Gurria, Milli Eğitim Bakanlığının ev sahipliğinde "Eğitim Yoluyla Uygun Becerilerin ve İstihdamın Artırılması" temasıyla düzenlenen OECD Eğitim Bakanları Gayriresmi Toplantısı'nın açılışında konuştu.
Eğitim yoluyla uygun becerilerin ve istihdamın artırılmasının dünyadaki ülkelerin karşılaştığı en büyük sorunlardan birisi olduğunu belirten Gurria, dünyanın maddi bir krizle karşı karşıya olduğunu, bu krizin 5, hatta 6 yılını tamamlamak üzere olduğunu söyledi.
Bu sürecin sonuna bakıldığında OECD ülkelerinde bile 48 milyon işsiz bulunduğunu, bu durumun özellikle gençler için kötü olduğunu belirten Gurria, OECD üyesi ülkelerde gençler arasında işsizliğin yüzde 16'lara çıktığını, bu oranın İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerde yükseldiğini anlattı.
Bu gençlerin iş dünyasından tamamen kopmadan önce iş dünyasına sokulması gerektiğini vurgulayan Gurria, bu toplantının, söz konusu gençler ve gelecekteki 8-10 yıl içerisinde eğitim sürecinin tamamlayacak çocuklar için önemli olduğunu ifade etti.
Gurria, ekonomik krizin ülkelere pek çok zarar verdiğini, büyüme ve istihdamın zarar gördüğünü, artmakta olan bir eşitsizlikle karşı karşıya kaldıklarını, kurumlara ve hükümetlere olan güvenin azaldığını belirtti.
Okur yazarlık oranı yüksek ülkelerde dahi beceri havuzunda becerisi düşük işçilerin sayısının yüksek olduğunun görüldüğünü dile getiren Gurria, "Bugünün dünyasında başarılı olabilmek için yetişkinlerin temel becerilere sahip olması gerekiyor. Bu, büyük bir eksiklik ve büyük bir ihtiyaç. Şu anda öğrencilerin ve işçilerin performansları ailelerinin sosyal durumlarıyla çok bağlantılı. Bu da işlerin iyi gitmediğini bize gösteriyor" ifadelerini kullandı.
Gurria, OECD ülkeleri arasında yapılan beceri anketinden de bahsederek, anket sonuçlarıyla ilgili farklı ülkelerdeki beceri oranlarını konuklarla paylaştı.
Anket sonuçlarına bakıldığında yeni işe başlayan genç nesillerin emekliliğe ayrılanlar kadar becerilere sahip olmadığını ancak Finlandiya ve Kore gibi ülkelerde bu durumun tam terisinin yaşandığını belirten Gurria, üye ülkeleri tarihi fırsatı değerlendirmeye ve bir an önce küresel beceri devrimini gerçekleştirmeye davet etti.
OECD Genel Sekreteri Gurria, bu yolla yeni politikalar geliştirilebileceğini ve gelecek neslin küresel maddi krizin olumsuz etkilerinden uzak tutulabileceğini sözlerine ekledi.
AA
Son Dakika › Eğitim › Öğrencilerin Performansları Ailelerinin Sosyal Durumlarıyla Bağlantılı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?