Modernizasyon planı verdiği halde bazı sebeplerle bu yatırımını tamamlayamayan gıda işletmelerine, söz konusu yatırımları için bu yılın sonuna kadar ek süre verilebilecek.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Yönetmelikle "gıda üretim yeri", "gıda satış yeri" ve "toplu tüketim yeri" tanımları getirildi.
"Gıda üretim yeri", gıda maddelerinin ham maddeden başlayarak; depolama, tasnif, işleme, değerlendirme, dayanıklı hale getirme, ambalajlama işlerinden bir veya birkaçının yapıldığı ve gıda maddeleri satış yerlerine gönderilmek üzere depolandığı tesisler ile bu tesislerin tamamlayıcısı sayılacak yerlerin tamamını, "gıda satış yeri" ise her türlü ham, yarı mamul ve mamul gıda maddelerinin toptan veya perakende dağıtım ve satışının yapıldığı ve bunların satış için depolandığı yerleri ifade edecek. "Toplu tüketim yeri" de gıda maddelerinin tekniğine uygun şekilde işlendiği, üretildiği ve aynı mekanda tüketime sunulduğu yerler olacak.
Yönetmeliğin ilgili ekinde yer alan onaya tabi gıda işletmelerinden yerel, marjinal ve sınırlı faaliyet kapsamı içinde kalan faaliyetler, perakende faaliyet olarak değerlendirilecek. Bu işletmeler, kayda tabi işletmeler kapsamında olacak.
Gıda işletmecileri, çalıştırılması zorunlu olan personelin herhangi bir sebeple işten çıkarılması veya çıkması durumunda çalıştırılması zorunlu olan personelin değişikliğine ilişkin yetkili merciinin güncel bilgilere sahip olmasını sağlayacak.
Yetkili merci, kesimhanelere en az 1 resmi veya yetkilendirilmiş veteriner hekim görevlendirecek. Resmi veya yetkilendirilmiş veteriner hekimin kesimhanedeki mesai saatleri, kesimhanenin çalışma gün ve saatleri dikkate alınarak belirlenecek.
Parçalama tesisleri ve av hayvanı işleme tesislerine de çalışma saatleri, vardiya sayısı ve kapasiteleri dikkate alınarak resmi veya yetkilendirilmiş veteriner hekim görevlendirilecek. Resmi veya yetkilendirilmiş veteriner hekimin işletmede yapacağı resmi kontrollerin sıklığı, riske dayalı resmi kontrolleri de kapsayacak şekilde belirlenecek.
Avlamada kullanılan balıkçılık gemi ve tekneleri ile yetiştiricilik çiftlikleri için ilgili kurumlardan usulüne göre alınan izin belgesi/kayıt çıktıları, işletme kayıt belgesi yerine kabul edilecek.
Modernizasyon yatırımı için ek süre
17 Aralık 2011'den önce çalışma izin belgesi, çalışma izni ve gıda sicili belgesi veya bu belgelere eşdeğer belge alarak faaliyet gösteren onaya tabi gıda işletmelerinden 31 Aralık 2012'ye kadar modernizasyon planı veren ve modernizasyon planındaki yatırımını 31 Aralık 2013 tarihine kadar tamamlayamayan gıda işletmeleri ile modernizasyon planı verdiği halde modernizasyon planındaki aşamalara uymadığı için faaliyeti durdurulan gıda işletmelerine, 15 Şubat 2014 tarihine kadar müracaat etmeleri ve yetkili merci tarafından uygun bulunması halinde, yatırımlarını tamamlamaları için 31 Aralık 2014'e kadar ilave süre verilebilecek.
Bu arada, 17 Aralık 2011'den önce çalışma izni ve gıda sicili belgesi, kayıt belgesi veya bu belgelere eşdeğer belge almış ve halen faaliyet gösteren kayıt kapsamındaki gıda işletmelerinin de söz konusu belgelerini, en geç 31 Aralık 2014'e kadar bu yönetmelikteki kayıt belgesi ile değiştirmesi gerekecek.
Öte yandan, süt kayıt sistemine kaydedilmiş ve 31 Aralık 2013'e kadar onay belgesi alamayan süt toplama merkezleri ise 31 Aralık 2014'e kadar onay belgesi almak zorunda olacak.
Yönetmelik, 30 Aralık 2013'ten geçerli olmak üzere bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Gıda İşletmelerine Modernizasyon Yatırımları İçin Ek Süre - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?