinin bulunmasını talep etti.

12.04.2012 20:17

Rusya'nın önde gelen sivil toplum örgütleri ve dini liderleri, Moskova'da uğradığı sonucu hayatını kaybeden Azeri din adamının katillerinin bulunmasını talep etti.

RİA Novosti Ajansı'nda düzenlenen "Etnik Çatışmaların Durdurulması Toplumsal Huzurun Teminatıdır" konulu basın toplantısına katılan Müslüman ve Yahudi din adamları ile sivil toplum örgütü liderleri, önceki gün Moskova'da evinin önünde boğazı kesilerek öldürülen Azeri din adamı Metin Mehdiyev'in hiçbir zaman unutulmaması gerektiğini vurguladılar.

Toplantıda konuşan Kafkas Halkları Kongresi Başkanı Ali Totorkulov, Metin Mehdiyev'in öldürülmesi olayının son zamanlarda Rusya'da ateist kesimlerin inançlı insanlara karşı başlattığı çok yönlü baskı politikasının bir sonucu olduğunu savundu ve bundan Rus Başpatriği'nin de nasibini aldığını söyledi.

Rusya'da etnik sorunların çözümü için bir devlet politikası bulunmadığı eleştirilerine katılmadığını belirten eski milletvekili Sergey Markov ise, "Maalesef ırkçı saldırılar sadece Rusya'da değil, dünyanın her tarafında yaşanıyor. Rusya'da bu sorunun çözümü için devlet politikası var ve uygulanıyor. Tüm bu önlemlere rağmen böyle olayların zaman zaman ortaya çıkması, daha yapılacak çok işler bulunduğunu gösteriyor. Bu çalışmalara okullardan başlanılmalı" dedi.

Rusya'nın Baş Hahamı Kogan Zinovye de, Rusya'da insanlar arasında hoşgörü propagandası yapılması gerektiğini, bu amaçla öğrencilerin komşu ülkelere tanıtım gezilerine gönderilmesinin yararlı olacağını söyledi.

Bu tür olaylarda Putin'in ve Kremlin'in bir ihmali olmadığını savunan Azerros Derneği Başkanı Söyün Sadıkov ise, "Bu olayın, Putin'in Duma'daki konuşmasından hemen sonra meydana gelmesi olayın provokasyon niteliğini de ortaya koyuyor" diye konuştu.

Savcılık makamının bu olayları sıradan bir soygun olayı olarak değerlendirme girişimlerini eleştiren Rusya Müftüler Konseyi Başkan Yardımcısı Abdulvahed Niyazov da, "İki yüz dolar ve bir cep telefonu için kimsenin boğazını kesmezler. Bu olayın 5 kişi tarafından gerçekleşmesi ve aralarında bir kızın da bulunması, olayın kesinlikle ırkçılar tarafından yapıldığını göstermektedir" dedi.

TOPLANTININ ARDINDAN

Toplantının ardından açıklamada bulunan Azerros Derneği Başkanı Söyün Sadıkov, "Bu olayın ırkçılar tarafından gerçekleştirilmiş bir saldırı olduğundan benim hiç kuşkum yok. Zira Metin'in sadece parasını almak isteselerdi, bunun için onun boğazını kesmeye gerek kalmazdı. Ayrıca Metin'in bu şekilde katledilmesi, diğer insanları korkutmak için yapılan bir yöntemdir. Umarım, sorumlular en kısa zamanda yakalanır" diye konuştu.

Abdulvahed Niyazov ise, "Metin, yıllarca İslam Kültür Merkezi'nde benim yardımcım olarak çalıştı. Genç yaşına rağmen çok faydalı işler yaptı. Daha önce kendisi ırkçı saldırısına uğrayan gençlere yardımda bulunurken yaralanmıştı. Maalesef ikinci kez karşılaştığı ırkçı saldırısında vahşice katledildi. Tüm yakınlarına sabırlar dilerim" dedi.

Olayın ırkçılar tarafından yapıldığını vurgulayan Sergey Markov ise, "Maalesef toplumumuzda böyle hasta insanlar var. Hiçbir neden bulunmadan bir insani vahşice katlediyorlar. Şuan isteğimiz, saldırganların biran önce yakalanarak en sert şekilde cezalandırılmasıdır. Ayrıca böyle olayların tekrarlanmaması için okullarda hoşgörü derslerine başlanması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Öte yandan; ırkçı saldırıya kurban giden Metin Mehdiyev'in, yarın Moskova Merkez Camii'de kılınacak cenaze namazından sonra Moskova'daki Kuzminki Mezarlığı'na defnedilmesi bekleniyor. - MOSKOVA

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Rusya'da Azeri Din Adamının Öldürülmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement