Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Açıklaması

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Açıklaması

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Gerek OECD, gerek IMF'nin veya da bazı derecelendirme kuruluşlarının Türkiye için yaptıkları açıklamaların açıkçası tam Türkiye'yi yansıttığını söyleyemiyoruz" dedi.

08.05.2014 16:38

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Gerek OECD, gerek IMF'nin veya da bazı derecelendirme kuruluşlarının Türkiye için yaptıkları açıklamaların açıkçası tam Türkiye'yi yansıttığını söyleyemiyoruz" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, JW Marriott Otel'de düzenlenen "Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Yüksek İstişare Konseyi Toplantısına" katıldı. Toplantıda bir gazetecinin OECD Türkiye'nin büyüme tahminini düşürdüğünü hatırlatarak, "Orta Vadeli Planda bir revizyon düşünülüyor mu?" şeklindeki sorusu üzerine Bakan Zeybekci, "Gerek OECD, gerek IMF'nin veya da bazı derecelendirme kuruluşlarının Türkiye için yaptıkları açıklamaların açıkçası tam Türkiye'yi yansıttığını söyleyemiyoruz. Maalesef yeterli bir incelemenin, derinlemesine bir incelemenin sonuçları olduğunu söyleyemiyoruz. Sığ bir çalışmanın sonuçları olarak görüyoruz bunları. Son 3-4 ayın, Türkiye'de 17 Aralık süreciyle başlayan bu süreçteki ekonomiyle ilgili olumsuz beklentilerin tam tersini yaşadığımız gelişmeler var. Gerek ihracatımızın artışıyla Türkiye'deki dış ticaret açığımızın ilk çeyrekte yüzde 30'lar civarında düzelmesi, cari açığın bu dönemde yüzde 20'nin üzerinde geçen senenin aynı dönemleriyle düzelmesi, ihracatımızın ithalatı karşılama oranının yüzde 74'ler seviyesine gelerek son 10 yılın en iyi seviyesine gelmiş olması bizim için gelecekle ilgili beklentilerimizi çok pozitif yönde tutmamıza en büyük sebeptir diye düşünüyoruz. Tabii bunun da bu saydığım rakamlarla değil, asıl büyümenin doğrudan bire bir göstergesi kapasite kullanım oranlarıdır" dedi.

Bu yılın ilk çeyreğindeki kapasite kullanım oranlarının, geçen yılın son çeyreğine göre daha iyi olduğunu kaydeden Bakan Zeybekci, Türkiye'nin 2014 yılında yüzde 4'ler seviyesinde büyüyeceğini düşündüklerini ifade etti.

Gerek OECD'nin, gerekse IMF'nin, gerekse diğer kuruluşların Türkiye'nin büyümesine yönelik aşağı yönlü revizyonlarını, çok yakın bir gelecekte, muhtemelen üçüncü çeyreğin başlarında yukarı yönlü revize etmek zorunda kalacakları ifade eden Bakan Zeybekci şunları kaydetti:

"Çünkü bütün göstergeler bu yönde. Bir de son kapasite kullanım oranına baktığımız zaman ihracata dayalı büyümeyle ilgili ne derece doğru bir yolda olduğumuzun da en önemli göstergelerinden bir tanesi. Ocak ayı işsizlik rakamları son 10 yılın en iyi ocak ayını yaşıyoruz. Şubat ve mart da buna uygun gelecek. Enerji kullanımı, istihdam ve kapasite kullanım oranlarındaki yukarı yönlü hareket önümüzdeki 4-5 aylık dönemde ihracat rakamlarına olumlu yönde yansıyacak. Bu da Türkiye'de tekrar bütün göstergeleri iyi yönde etkileyecek. Onun için OECD'nin son rakamlarının, ondan önceki bütün rakamları, Türkiye'nin tam anlamıyla kapasitesini, potansiyelini yansıttığını, iyi algılanabilen, derinlemesine araştırma yapılabilen, şu anda da ilk çeyrekte yaşadığımız realiteleri yansıttığını düşünmüyorum." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement