Avea Üst Yöneticisi Akdemir Aa Finans Masasına Konuk Oldu Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Avea Üst Yöneticisi Akdemir Aa Finans Masasına Konuk Oldu Açıklaması

Avea Üst Yöneticisi Akdemir: "Türkiye, Avrupa'nın en çok konuşan ülkeleri sıralamasında ilk 5'te yer alıyor" "Konuşma süresi Avrupa'da azalırken, Türkiye'de yükselmeye devam ediyor" "Mesajlaşma ve mobil internet kullanımında yüzde 400 500 oranında bir büyüme söz konusu" "200'ün üzerinde mühendisle Ar Ge konusunda yatırım yapmaya devam ediyoruz. Son 3 yılda 80 milyonun üzerinde yatırım gerçekleştirdik"

02.09.2013 13:57

,  Avea Üst Yöneticisi (CEO) Erkan Akdemir, Avrupa'nın en çok konuşan ülkeleri sıralamasında Türkiye'nin ilk 5'te yer aldığını belirterek, "Konuşma süresi Avrupa'da azalırken, Türkiye'de yükselmeye devam ediyor. Mesajlaşma ve mobil internet kullanımında yüzde 400-500 oranında bir büyüme söz konusu" dedi.

Anadolu Ajansı'nın 100. Yıl Vizyonu çerçevesinde geliştirdiği AA Finans Haberleri Terminali'nin canlı toplantılar dizisi AA Finans Masası'na konuk olan Akdemir, akıllı telefonların şuan için Türkiye 'de üretilmesinin söz konusu olmadığını, ancak uzun dönemde sağlanan katkıların artırılmasının mümkün olacağını belirtti. Akdemir, operatörlerin direkt üretim yapmak yerine, üretim yapan şirketleri desteklemek noktasında bir katıkları olacağını söyledi.

Akdemir, herhangi bir operatörün kendi üretim tesisinin bunu destekleyecek kapasitesinin olmadığını, buna gerek de bulunmadığını ifade ederek, şirket olarak Ar-Ge'ye çok önem verdikleri için bu tür inisiyatiflere her zaman açık olduklarını ve desteklediklerini kaydetti.

Türkiye'de bu anlamda üretim yapacak çok fazla şirket olmadığını, dünya çapında üretim yapacak ancak bir kaç firmanın bulunduğunu, o firmalarla da sürekli görüştüklerini ve konuyu bir milli mesele olarak ele aldıklarını anlatan Akdemir, yurt dışından gelen telefonlarda uygulanan verginin yurt içinde üretilen telefonlarda kalkmasının yerel üreticiler için ciddi manada bir teşvik olacağını dile getirdi.

Akdemir,  sektör olarak ekonomiye çok önemli bir katman sağladıklarına dikkaki çekerek, "4G'de yapılacak ciddi yatırımlar var. Bu yatırımları akıl teriyle ne kadar destekleyebileceğimize kafa yormalıyız. Bu konuda Türkiye'de güzel şeyler oluyor. Hem kendi teknolojimizi nasıl geliştirebiliriz hem de müşterinin hayatını kolaylaştıracak ve ekonomiye daha fazla nasıl katkı sağlanacak konusunda kafa yoruyoruz. Bunun 4G'nin getireceği hızdan çok daha önemli olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

"Türkiye'deki fiyatlar, kullanım oranlarındaki artışla ters orantılı"

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) ücretlendirme konusunda yaptığı değişikliklerin sektörün karlılığına olumlu yansıdığını belirten Akdemir, Türkiye'nin, Avrupa'nın en çok konuşan ülkeleri sıralamasında ilk 5'te yer aldığını belirterek, konuşma süresinin Avrupa'da azalırken, Türkiye'de yükselmeye devam ettiğini, mesajlaşma ve mobil internet kullanımında yüzde 400-500 oranında bir büyüme olduğunu kaydetti.

Bu kullanım oranlarının yüksekliğine rağmen Türkiye'deki fiyatların, kullanım oranlarındaki artışla ters orantılı şekilde aşağı indiğine işaret eden Akdemir, seste, mesajlaşmada ve mobil internette Türkiye'nin, Avrupa'da en ucuz ülkelerden birisi olduğunu söyledi.

Verdikleri servis kalitesinde de Avrupa'yla aralarında ciddi bir fark olduğunu belirten Akdemir, "Türkiye'deki müşterilerimiz, Avrupa'nın en iyi servisini, en uygun fiyatlarla alıyor. 5 veya 10 sene önce bu geçerli değildi. Şu an Türkiye'deki fiyatlar hakikaten çok rekabetçi. Aynı şekilde verilen servis kalitesi de hem 2G'de hem 3G'de oldukça yeterli" diye konuştu.

Düzenleyici kurumun aktif olması gerektiğine değinen Akdemir, her yıl  özellikle rekabetin aksayan taraflarıyla veya rekabeti bozan aktörlerle ilgili almış oldukları kararların sürekli olması ve artarak devam etmesini istediklerini kaydetti.

- "Avea mobil internette yüzde 50'ye yakın bir gelir artışı eldi etti"

Avea Üst Yöneticisi Akdemir, 3G'de gelinen noktanın ve 4 çekirdekli, 4 kat hızlı internet imkanının, farklı uygulamaların önünü açtığını, görüntülü konuşmaların artık eskisi gibi sadece uydu üzerinden değil, mobil şebeke üzerinden de yapabildiğini belirtti. Akdemir, "İnternet üzerinden verilen mobil servisler, mesajlaşmalar, görüntülü konuşmalar, sesli görüşmeler yaygınlaştı. Bunların şu ana kadar sektöre negatif yansıması olmadı, ancak bu yaygınlaşma olmasaydı, büyüme şu ankinden çok daha fazla olabilirdi" ifadelerini kullandı.

Avrupa'daki gibi Türkiye'de baş aşağı inen bir ses ya da mesajlaşma grafiği olmadığını dile getiren Akdemir, sektör olarak Türkiye'nin hala büyüdüğünü ve ileriki dönemde daha da büyüyeceğini, servislerin mobil internet trafiğini ve gelirini arttırdığını, Avea'nın ise mobil internette yüzde 50'ye yakın bir gelir artışı olduğunu kaydetti.

Avea olarak endişe edecek bir şey görmediklerini, ancak ülke olarak endişelenilmesi gereken hususlar olduğunu ifade eden Akdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir takım gelirlerin uzun dönemde buradan başka tarafa doğru kayması ve ülkeler arası değer kaymasına yol açması çok görünen bir trend. Bu trend ileriki dönemlerde çok hızlı bir şekilde artacak. Politika belirleyiciler ve bu konuyla ilgili uluslararası camiayla irtibatta bulunan kesimlerin konuyla ilgili bir takım politika önerileri vardır diye düşünüyorum. Bu politikalar anlamında bir kısıtlamanın sektöre kalıcı bir faydası yok. Tam tersine, Türkiye'nin böyle bir gelişme alanı olduğu ve Türkiye'nin bu alanda nasıl farklı bir politika izlemesi gerektiği konuları konuşulmalı."

Türkiye'de bu konuda uygulama yapabilecek, üretim yapabilecek beyinler ve şirketler olduğunu vurgulayan Akdemir, bu hafta gerçekleşecek olan Ulaştırma Şurası'nın 3 gün süreceğini ve Türkiye'nin haberleşme alanında politika belirleme, hedef ortaya koyma ve istişare etme anlamında bu şurayı Avea olarak çok önemsediklerini ve desteklediklerini belirtti.

"Avea olarak  Ar- Ge sertifikası almış tek telekom şirketiyiz"

Avea olarak Ar-Ge sertifikası almış tek telekom şirketi olduklarına dikkati çeken Akdemir, 200'ün üzerinde mühendisle birlikte sürekli bu alanda yatırım yapmaya devam ettiklerini ve son 3 yılda 80 milyonun üzerinde yatırım gerçekleştirdiklerini söyledi.

"Eski bir global şirketin genel müdürlüğünü yapmış biri olarak uluslararası şirketlerin Türkiye'deki Ar-Ge ve teknoloji yatırımlarını çok önemsiyorum" diyen Akdemir, bunların sektörde öncü olma görevini üstlendiğine işaret etti.

Akdemir, "Kuluçka Merkezi" projesine değinerek, yaklaşık 18 aydır faaliyette olan projeyle öncelikle küçük teknoloji üreten şirketlerle işbirliği yaptıklarını, ürün ve servislerini geliştirerek alt yapı sağladıklarını aktardı.

Türkiye'de GSM sektörü karlılığının Avrupa'nın gerisinde olduğunu vurgulan Akdemir, Türkiye'de diğer sektörlerde de karlılığın düşük olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Şike olayları sponsorları üzdü

GSM şirketlerinin yaptıkları sponsorluk hizmetlerine de değinen Akdemir, "şike soruşturmaları" kapsamında meydana gelen olayların sponsorları üzdüğünü belirtti. Akdemir, "Bu konu gündeme geldiği zaman  görüşlerini açık ve net paylaşan bir şirket yöneticisiyim ama o konular geride kaldı" değerlendirmesini yaptı.

Girişimcilerin önünü açma konusunun her zaman Avea'nın gündeminde kalacağını anlatan Akdemir, bu kapsamda sosyal sorumluluk projelerine de önem verdiklerini söyledi.

Katalan futbol kulübü Barcelona'yla anlaşarak 9-14 yaş arası 360 gence İspanya'da futbol eğitimi imkanı sağladıklarını anımsatan Akdemir, Girişimcilik Kulübü bünyesindeki öğrencilere de katkı sunmaya devam edeceklerini kaydetti.

- İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Avea Üst Yöneticisi Akdemir Aa Finans Masasına Konuk Oldu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement