Gençlerimizin yapacağı akıllı ve doğru tercihler onları toplum içinde saygın bireyler yapacaktır. Tercihler yapılırken birçok faktörü göz önünde bulundurmanız ve onlarca kriteri dikkate almanız gerekir. İşte Zambak Yayın Grubu Ölçme Değerlendirme Uzmanı Osman Sarıkaya'dan tercih yapacak öğrencilere önemli uyarılar.
Meslek rehberlerinin incelenmesi
Bu süreci doğru ve hızlı değerlendirebilmek için öncelikle meslekler rehberinin okunmasında fayda var. Özellikle karar verme güçlüğü çeken adayların meslekler hakkında fikir sahibi olması çok faydalı olacaktır. Diğer türlü sürekli birilerinin tesiri altında kalır ve sağlıklı karar veremeyebilirsiniz. Bu arada önceden bir tercih listesinin hazırlanması yerinde olur. Sonraki aşamada rehber öğretmenlerinizin görüşlerini almanız da gerekir. Rehber öğretmenleriniz sizden önce aynı psikolojiyi yaşayan yüzlerce kişiye nasıl yardımcı oldukları ve onları doğru şekilde yönlendirdikleri aşikardır. Unutmayalım! Siz ilk defa böyle bir durumla karşılaşıyorsunuz; ama tercih yapmak onların işlerinin bir parçası ve bu işi her yıl yapıyorlar. Bu yüzden onların isabetli karar verme ihtimali çok yüksektir. Bu ayrıntıyı atlamamak gerekir.
Teknolojik gelişmeleri dikkate almak
Tercihleriniz dört beş yıl sonra meyvelerini vermeye başlayacak. Şu an çok iyi görünen bir meslek sonrası için aynı cazibede olmayabilir. Yani tercih ettiğiniz mesleğin uzun vadede size getirisini de iyi hesap etmelisiniz.
Artık devlet üniversitelerinin yanında birçok özel üniversiteler de var. Bu üniversitelerin sizlere sunduğu imkanları iyi analiz etmeniz gerekir. Birçoğu, adayların durumlarına göre çok cazip şartlarda eğitim imkanı sunuyor. Bu açıdan her aday önceki yıllara göre daha şanslı diyebiliriz. Her şey biraz araştırma yapmanıza bağlı.
Diğer yandan Teknolojik gelişmeleri de dikkate almalısınız. Bu alandaki gelişmeler tercihlerinizde etkili olabilir. Teknolojik gelişmeler yeni ve saygınlık uyandıran iş fırsatlarını da beraberinde getiriyor. Yeni meslekler de dikkatinizi çekmeli ve gözden uzak tutulmamalıdır.
Sağlıklı bir tercih yapılmalı
Okuyacağınız üniversitenin hangi şehirde olduğu da önemli bir kriterdir. Bir iki gün kalıp gideceğiniz yer değil burası, yıllarca bu şehirde kalacaksınız. Anlayışınıza ve yaşayışınıza uygun olması önemlidir. Sizi hem yaşam tarzı hem de ekonomik olarak etkileyecektir. Bu arada şehir tercihlerinizde ailenizin ekonomik durumunu da dikkate almanızda fayda olabilir. Burs imkanınız olmayabilir. Ulaşım, yurt, şehrin pahalılığı vb. durumları iyi hesap etmek gerekir.
Ancak tercihlerde her şeyin başı aldığınız puan gibi görünebilir. Aldığınız puanların size ya geniş imkanlar sunacağı ya da birçok açıdan sizi kısıtlayacağı doğrudur. Evet, aldığınız puanlar çok önemli ama her şey demek değil. İdealleri olan ve yeterli puanları alan adaylar, tercihlerini çok rahat bir şekilde yapabilecektir. Ama bu adayların da hem ailelerinin hem de rehber öğretmenlerinin görüşlerini almalarında yarar olabilir. Hızla değişen dünyanın onlara yeni imkanlar sunabileceğini dikkate almaları gerekir. İdeallerimizin olması güzeldir; ancak şartlanmışlık iyi değildir. Ayağımıza kadar gelen fırsatları tepmemek gerekir.
Umutsuzluğa kapılmamalı
Arzuladığı puanı alamayan adaylar, kesinlikle umutsuzluğa düşmemelidir. Birçok olumsuzluğu yapacakları akıllı tercihlerle aşabilirler. Yazımızın başında bazı önerilerimiz oldu. Bunlara dikkat etmeleri halinde çok güzel tercihler yapabilirler. Unutmayalım iki akıl bir akıldan daha üstündür. Her şeyi düşünemeyebiliriz; ama başkalarının düşüncelerini almak akıllı hareket etmenin ilk adımıdır.
Sınava ikiden fazla giren adaylar, artık tercih yapmalı kendileri için en uygun seçeneği değerlendirmelidir. İlk defa sınava giren adaylar, hiç olmazsa bir yıl daha hayallerinin peşinden gitmeli ve vazgeçmemelidir. Yapılması gereken, hatalardan ders çıkarmak ve bir sonraki yıl bunları yapmamaktır.
Son Dakika › Eğitim › Üniversite Tercihlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?