Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bilişim sektöründe 2013 sonunda 1 milyar dolar ihracat yapmayı ve 2023'te bu rakamı 10 milyar dolar düzeyine çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, "Yerli film ve belgesellerimiz açısından da 2013 yılının 250 milyon dolar ihracat ile verimli bir yıl olmasını hedefliyor, 2023 yılında ise bu rakamı 1 milyar dolara yükseltmeyi öngörüyoruz" dedi.
Çağlayan, Conrad Otel'de düzenlenen basın toplantısında 2012 İhracat Destekleri Analizi-2013 Yılı Hedeflerini açıkladı.
Bakan Çağlayan, tarımsal ürünlerde ihracat iadesi yardımlarına değinerek, destekleri tasarlarken tarım ürünlerini de unutmadıklarını belirterek, "Katma değeri yüksek, istihdam artırıcı özelliğe sahip, uzun vadede önemli potansiyel arz eden ve tüketiciye yönelik ürünlere, bütçe olanakları dahilinde ihracat iadesi yardımları sağlıyoruz" dedi.
Tarımsal ürünlere sağlanan bu yardımların da etkisiyle, "Yardım Kapsamına Giren İşlenmiş Tarım Ürünlerinde" 649 milyon dolar düzeyinde olan 2002 ihracatının 2012'ye gelindiğinde, yüzde 529 artışla 4,1 milyar dolar seviyesine ulaştığını söyledi.
Çağlayan, böylece aynı dönemde toplam tarım ürünleri ihracatı 3 kat artırılırken, "Destek Kapsamına Giren İşlenmiş Tarım Ürünlerindeki" ihracatın da 5 katın üzerinde artırıldığını kaydetti.
-"Döviz kazandırıcı hizmetler"-
Çağlayan, Bakanlık olarak, 2012'de Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi Hakkında Tebliği uygulamaya koyduklarını ifade ederek, şöyle konuştu:
"Bu Tebliğ, ülkemizin hizmet sektörüne yönelik ilk devlet yardımları programı. Tebliğ kapsamında sağlanan destek unsurlarını incelediğimizde, hizmet sektörlerimizin yurt dışında tanıtılmasına ve kuruluşlarımızın yurt dışı pazarlara girişlerinin kolaylaştırılmasına yönelik destekleri kapsadığını görüyoruz. Bu çerçevede, kuruluşlarımıza Pazara Giriş Destekleri, Yurt Dışı Tanıtım Destekleri, Yurt Dışı Birim Desteği, Belgelendirme Desteği ve Danışmanlık Desteği ile Ticaret ve Alım Heyeti Destekleri sağlıyoruz.
Söz konusu desteklerin yanı sıra, sağlık kuruluşlarımıza yönelik Hasta Yol Desteği, yazılım şirketlerimize yönelik Bilgisayar Oyun ve Uygulama Destekleri ile film sektörüne yönelik Reklam Desteğimiz de var. Ayrıca teknokentlerimizin yurt dışında açacakları her bir bilişim merkezinin veya irtibat ofisinin kira ve personel giderlerini de destekliyoruz. Bunlar ülkemizde ve dünyada benzeri olmayan destekler."
-"60 şirketimizi destek kapsamına aldık"-
Çağlayan, tebliğin 2012 Haziran ayının sonunda yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, "Bu nedenle 2012 yılı, tanıtım çalışmalarına ağırlık verdiğimiz ve sektörlerimizin sistemi tanımaya çalıştığı bir yıl oldu. Tebliğ'in yayımlandığı tarihten bugüne kadar işbirliği kuruluşlarımızın organizasyonunda yaklaşık 50 toplantıya iştirak ederek sistemimizi tanıttık. 2013 yılında da tanıtım toplantılarına devam edeceğiz. Başlangıç dönemi olmasına karşın, 6 aylık süre içinde 60 şirketimizi destek kapsamına aldık, 33 şirketimize ise destek ödemesi yaptık" şeklinde konuştu.
Bakan Çağlayan, 2013'de tebliğ kapsamı sektörlerdeki mevcut ihracat rakamlarında ciddi bir artış beklediklerini vurgulayarak, "Desteklerimizin de katkısıyla sağlık turizmi sektöründe 3 milyar dolar gelir elde etmeyi öngörüyor, 2023 yılında ise bu rakamı 20 milyar dolara yükseltmeyi amaçlıyoruz. Eğitim sektöründe 2011 yılında 25.000 olan yabancı öğrenci sayısını 2013 yılında 40.000 yabancı öğrenciye yükseltmeyi, 2023 yılında ise 100.000 öğrenciye ulaşarak 2 milyar dolar gelir elde etmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.
-Bilişim sektörü, en fazla potansiyele sahip"-
Bilişim sektörünün, hizmet ticareti alanında en fazla potansiyele sahip sektörlerden biri olduğunu vurgulayan Çağlayan, şunları kaydetti:
"Bilişim sektöründe 2013 sonunda 1 milyar dolar ihracat yapmayı ve 2023 yılında bu rakamı 10 milyar dolar düzeyine çıkarmayı hedefliyoruz. Yerli film ve belgesellerimiz açısından da 2013 yılının 250 milyon dolar ihracat ile verimli bir yıl olmasını hedefliyor, 2023 yılında ise bu rakamı 1 milyar dolara yükseltmeyi öngörüyoruz.
Tüm bu hedeflere, sektörümüzün gayreti ve Bakanlığımızın destekleri ile kolayca ulaşılması mümkün. Diğer tüm alanlarda olduğu gibi bu alanda da kamu ve özel sektör kuruluşlarımızla yakın işbirliğimizi sürdürerek ülkemizin hizmet ihracatı alanında sahip olduğu hedefleri yakalayacağımıza, hatta çok daha ileri noktalara götüreceğimize yürekten inanıyorum."
-"Müteahhitlik firmaları tarihi bir rekora imza attı"-
Çağlayan, yurt dışı müteahhitlik ve teknik müşavirlik sektörünün 1972'den bugüne kadar 100 farklı ülkede, toplam 237.4 milyar dolar değerinde 6 bin 969 proje üstlendiğini kaydetti.
Müteahhitlerin bu yıl ilk kez Kolombiya, Papua Yeni Gine, Somali ve Peru gibi ülkelerde proje üstlendiklerini anlatan Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şunu memnuniyetle ifade etmek istiyorum ki, firmalarımız 2012'de 26.1 milyar dolar değerinde 433 proje üstlenerek, tarihi bir rekora imza attı. Bugün dünyanın en büyük 225 müteahhitlik şirketi arasında 33 Türk firması var. Bu rakamla, 52 firması bulunan Çin'in ardından ikinci sıradayız. Takdir edersiniz ki, teknik müşavirlik hizmetleri müteahhitlik hizmetlerinin çok önemli bir kısmını oluşturuyor. Teknik müşavirlik hizmetlerine yeni bir vizyon kazandırdık ve devlet yardımlarını 25 Haziran 2012'de yeniden düzenledik. Bu düzenlemeyle desteklere başvuru koşullarını sadeleştirdik ve desteklerimizin içeriğini genişlettik."
Çalışmalarının meyvelerini toplamanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Bakan Çağlayan, "Yaptığımız değişiklikler sonrasında, geçen beş aylık kısa sürede, toplam 25 başvuruyu değerlendirerek 1.5 milyon lira ödeme yaptık. Aynı dönemde, Sözleşme, Fizibilite Etüdü ve Nazım Planı destekleri ile 14 altyapı projesinde açılan ihaleleri kazanabilmeleri için şirketlerimize yaklaşık 4.2 milyon dolarlık destek taahhüdünde bulunduk. 2013'te ihale öncesinde destek garantisi verilen proje sayısının en az 30 olması hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
-"Elimizdeki 3 anahtar; tasarım, Ar-Ge ve markalaşma"-
Çağlayan, Türkiye'nin 1,58 dolar olan ihraç kilogram fiyatının, mutlaka 3-4 dolar seviyelerine çıkarılması gerektiğini kaydederek, "Bunun için elimizde 3 önemli anahtar var; tasarım, Ar-Ge ve markalaşma. İhracatımızı mutlaka yükte hafif pahada ağır ürünlerle artırmak zorundayız. Amacımız çok açık ve net; 2013'te 160 milyar dolar, 2017'de 250 milyar dolar, 2023'te de 500 milyar dolar ihracat yapmak. Bu hedefe ulaşmak için firmalarımızın bahsettiğim bu 3 anahtarı esas alarak çalışması, bunun için de desteklerimizden maksimum oranda istifade etmesi şart" dedi.
(bitti)
Muhabir: Semra Orkan
Yayıncı: Yılmaz Yıldız - İSTANBUL
Son Dakika › Ekonomi › Ekonomi Bakanı Çağlayan.'Bilişim Sektöründe 2013 Sonunda 1 Milyar Dolar İhracat Yapmayı ve 2023... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?