Altındaki Oyun Çileden Çıkardı - Son Dakika
Ekonomi

Altındaki Oyun Çileden Çıkardı

Altındaki Oyun Çileden Çıkardı

Son dönemde altın fiyatlarında yaşanan yükseliş kuyumcuları isyan ettirdi.

28.08.2012 02:34  Güncelleme: 09:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Merkez Bankaları'nın ekonomiyi desteklemek amacıyla adım atacağı beklentisiyle geçen hafta altın fiyatlarında yaşanan yükseliş kuyumcuları isyan ettirdi.

Ünlü yatırımcılar George Soros ve John Paulson'ın vadeli piyasada altın varlıklarını artırmasıyla altında başlayan yükseliş, FED tutanaklarından parasal genişleme sinyali çıkmasıyla hız kazandı.

Spot altının onsu 1,670 doları aşarak son 3,5 ayın zirve seviyesine çıktı. Çeyrek altının fiyatı ise 21 Ağustos tarihinde gördüğü 147,250 TL seviyesinden 27 Ağustos itibariyle 155,14 TL'ye yükseldi.

Altının hep ''aynı film'' nedeniyle yükseldiğini kaydeden kuyumcular, talep olmamasına rağmen altın fiyatlarında yaşanan yükselişe isyan ettiler.

BERNANKE'NİN AÇIKLAMALARI BİZİ YORUM YAPMAKTAN MEN ETTİ

Bilardo Osman lakaplı ayaklı borsacı Osman Ataç, altın fiyatlarındaki yükselişin hedge fonların kendi aralarında oynadıkları filmlerden kaynaklandığını kaydederek ''Bugün bir bakıyorsun 1,670. Diğer gün ABD'den parasal genişleme sinyali gelmediği zaman birden 70 puan düşüyor. Burada hedge fonlar kazanıyor.Dünyada sistem özellikle 2012 de hedge fonlar ve merkez bankalarının açıklamalarıyla devam ediyor. '' diye konuştu.

''Bernanke'nin açıklamaları bizi internette yazı yazmaktan men etti'' açıklamasında bulunan Ataç, yatırımcıları zarar ettirebilir düşüncesiyle internetten yorum yapmayı bıraktıklarını dile getirdi.

ABD'den bugün parasal genişleme açıklayabiliriz, diğer gün açıklayamayız yönünde gelen açıklamaların altın fiyatlarında büyük oynamalar yaratmasından rahatsızlık duyduklarını kaydeden Ataç,aynı yazı tura olayı gibi merkez bankası başkanları piyasayla oynuyor'' dedi.

Perakende altın piyasalarında sıkıntının devam ettiğini bildiren Ataç, ''ABD piyasası açılmadan içeride yaprak kıpırdamıyor. ABD piyasaları açıldıktan sonra film başlıyor. Saat 15.30'da datalar geliyor. Önceden altın piyasası saat 10.00'da döviz piyasası saat 09.30'da açılırdı. İşler azaldığı için bizim altın piyasası 12.15, döviz piyasası 11.05'de açılıyor.Bu da işlerin ne kadar azaldığının göstergesi'' diye konuştu.

HAFTADA 1 KG ALTIN SATAMIYORUZ

Merkez Döviz'in kurucusu Reşat Yılmaz, insanların alım gücünde azalma olduğu için kuyumcuların işlerinde 10 senede bir azalma olduğunu bildirerek ' 'Türkiye'de üretim durmuş vaziyette. Altın fiyatları aşırı yüksek.Dünyada altın üzerine bir film var. Altın fiyatları yükseliyor ama altına talep yok'' dedi.

Üç sene önce Türk parasıyla altının kilosu 28 liraydı. Bu bir anda 40 liraya çıkınca altın piyasası bayıldı. herkes elindekini Türk lirasına çevirdi.Üretim Türkiye'de bitmiş vaziyette. Eskiden döviz mevsiminde çeyrek yetiştiremiyorduk. Haftada toptan 10 kg çeyrek satıyordum. Bu sene 1 kg satamıyoruz. Bugün düğünlerde eskisi kadar insanlar çeyrek alıp satmıyor, büyük düşüş var. Çeyrek altın bir anda 200'leri test edip 140'lara gerilmesinin ardından zarar ettiler'' diye konuştu.

1,750'Yİ GÖRDÜKTEN SONRA DÜŞECEK

Altın Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ise, FED Başkanı Bernanke'nin parasal genişleme sinyali vermediğini ama yatırımcıların o şekilde algıladıklarını belirtti.

Yıldırımtürk, ''Sadece onu yorumlayanlar kendi menfaatleri için yorumluyorlar. Ellerinde yüksek miktarlı bunan altına alıcı getirebilmek için korkutuyorlar piyasayı. Korkanlar alıyor, korkmayanlar bizim gibi almıyor'' dedi.

''Biz bir hafta sonra 100 birim altın satıyorsak ekonomik krizle beraber 10 birime düştü. Şu anda o rakam 20-30 birime çıkmış durumda'' diyen Altın Piyasaları Uzmanı, sözlerini şöyle sürdürdü: ''2009 ve 2010'da kötü bir dönem yaşadık. Mesela Türkiye'nin altın ithalatı 2007'de 200 tondu. 2008'de 166 ton düştü. 2009'da 37 ton düştü. Ayrıca 2008'in son çeyreği ile 2009'un ilk çeyreği arasında 400 ton külçe altın ihraç ettik. Bu, Türkiye'de kuyumculuk sektöründe ve altın piyasasında ilk kez olan bir şeydi. Daha önce de satmıştık ama bu kadar büyük bir rakam satmamıştık. Bu yeni gelişen rafineri ve dünya standardında rafine edilebilen altın

Kaynak: TheLira.com

Son Dakika Ekonomi Altındaki Oyun Çileden Çıkardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor
    00:28 Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor

    Burdur'da gerçekleşen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, 2024 yılı yatırım planları ele alındı. Toplantıda, Burdur genelinde 267 projenin yürütüldüğü açıklandı.

  • Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi
    21:49 Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi

    Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü ve Hizan Sağınlı Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan yol kontrollerinde 2 şahsa toplam 34 bin 440 TL idari para cezası verildi. Yapılan operasyonda 4 adet keklik, 4 adet kafes ve 5 adet tuzak ele geçirildi. Keklikler sağlık kontrollerinin ardından doğaya salındı ve kafes ile tuzaklar imha edildi.


Advertisement