Fitch Ratings Türkiye Direktörü Üstay, Aa Finans Masası'na Konuk Oldu Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Fitch Ratings Türkiye Direktörü Üstay, Aa Finans Masası'na Konuk Oldu Açıklaması

Fitch Ratings Türkiye Direktörü Üstay, Aa Finans Masası\'na Konuk Oldu Açıklaması

Fitch Ratings Türkiye Direktörü Gülcan Üstay, Türkiye'nin 2013 yılı için yüzde 5 enflasyon hedefini pek olası görmediklerini belirterek, "Enflasyon yüzde 5'in altına çekilebilirse çok güzel ve başarılı olur" dedi.

22.03.2013 14:00

Fitch Ratings Türkiye Direktörü Gülcan Üstay, Türkiye'nin 2013 yılı için yüzde 5 enflasyon hedefini pek olası görmediklerini belirterek, "Enflasyon yüzde 5'in altına çekilebilirse çok güzel ve başarılı olur" dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Finans Masası'na konuk olan Üstay, Türkiye'nin enflasyon performansına değinerek, Türkiye'nin enflasyonunun kredi notu BBB- medyanında olan diğer ülkelerin enflasyonuyla kıyaslandığında, Türkiye'nin enflasyonun yüksek seyrettiğini belirtti.

Üstay, riskli ya da negatif olarak gördükleri enflasyon oranı için çalışmalar yapıldığını belirterek, "Bu konuda özellikle Merkez Bankası'nın hedeflemeleri var. MB'nin enflasyon hedefi yüzde 5. Açıkçası yüzde 5 enflasyon hedefinin 2013 yılında pek olası olduğunu öngöremiyoruz şimdilik. Yine yüzde 7'ler civarında kalacağını düşünüyoruz. Türkiye'nin üzerinde çalışması gereken en önemli konulardan birisi enflasyon. İç talep artarken de enflasyonu kontrol altına almak pek kolay değil" dedi.

Türkiye'nin çok dinamik bir ülke olduğunu, 2013 yılında iç talebin daha da hızlanacağını dile getiren Üstay, 2013 yılında büyümenin iç talepten geleceğini ve böyle bir ortamda enflasyonu yüzde 5'in altına çekilmesinin zor olduğunu söyledi.

Üstay, "Enflasyon yüzde 5'in altına çekilebilirse çok güzel ve başarılı olur. Bizim görüşümüzde olumlu etki yapar. Türkiye'nin yüzde 5 büyüme, yüzde 5 enflasyon ve Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYH) cari açığa oranının yüzde 5'e ulaşabilmesinin olasılığı var. Olabilir mi- Bana sorarsanız birazcık zor. Tabi ki güzel bir hedef. Eğer tutturulabilirse çok olumlu olur" değerlendirmesinde bulundu.

2013 yılında Türkiye için yüzde 4 civarında büyüme oranı beklediklerini ifade eden Üstay, 2014 yılında yüzde 4,5 civarında büyüme öngördüklerini ve yüzde 5 büyüme hedefine yaklaşılabileceğini söyledi.

Üstay, petrol fiyatlarının aşağıya inmesinin Türkiye'nin cari açığına olumlu yansıyacağına dikkati çekerek, yaptıkları öngörülerde petrol fiyatlarının 110 dolar olarak gerçekleşeceğini ve petrol fiyatlarının 110 doların altında gerçekleşmesinin cari açığa olumlu yansıyacağını söyledi.

-"Rekabet Kurumu cezalarının bankacılık sistemi üzerinde ciddi negatif etkileri olmayacak"-

Rekabet Kurumu'nun bankalara kestiği idari para cezalarına ilişkin de görüşlerini paylaşan Üstay, bankacılık sistemini incelerken, genel resme baktıklarını belirterek, "Her zaman raporlarımızda ve görüşlerimizde Türkiye'nin çok iyi bankacılık sistemine sahip olduğunu ve iyi regüle edildiğini her ortamda yabancı yatırımcılara anlatıyoruz. İyi regüle edilmesinden kaynaklanan ve bankacılık sektörünün geçmişte yaşadığı sıkıntılardan ders çıkarttığımız için iyi bir yapıya ulaştığımızı hep anlatıyoruz" dedi.

Üstay, Türkiye'nin 2001-2002 yılında yaşadıklarını şimdi Avrupa'daki bankacılık sisteminin yaşadığını ifade ederek, "Biz aslında onlardan bir adım öndeyiz. Cezaların bankacılık sistemi üzerinde ciddi negatif etkilerinin olacağını düşünmüyorum. O konu zaten neticelenmiş değil ve takip edilmesi gerekiyor. Bir sistemin yakından regüle edilmesi yabancı açısından güven veriyor. Biliyorlar ki o işe yatırım yaparken büyük risklerle karşılaşmayacaklar. Türkiye'deki bankaların hem sermaye yeterlilik rasyoları hem de karlılık açısından diğer pazarlardaki bankalardan pozitif ayrışıyorlar. Risk yapılarına ve karşılık ayırmada oranlarına baktığımızda da pozitif ayrışıyorlar" diye konuştu.

-"Enerji ve altyapı yatırımlarına ilgi artıyor"-

Üstay, sektörel olarak alt yapı yatırımları dışında yabancıların Türkiye'de başka alanlara yatırım planları olup olmadığıyla ilgili soru üzerine de, Türkiye'de daha çok enerji ve alt yapı yatırımlarına ilginin arttığını gördüklerini belirtti.

Şimdiye kadar kendilerine gelen sorulardan ve taleplerden özellikle bu sektörlerin öne çıktığını gördüklerini ifade eden Üstay, "Önümüzdeki yıllarda çok farklı sektörler öne çıkabilir. Bankacılık çok uzun zamandır gündemde. 2013 ve 2014 yıllarında yabacıların daha çok alt yapı yatırımlarına ilgi göstereceğini düşünüyorum" dedi.

Türkiye'nin ciddi bir finansman ihtiyacı olduğunu ve dolayısıyla bunun da uzun vadeye yayılması gerektiğini dile getiren Üstay, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla bizim şu anda hedeflememiz gereken 19 milyar dolar ve üstü bir yabancı yatırımcıyı çekebilmek. Çünkü zaten biz bunu gerçekleştirebiliyoruz. Ama bunun üstü bizim için ulaşılması gereken hedef. Bu 50 milyar dolar olması gerekir diye bir şey ifade etmek yanlış olur bence. Türkiye'nin çok ciddi yatırımlara ihtiyacı var. Çok büyük projeler var Türkiye'de. Dolayısıyla Türkiye için gerektiği zaman 50 milyar dolar bir seviye bile az olacak onu demek istiyorum. Burada bir rakam vermek yanlış olur.

Baktığımız zaman bu büyüklükteki bir cari açığın çok büyük bir kısmının portföy yatırımları ve kısa dönemli kaynaklarla fonlandığını düşünürsek aslında bu yapıyı değiştirmek gerekiyor. Uzun dönemli fonlamalarla bunu fonlamaya başladığınızda direkt yabancı yatırımcılarda daha fazla gelmeye başlayacak. Aslında hepsi birazcık böyle kısır döngü şeklinde devam edecek diye düşünüyorum."

-"Olası bir referandum risk unsuru değil"-

Üstay, "Yeni anayasa çalışmalarında olası bir referandumun not görünümünü değiştirme açısından riskler taşıyor mu-" şeklindeki soruya, "Bu konuyu politik risk çatısı altında değerlendiriyoruz. Burada herhangi bir şekilde refarandum olabilir. Siyasi tarafta gerçekleşecek olayların ekonomi üzerindeki etkisine biz bakarız. Eğer burada ekonomik göstergelerde ciddi bir risk olduğunu düşünürsek veya ekonomi yönetiminde ciddi bir boşluk olduğunu görürsek o zaman bir şekilde pozitif ya da negatif yönde karar alma yoluna gidebiliriz. Ama referandum kararı alındı diye bir şekilde risk değerlendirmemiz olmaz" cevabını verdi.

Reyting şirketleri açısından da bakıldığında "Lehman krizi"nden sonra kendi iş yapış şekillerini tekrar gözden geçirme gereğini duyduklarını ifade eden Üstay, buna sadece Reyting şirketleri değil tüm finans piyasalarının da dahi olduğunu kaydetti.

Üstay, "Bunun sonucu olarak da tabi ki bazı iyileştirmeler yoluna gittik. Kendi açımızdan bütün metodolojilerimizi tekrar baştan yazdık. Daha önce öngöremediğimiz riskleri nasıl daha iyi tespit edebiliriz onun üzerinde çalışmaya devem ettik. Herkes bu krizlerden ders çıkardı. Buradaki hedefimiz bundan sonra bu tip krizleri daha iyi öngörebilmek. Bizde bundan bir şekilde dersimizi aldık ve bir şekilde kendimizi daha iyileştirmeye yönelik çalışmalarımızı yapmaya devam ettik" dedi.

Merkez Bankası'nın uyguladığı yeni sistemin ekonomiyi kontrol etmede başarılarını gördüklerini kaydeden Üstay, not artırımında bunu da dikkate aldıklarını dile getirdi.

Üstay, özel sektörün borçlanma aracı ihracıyla ilgili de, "Onu bir risk olarak değerlendirmemek lazım. Açıkçası şöyle bakmak lazım o duruma. Özel sektör firmalarının şimdiye kadar bankalarla olan ilişkileri vardı. Şimdi yeni bir piyasaya çıkıyorlar, bono yatırımcısı ile tanışıyorlar. Dolayısıyla buradaki performans nasıl olacak, yabancı yatırımcı ilgili nasıl olacak, bunu hep beraber görmemiz lazım" dedi.

(Bitti) - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Fitch Ratings Türkiye Direktörü Üstay, Aa Finans Masası'na Konuk Oldu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement