9. İnternet Yönetişimi Forumu - Son Dakika
Ekonomi

9. İnternet Yönetişimi Forumu

BTK Başkanı Acarer: "Yapılan bir araştırmaya göre AB'de gelecekteki 5 yıl içinde sabit ve mobil işletmelerin karları 300 milyar avrodan 240 milyar avroya düşecek"

02.09.2014 17:26

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer,  yapılan bir araştırmaya göre Avrupa Birliği'nde (AB) gelecekteki 5 yıl içinde sabit ve mobil işletmelerin karları 300 milyar avrodan 240 milyar avroya düşeceğini belirterek, "İşletmelerin karlarındaki bu düşüşü kompanse etmenin en gerçekçi yolu ise; verdikleri internet hizmetinin içeriğini geliştirmek olarak tanımlanıyor" dedi.

9. İnternet Yönetişimi Forumu'nun açılışında konuşan Acarer,  halen dünyada 7 milyar mobil abone bulunduğunu ve bu sayının bu yıl sonunda dünya nüfusunu aşacağının tahmin edildiğini kaydetti.

Geçen iki yılda mobil abone sayısının bir milyar arttığı bilgisini veren Acarer, "İlginç bir istatistik var. İnternet kullanıcı sayısı ilk bir milyara 30 yılda, ikinci milyara 6 yılda ulaştı. Üçüncü milyara bu yıl yani 4 yılda ulaşacak, dördüncü milyara da her halde 2 yıl içinde ulaşacak" dedi.

2007 yılında mobil genişbant abone sayısının 268 milyon olduğunu, 7 yılda tam 8 kat artarak, 2014'de 2,1 milyar olduğunu anlatan Acarer, bu 2,1 milyar mobil genişbant abonenin, 1,6 milyarının ilk kez internet ile tanıştığını dile getirdi.

Acarer, makine abonelerinin gelecek yıl 5 milyona ulaşacağını düşündüklerini, 2013 yılında yapılan Dünya Ekonomik Forumu'nda dile getirildiği gibi, sayısal uçurumun niteliğinin de değiştiğini ve artık yeni sayısal uçurum; temel haberleşme hizmetlerine değil, tüm ICT ekosistemine ulaşıp, ulaşamamaya göre değerlendirildiğini vurguladı.

Tayfun Acarer, şunları kaydetti:

"Yine yapılan değerlendirmelerde 2018' mobil genişbant abone sayısının 7 milyara, akıllı telefon kullanan abone sayısının 4 milyara, LTE abone sayısının ise500 milyona ulaşacağı tahmin edilmekte. Nesnelerin interneti denince; artık daha fazla sayıda ve çeşitte nesnenin bağlantı halinde olduğunu kabul ediyoruz. Bu gün 10 milyar cihaz birbiri ile bağlantılı. Ancak 10 yıl sonra 2025', bu sayının trilyona ulaşacağı telaffuz ediliyor.

Bu arada çok değerli bir kıt kaynak olan spektrumun daha etkin ve verimli kullanılmak üzere planlanması da artık zorunluluk haline geldi. Kasım 2015' düzenlenecek Dünya Radyokomünikasyon Konferansı bu açıdan oldukça önemli. Bu konferans tüm ülkeleri yakından ilgilendiriyor. İyi bir çalışma yapamazsak; ileride yeni ve ileri nesil mobil sistemler ve tabi ki internet için frekans bulmakta zorlanabiliriz."

"Data günümüzün petrolü"

Acarer, datanın günümüzün petrolü olduğunu belirterek, "Fiber hatlar da petrol boru hatları haline geldi; hatta bunlardan daha değerli olması söz konusu. Bu nedenle günümüzde içerik zenginliği son derece önemli bir konu haline geldi" dedi.

Yapılan bir araştırmaya göre AB'de gelecekteki 5 yıl içinde sabit ve mobil işletmelerin karları 300 milyar avrodan 240 milyar avroya düşeceğini aktaran Acarer, "İşletmelerin karlarındaki bu düşüşü kompanse etmenin en gerçekçi yolu ise; verdikleri internet hizmetinin içeriğini geliştirmek olarak tanımlanıyor. Bu nedenle, içerik geliştirme ve zenginleştirmeyi çok önemsiyorum" şeklinde konuştu.

Acarer, bunun için de her dildeki içeriğin geliştirilmesinin gerekli olduğuna inandığını sözlerine ekledi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 9. İnternet Yönetişimi Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement