Ayhan:Toprak Suya Doydu - Son Dakika
Ekonomi

Ayhan:Toprak Suya Doydu

Ayhan:Toprak Suya Doydu

Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Vekili Şeyhmus Ayhan, ekin rekoltesinin bu yıl yüksek olduğunu ve toprağın bu yıl suya doyduğunu söyledi.

09.09.2015 19:22

Diyarbakır'da bu yıl havaların yağışlı geçmesi tarımda verimi arttırırken, geçen yıla oranla buğday ve mercimek verimi yaklaşık yüzde 35 oranında arttı. Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Vekili Şeyhmus Ayhan, ekin rekoltesinin bu yıl yüksek olduğunu ve toprağın bu yıl suya doyduğunu söyledi.

Diyarbakır ve bölgede Haziran başında başlayan ekin hasadı tamamlanırken, önceki yıllara oranla bu yıl havaların yağışlı geçmesi tarımda verimi arttırdı.

"Bereketli bir yıl oldu"

2015 yılının bereketli bir yıl olduğunu belirten Diyarbakır Ticaret Borsası Başkan vekili Şeyhmus Ayhan Bu yıl toprağın iyi yağış aldığını belirterek; Bu yağışların bazı tarlalara olumsuz etkisi de oldu. Ama toprak suya doydu diyebiliriz. Tabi bunun karşılığı da alındı. Havaların yağışlı olması tarımda verimi büyük oranda arttırdı. Geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 35 bir artış oldu. Tarım ürünlerinde verimin yüksek olması ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor."

"FİYATLAR GAYET UYGUN"

Taban fiyatların bu yıl yüksek olmasının, ayrıca çiftçiyi memnun ettiğine dikkat çeken Ayhan ; "Bu yıl açıklanan fiyatlar gayet uygun. Özellikle bu yıl yüksek verim alınan mercimeğin kilogram fiyatı 2,5 lira, buğday 86-96 kuruş, arpa 60 kuruştan, mısır 725 kuruştan satılıyor. Tabi birçok çiftçi fiyatların biraz daha artmasını ister. Fakat eğer fiyatlar yükselirse bu vatandaşı etkiler. Bölgemizde yoksul insanlarımız var onların alım gücü düşer. Bundan dolayı bu fiyatlar gayet uygundur" diye konuştu.

"DESTEKLEMELERİ ZAMANINDA ÖDENSİN"

Çiftlerin yaşadığı sorunlara değinen Ayhan, desteklemelerin zamanında ödenmesini isteyerek; "Çiftçi ekim yaparken kredi çekiyor, borçlanıyor. Hasattan sonra kazandığı borçlara gidiyor. Eğer Bakanlık tarafından desteklemeler zamanında ödense veya verilecek destekler ürün fiyatlarına yansıtılsa daha iyi olur, çiftçi de kazanır. Bakanlığın bu desteklemelerin zamanında ödenmesi için gerekli tedbirleri almasını bekliyoruz" dedi.

"ANIZ YAKMA ÜRÜNDE VERİMİ DÜŞÜRÜYOR"

Anız yakmalara karşı çiftçilere uyarılarda bulunan DTB Başkan vekili Şeyhmus Ayhan, sözlerini şöyle tamamladı; "Hasattan sonra anız yakılması toprağa zarar veriyor. Çünkü toprakta yararlı böcekler de öldüğü için yerine zararlı böcekler geliyor. Böyle olunca, ürünlere hastalık bulaşıyor, ayrıca toprağı sertleştiriyor. Bununla beraber üründe verim düşüyor. Ayrıca çiftçiler Allah'ın yarattığı bir canlıyı da yakmış oluyor, buda çok günahtır."

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Ekonomi Ayhan:Toprak Suya Doydu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement