Eşlerine arıcılık işlerinde yardımcı olan kadınlar, aile bütçelerine katkıda bulunmaya çalışıyor.
Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Sorgun'da ev kadınlarının arıcılığa merakı her geçen gün artamaya başladı. Sorgun'un Aşağıcumafakılı Köyü'nde yaşayan 45 yaşındaki İhsaniye Arslan, eşinin ilk aşamada 3-4 arı kovanı aldığını, daha sonra bu işe merak sardığını belirterek, "Ev işlerimin dışında eşime yardımcı oluyordum. Zamanla bu işe olan merakım arttı. Daha sonra Sorgun Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün düzenlediği 80 saatlik arıcılık kursuna katılıp, sertifikamı aldım. Yaklaşık 12-13 yıldır bu işin içerisindeyim. Şu anda arılarla sadece ben ilgileniyorum" dedi.
BOZOK YAYLASI'NDAN OSMANLI MUTFAĞINA
İhsaniye Arslan'ın eşi 50 yaşındaki Salih Arslan ise kendisinin bir eğitimci olduğunu, boş zamanlarında arıcılıkla uğraştığını belirtti. Arslan, "İlk etapta amatörce bu işe heveslendik. Eşim de bana yardımcı oluyordu. Daha sonra bu işe merak sarıp, arıcılık kursuna gitti. Burada temiz bal üretmeye çalışıyoruz. Yozgat bölgesinin balının çok kaliteli olduğunu düşünüyorum. Özellikle Türkiye'nin çeşitli yerlerinde gezici arıcılık yapanlar Yozgat bölgesini tercih ediyorlar ve bunu da 'Bozok Yaylası'nın balı' diye reklam yaparak satıyorlar. Biz bunun pek farkında değiliz. Bunun bir nişanesi ise Orta Anadolu'dan, yani Bozok Yaylası'ndan Osmanlı mutfağına balın gittiğini tarih bilgilerinden biliyoruz. Bu anlamda Bozok Yaylası'nın balının daha kaliteli olduğunu iddia ediyoruz" diye konuştu.
Arslan, geçen yıl kovan başına 25-30 kilogram bal elde ettiklerini, bu yıl ise yağışların az olmasından dolayı kovan başına 10 kilogram bal elde ettiklerini söyledi.
Son Dakika › Ekonomi › Ev Kadınları Arıcılığa Yöneldi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?