Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Ali Kopuz, küresel kalkınmayı sürdürebilmek için önce ülkelerdeki kalkınmayı sürdürmek gerektiğini belirterek, "Böylelikle ortaya koyulan küresel hedeflere ulaşabilmek için yapılacak uluslararası işbirlikleri amacına daha hızlı ve etkin ulaşacaktır." dedi.
Kopuz, Cumhurbaşkanlığı himayesinde Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) tarafından düzenlenen "Küresel Gelecek: İnsan Odaklı, Akıllı Ekonomi Temalı 7. Boğaziçi Zirvesi"nde yaptığı konuşmada, bu dönemde ülkelerin karşılaştıkları ulusal sorunların etkilerinin sadece yerel değil, küresel düzeyde de hissedildiğini ve değerlendirildiğini söyledi.
Karşılıklı etkileşimin kaçınılmaz hale geldiğini dile getiren Kopuz, alınan ve alınacak kararların etkisinin sadece yerel kalmadığını, bu nedenle zirvenin ana temasının çok isabetli olduğunu bildirdi.
Kopuz, TOBB'un Türkiye'de iş dünyasının çatı kuruluşu olduğunu kaydederek, 1 milyon 500 bin küçük, orta ve büyük ölçekli işletmenin birliğe üye olduğunu, 81 ildeki oda ve borsalarla üyelerine geniş bir hizmet ağı kurduklarını anlattı.
TOBB'un ulusal ve uluslararası düzeyde geniş bir hizmet portföyüne sahip olduğunu bildiren Kopuz, Türk özel sektörünün ticari faaliyetlerine yurt içinde ve yurt dışında katkı sağlamayı temel öncelik olarak kabul ettiklerini kaydetti.
"Türkiye'nin yatırım cazibesini artırdık"
Kopuz, Türkiye'deki yatırım ortamının iyileştirilmesi kapsamında kamu idaresi ile birlikte çalıştıklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu çerçevede faaliyete geçirilen Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulunda, TOBB olarak özel sektörü koordine ediyoruz. Bu kurul son 14 senede önemli adımların hayata geçirilmesini sağladı. Bu sayede sadece kendi firmalarımız açısından değil, yabancı yatırımcılar açısından Türkiye'nin yatırım cazibesinin artmasını sağladık. Doğrudan yabancı yatırım üzerindeki kısıtlamaları kaldırma açısından OECD üyesi ülkeler arasında ikinci sıraya geldik.
Uluslararası tahkimin kabulü ve yasaların AB mevzuatına uyumlu hale getirilmesi ile Türkiye, doğrudan yabancı yatırımlar konusunda hem yasal çerçeve hem de yatırım ortamı açısından dünyadaki en liberal ülkelerden biri olduk. Böylece 2000'lerin başında 9 bin olan yabancı sermayeli şirket sayısı 42 bine ulaştı."
"Ülkemize doğrudan yabancı sermaye girişi arttı"
Kopuz, doğrudan yabancı sermaye girişinin 2005'e kadar yılda ortalama 1 milyar dolar iken, 2005-2015 yılları arasındaki 10 yılda ortalama 14 milyar dolara yükseldiğini aktardı.
Başkan Yardımcısı Kopuz, "Son 10 yılda gelen doğrudan yabancı sermaye girişinin 150 milyar dolar civarında ve bunun yüzde 75'inin de Avrupa ve ABD'den." diye konuştu.
Uluslararası yatırımları ülkeye çekmek üzerine çalışırken, KOBİ'leri desteklemeye devam ettiklerini dile getiren Kopuz, "Onların güçlenmesi için elimizden geleni yapıyoruz." dedi.
Kopuz, TOBB olarak odaklandıkları bir diğer konunun da girişimcilik ve inovasyon olduğunu ifade ederek, bu kapsamda yaptıkları faaliyetlere değindi.
Son 10 yılda Türkiye'de kadın girişimci oranının yüzde 6'dan yüzde 8'e yükselmesini sağladıkları bilgisini veren Kopuz, eğitim alanında yaptıkları faaliyetlerden bahsetti.
"Kalkınma özel sektörden geçiyor"
Kopuz, küresel kalkınmayı sürdürebilmek için önce ülkelerdeki kalkınmayı sürdürebilmek gerektiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:
"Böylelikle ortaya koyulan küresel hedeflere ulaşabilmek için yapılacak uluslararası işbirlikleri amacına daha hızlı ve etkin ulaşacaktır. Kalkınmaya giden en garanti yol ise hep söylediğimiz gibi özel sektörü geliştirmek ve desteklemekten geçiyor. Özel sektör gelişecek ki, üretim artsın, istihdam artsın, refah artsın. Bölgenin ve dünyanın bu refaha ulaşmasında bizlere yol gösterici olacağına inandığım Boğaziçi Zirvesinin başarılı geçmesini temenni ediyorum."
Son Dakika › Ekonomi › 7. Boğaziçi Zirvesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?