Avrupa'nın kirazı Selendi'den - Son Dakika
Ekonomi

Avrupa'nın kirazı Selendi'den

Avrupa\'nın kirazı Selendi\'den

Manisa'nın önemli kiraz üretim merkezlerinden biri olan Selendi ilçesinde üretilen kirazlar Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

08.06.2020 14:29  Güncelleme: 14:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa'nın önemli kiraz üretim merkezlerinden biri olan Selendi ilçesinde üretilen kirazlar Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. 20 yıl önce tütüne alternatif olarak dikimine başlanan ağaçlardan elde edilen kiralar bugün Avrupa sofralarını süslüyor.

Son yıllarda Selendi'de tütüne alternatif olarak üretilen kirazın ihracatı devam ederken, ilçede kiraz hareketliliği sabahın ilk ışıkları ile başlayıp akşam karanlığına kadar devam ediyor. Geçen yıla göre hava şartları nedeniyle rekoltenin bu yıl düşük olduğu görülürken ihraç kiraz fiyatları 10 ile 20 TL arasında değişiyor.

Selendi ilçe merkezi ve köylerinde en büyük kiraz bahçelerine sahip üreticiler, son yıllarda yapılan geniş kiraz bahçeleri ile geçimlerini sağlıyor. Kaliteli kiraz yetişen Selendi'de ihracatlık kirazlar için kiraz pazarında hareketlilik yaşanıyor. Sabahın ilk ışıkları ile başlayıp akşam karanlığına kadar devam eden kiraz hasadı için büyük tüccarlar üreticiden mahsulleri alabilmek için kiraz pazarında yerini alıyor. Günlük 10 ton civarında kiraz satılan ilçede kirazlar kalibrelerine göre ayrılırken daha sonra soğutmalı araçlar Alaşehir ilçesindeki işletmelerde şoklanıp Avrupa ülkelerine gönderilerek yurt dışı pazarlarında boy gösteriyor. Pınarlar Mahallesi Muhtarı ve aynı zamanda kiraz üreticisi olan Adem Akçakaya, "Mahalle olarak 20 yıl önce kirazın ilk adımını atıp dikimini gerçekleştirdik. Şimdi ilçe ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Her yıl festival düzenliyoruz. Rekolte bu sene düşük. Ürettiğimiz kirazları ihraç ediyoruz. Gün geçtikçe ilçe ve mahalle olarak bahçelerimiz genişliyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda Selendi'de kiraz üretimini daha da geliştirip daha çok ihracat yapmak istiyoruz." dedi. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Avrupa'nın kirazı Selendi'den - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement