Dış ticarette planlama stratejilerini; firma içi hazırlık, sürecin planlanması ve operasyonel hazırlıklar şeklinde bölümlendirebiliriz.
Firma içi hazırlık; bölümünde öncelikle fizibilite analizi yapılmalı. Yönetim analizi, üretim-ürün analizi, pazarlama-satış analizi, satın alma analizi, finans analizi, lojistik planlama departmanı analizi ve dış ticaret operasyon analizi yapılması fizibilite analizinin en önemli adımlarıdır.
Bu analiz sağlıklı bir şekilde yapılmalı ki firmanın dış ticarete hazır olup olmadığı anlaşılsın. Firmanın dış ticarete hazır olduğu anlaşıldıktan sonra da sürecin planlanması devreye girer.
Süreç planlama: Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta: Tüm çalışanların dış ticaret konusunda bilinçlendirilmesidir. Çünkü dış ticaret; patronundan çaycısına, finansçısından planlamacısına, depocusundan dış ticaretçisine kadar herkesin işidir. Bu sadece yönetimin ya da dış ticaret sorumlusunun işi değildir.
Aynı şekilde pazarlama, tedarik, üretim, planlama, lojistik, finans, dış ticaret operasyon bölümleri arasında bilgilendirme sistemleri kurulmalı ki kalıcı bir dış ticaret stratejisi belirleme noktasında başarı yakalanabilsin.
İş akış süreçleri de belirlenip yazılı hale getirilmeli. Böylece herkesin yani dış ticaret sorumlusunun, üretim sorumlusunun, planlama sorumlusunun finans sorumlusunun satın alma sorumlusunun gibi firma içerisindeki diğer departmanlarında hangi aşamada neler yapması gerektiği belirlenmeli ki başarıyı yakalanabilsin. Aynı zamanda süreçlerin kontrol edilmesi ve yerinde müdahaleler yapılması da planlama da önemli bir yer tutar.
Operasyonel hazırlıklar: Son olarak, operasyonel hazırlıklar yapılmalı ve bu noktada da alanında ve sektöründe uzman, firmanın ürününü ve hizmetini iyi tanıyan ve firmayı gümrüklerde iyi temsil edebilecek bir gümrük müşaviri ile anlaşılmalı.
Aynı zamanda müşterinin ülkesine malı gönderebilmek için yine sektöründe ve bölgesinde uzman, ürünü sağlam ve sağlıklı bir şekilde müşteriye ulaştıracak bir nakliye firması olmalı.
Banka ve sigorta firması seçimi de sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmeli. ve tabi gümrüklerde gerekiyorsa sertifikasyon ve belgelendirme çalışmaları da zamanında yerine getirilmeli
Tüm bu konulara dikkat edildiği takdirde dış ticaretin ayakları sağlam bir şekilde oluşturulmuş olur.
Son Dakika › Ekonomi › Dış Ticarette Planlama Stratejileri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?