Elektronik Veri Toplama Projesi Tanıtım Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

Elektronik Veri Toplama Projesi Tanıtım Toplantısı

Elektronik Veri Toplama Projesi Tanıtım Toplantısı

TÜİK Başkanı Aydemir: "Tüm kamu kurumlarının ürettikleri idari kayıtları çıkardık, bu idari kayıtları inceliyoruz.

20.02.2014 16:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir, kamu kurumlarında veri standartlarının belirlenmesi için çalışmalara başladıklarını belirterek, "Tüm kamu kurumlarının ürettikleri idari kayıtları çıkardık, bu idari kayıtları inceliyoruz. Bunların standartları ve veri şablonları üzerine çalışıyoruz. Tabi bu zor bir süreç… Yani bugün SGK'ya 'sen beyannamedeki kodu şöyle değiştir', 'sen Gelir İdaresi bunları böyle değiştir' diyeceğiz" dedi.

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işbirliğinde yürütülen "Elektronik Veri Toplama (EVT) Projesi"nin tanıtım toplantısında TÜRMOB üyelerinin sorularını yanıtlayan Aydemir, veri standartlarına ilişkin değerlendirmeler de yaptı.

Veri paylaşımı konusunda kamu kurumları arasında standartların henüz oluşmadığını söyleyen Aydemir, kamu kurumları arasında birlikte çalışma konusunda eksikliklerin bulunduğunu dile getirdi.

Veri standartlarının belirlenmesi ve tüm kurumlara yayılabilmesi için etraflı bir çalışmaya başladıklarını anlatan Aydemir, "Verilerle ilgili standartları koyması gereken kurum biziz, TÜİK… Bunun için çalışmalara başladık. Biz tüm kamu kurumlarının ürettikleri idari kayıtları çıkardık, bu idari kayıtları inceliyoruz. Bunların standartları ve veri şablonları üzerine çalışıyoruz. Tabi bu zor bir süreç… Yani bugün SGK'ya 'sen beyannamedeki kodu şöyle değiştir', 'sen Gelir İdaresi bunları böyle değiştir' diyeceğiz. Bu kolay bir iş değil hakikaten zor bir iş ama biz bu işe başladık" diye konuştu.

"SGK'da ayakkabıcı olan Gelir İdaresi'nde çantacı"

"Bu memlekette kaç tane ayakkabıcı var bilen bir kimse yok. Çünkü SGK'da ayakkabıcı olan Gelir İdaresi'nde çantacı, TOBB'da derici" diye yakınan Aydemir, veri konusunda standartların istenilen seviyenin uzağında olduğunu yineleyerek, şöyle devam etti:

"Öncelikle kurumun, TÜİK'in kendi içindeki standartları belirledik, biz bunu yaptık. Buradan hareketle başarılı bir veri, diğer kamu kurumlarına da gideceğiz. Bunlar ne zaman biter, ne zaman olur onu hakikaten bilemiyorum.

Bu sadece TÜİK'in yapabileceği bir iş değil. Diğer kamu kuruluşlarının da işbirliği lazım. Bir NACE kodunu oturtamadık, biz geçen yıl yaptık bunu, TÜRMOB, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), TOBB… Ama olmadı, istediğimiz kalitede olmadı. Niye olmuyor, veriler kaliteli gelmiyor. EVT projesiyle beraber artık 'veri kaliteli gelmiyor' tartışması bitecek."

NACE kodları konusunda çalışmalar yaptıklarını aktaran Aydemir, bu konuda yetkili kurumun Gelir İdaresi, SGK ve TOBB olduğunu, TÜİK'in görevinin kodları belirlemek olduğunu söyledi.

TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarının Avrupa standartlarından çok daha hızlı açıklandığını vurgulayan Aydemir, TÜİK'in yakaladığı başarılı ivmeye dikkati çekti. TÜRMOB üyelerinin teknik konulardaki sorularını da yanıtlayan Aydemir, muhasebeci ve mali müşavirlere EVT'nin detaylarına ilişkin de bilgi verdi.

TÜRMOB Genel Başkanı Naim Sanlı ise EVT ile veri toplama konusundaki sorunların yüzde 85'inin çözüme kavuştuğunu belirterek, bunun iyi bir başlangıç olduğunu ifade etti. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Elektronik Veri Toplama Projesi Tanıtım Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement