Faizde Gözler Avrupa'da - Son Dakika
Ekonomi

Faizde Gözler Avrupa'da

Faizde Gözler Avrupa\'da

ABD Merkez Bankası'nın Hızlı Faiz İndirimlerinin Damga Vurduğu Ekonomi Gündeminin Gözü Bugün Avrupa'da. Hem Avrupa Merkez Bankası (Ecb) Hem de İngiltere Merkez Bankası Faiz Kararını Açıklayacak.

07.02.2008 12:11

ABD Merkez Bankası'nın hızlı faiz indirimlerinin damga vurduğu ekonomi gündeminin gözü bugün Avrupa'da. Hem Avrupa Merkez Bankası (ECB) hem de İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak.

Piyasadaki beklentiler, İngiltere'den bir faiz indirimi geleceğine işaret ediyor. Ekonomistlerin büyük bölümü, Mervyn King başkanlığındaki İngiltere Merkez Bankası'nın faizleri çeyrek puanlık indirimle yüzde 5.25'e çekeceğini düşünüyor. Avrupa Merkez Bankası'nın ise bugünkü toplantısından herhangi bir değişiklik beklenmiyor. Ağır basan beklenti faizlerin yüzde 4 seviyesinde kalmaya devam edeceği yönünde.

Analistler, faiz kararları kadar, toplantının ardından gelecek açıklamaların da önemli olduğu görüşünde. Avrupa Merkez Bankası'nın öncelikle enflasyona mı yoksa büyümeye mi vurgu yapacağı merakla bekleniyor. Uzmanlar, ECB'nin büyümeyi ilk sıraya alabileceğini ve piyasada önümüzdeki döneme yönelik faiz indirim beklentilerinin artabileceğini kaydediyor. 

Ekonomistler ve yatırımcılar ECB'nin önümüzdeki dönemde FED ve İngiltere'nin yaptığı gibi faiz indirimi yoluna gireceğini düşünüyor. UBS Başekonomisti Stephane Deo, bankanın yıl sonuna kadar faizleri yüzde 4'ten yüzde 3'e indirimesini beklediğini söyledi. HSBC tek bir indirim öngörürken,   Citigroup ekonomisti Michael Saunders ise ECB'nin ikinci çeyrekten önce faiz indirimi yapmasını beklemediğini kaydetti.

EKONOMİ ZAYIFLIYOR, ENFLASYON YÜKSELİYOR

ABD'deki resesyon beklentilerinden olumsuz etkilenen Avrupa ekonomisi, ayrıca değerli euro düşük dolar açmazından da kurtulmaya çalışıyor. Özellikle ihracatçı Avrupa firmaları son dönemde şikayetlerini daha yüksek bir şekilde dile getiriyor.

İngiltere'de ev fiyatları 2007'nin son çeyreğinde 2000 yılından bu yana ilk kez düşüş gösterdi. Euro bölgesi hizmet sektör endeksi de ocak ayında son 4 yılın en düşük büyümesini gösterdi. Büyümeye ilişkin bu olumsuz sinyallerin yanında enflasyon da Avrupa'yı sıkıştırmaya devam ediyor. AB'de ortak para kullanan 15 ülkenin dahil olduğu Euro Bölgesi'nde enflasyon, yılın ilk ayında yüzde 3,2 ile tarihinin en yüksek düzeyine çıktı. 

Bear Stearns'in Avrupa Başekonomisti David Brown, İngiltere Merkez Bankası'nın büyümeye vurgu yapacağını, Avrupa'nın da yakın zamanda vurguyu buraya kaydıracağını belirtti.

Bank Sarasin & Cie Başekonomisti Jan Amrit Poser, Avrupa'dan gelen dataların bir ayrışmanın söz konusu olmadığını gösterdiğini belirtti. Poser, "eğer ABD'de bir resesyon yaşanırsa, Avrupa da ciddi bir durgunluğa girer" diye konuştu.

Avrupa Merkez Bankası son aylara kadar ABD'deki olası yavaşlamanın Avrupa'yı çok fazla etkilemeyeceğini ve yaşanan durgunluğun özelliklem Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerdeki genişleme ile  aşılabileceğini düşünüyordu. Ancak aralık ayında ECB, 2008 için büyüme hedefini sert bir indirimle yüzde 2.6'dan yüzde 2'ye çekti. 

 

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Faizde Gözler Avrupa'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement