Deik/türk-Sırp İş Konseyi - Son Dakika
Ekonomi

Deik/türk-Sırp İş Konseyi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Üyesi Halim Mete, Türk bankacılık sektörünün Sırbistan bankacılık sisteminin modernizasyonu için her türlü tecrübe paylaşımına açık...

05.02.2013 17:09

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Üyesi Halim Mete, Türk bankacılık sektörünün Sırbistan bankacılık sisteminin modernizasyonu için her türlü tecrübe paylaşımına açık olduğunu belirterek, "İki ülke arasında ticaretin gelişmesinin temini için gerekli olan hızlı bankacılık hizmetinin sağlanabilmesi için, Türk özel sektörü olarak Belgrad'da bir Türk bankası görmek istiyoruz" dedi.

DEİK/Türk-Sırp İş Konseyi tarafından TOBB Plaza'da Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic ve beraberindeki heyetin katılımıyla düzenlenen çalışma toplantısında konuşan Mete, Çin'den İtalya'ya kadar olan geniş bir coğrafyada demokrasi ile yönetilen serbest piyasa ekonomisine sahip en büyük ekonomi olan Türkiye için Balkanlar'ın ekonomik anlamda vazgeçilmez bir bölge olduğunu söyledi.

Bu Balkan vizyonu çerçevesinde Sırbistan'ın Türkiye için özel bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Mete, Balkanlar'ın en batısındaki Sırbistan ile Balkanlar'ın en doğusundaki Türkiye'nin bu bölgedeki 2 istikrar unsuru olduğunu dile getirdi.

Fiziki sınır olmasa da Sırbistan ile Türkiye'nin komşu olduğunu belirten Mete, "Unutmayalım ki Belgrad İstanbul'a Anadolu'nun birçok kentinden daha yakın iken, İstanbul Belgrad'a Brüksel'den daha yakındır" dedi.

Sırbistan'ın son yıllarda yakaladığı ekonomik gelişme performansını yakından takip ettiklerini belirten Mete, milli gelirin, dış ticaretin ve yabancı yatırımların hızla artmasının, piyasa ekonomisinin kurum ve kurallarının yerleşmesinin kendileri için sevindirici olduğunun altını çizdi.

İki ülke arasındaki ikili ekonomik ilişkilerin 2000 yılından sonra ivme kazandığına işaret eden Mete, konuşmasına şöyle devam etti:

"Son yıllarda vizyoner ve reformist siyasi liderliğimizin önderliğinde ikili ve çok taraflı ilişkilerdeki açılımları Türk iş dünyası olarak destekliyoruz. İki ülke arasında vizelerin karşılıklı olarak kaldırılması, serbest ticaret anlaşmasının yürürlüğe girmesi, karşılıklı uçak seferlerinin artması, Belgrad'da Türk ticaret müşavirliğinin çalışmaya başlaması, aynı şekilde Türkiye'de Sırbistan ekonomi müşavirliğinin çalışmaya başlaması ikili ilişkilerimizi daha da güçlendirdi."

-"İki ülke arasındaki insan hareketliliğinin artması ayrıca önem taşıyor"-

Halim Mete, 2 ülke arasındaki ticaretin 2012 yılında yarım milyar dolar seviyesinin üzerine çıktığını belirterek, "Bu rakamlarda 2010 yılında devreye giren serbest ticaret anlaşmasının ve vizelerin karşılıklı olarak kaldırılmasının iki taraf üzerindeki olumlu etkisini görmekteyiz" dedi.

Türk iş dünyası olarak özelleştirme programındaki şirketler ve sanayi tesisleri ile yakından ilgilendiklerini aktaran Mete, bu konuda bölgede iş yapma yeteneği olan Türk şirketlere öncelik tanınmasını istedi.

İki ülke arasındaki insan hareketliliğinin artmasının ayrıca önem taşıdığının altını çizen Mete, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sırbistan'ın sahip olduğu turizm potansiyelinin ülke ekonomisine kazandırılması için Sırp şirketler ile ortaklıklar kurarak işbirliği yapmaya hazırız. Karşılıklı turist sayımızı artırarak ve turizm işletmeciliğinde deneyimlerimizi paylaşarak ekonomik katma değer oluşturmak elimizdedir. Sırbistan'ın vizelerin kaldırılmasıyla Türkiye'den daha çok turist çekmesi için daha fazla tanıtım faaliyeti yapması gerekiyor. Bu vesile ile dünyanın ikinci büyük müteahhitlik gücü olarak biz, Sırbistan'ın hızla gelişen ekonomisinin gerektirdiği altyapının inşası, mevcut altyapının modernizasyonu ve konut ihtiyacına cevap vermek için Sırbistan'da daha fazla iş yapmak istiyoruz. Türk müteahhitlik firmalarına AB ve uluslararası finans kuruluşları tarafından desteklenecek projelerde öncelik verilmesini talep ediyoruz. Zira, başta Türk şirketleri bölgedeki diğer ülkelerde olduğu gibi başarıyla tamamlayacakları yüksek kaliteli projeler ile Sırbistan'ın kalkınmasında önemli katkılar sağlayacaktır."

-Para transferleri...-

Halim Mete, Sırbistan'daki mevcut bankacılık sisteminin para transferlerinin uzun zaman almasına neden olduğunu ve ticaretin gelişmesine engel teşkil ettiğini söyledi.

Türk bankacılık sektörünün Sırbistan bankacılık sisteminin modernizasyonu için her türlü tecrübe paylaşımına açık olduğunu kaydeden Mete, "İki ülke arasında ticaretin gelişmesinin temini için gerekli olan hızlı bankacılık hizmetinin sağlanabilmesi için, Türk özel sektörü olarak Belgrad'da bir Türk bankası görmek istiyoruz" dedi.

Bunun için gerekli kolaylığın sağlanmasını istediklerini aktaran Mete, iki ülkenin ortaklığını çeşitlendirerek güçlendirip, ortak geleceğin birlikte şekillendirilebileceğini ifade etti.

Muhabir: Sümeyye Dalkılınç - Eda Topçu

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Deik/türk-Sırp İş Konseyi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement