Hizmet ihracatçıları lojistik sektörü için bir araya geldi - Son Dakika
Ekonomi

Hizmet ihracatçıları lojistik sektörü için bir araya geldi

Hizmet ihracatçıları lojistik sektörü için bir araya geldi

Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürü Emre Orhan Öztelli, sektörün daha önce birçok ihracat desteğinden faydalanamadığını belirterek, "Bu sorunu ortadan kaldırıyor, sektörün ihtiyaçlarına yönelik özel teşvik mekanizmaları üzerinde de çalışıyoruz.

18.12.2021 13:41  Güncelleme: 14:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürü Emre Orhan Öztelli, sektörün daha önce birçok ihracat desteğinden faydalanamadığını belirterek, "Bu sorunu ortadan kaldırıyor, sektörün ihtiyaçlarına yönelik özel teşvik mekanizmaları üzerinde de çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Hizmet İhracatçıları Birliği'nden (HİB) yapılan açıklamaya göre, Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir büyümesinin lokomotifi olan hizmetler sektöründe faaliyet gösteren ihracatçı firmaların çatı örgütü Hizmet İhracatçıları Birliği, orta vadedeki 150 milyar dolar ihracat hedefi için çalışmalarını sürdürüyor.

Birliğin bünyesinde yer alan 10 alt sektöre yönelik strateji toplantılarının ikincisinde yük taşımacılığı ve lojistik hizmetleri sektörü ele alındı.

Sektörün yoğun ilgi gösterdiği toplantı, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü Genel Müdürü Emre Orhan Öztelli, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Hizmet Sektör Konsey Başkanı Ahmet Akbalık, HİB Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetleri Komite Başkanı Şahap Çak, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, HİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Lojistik ve Taşımacılık Hizmetleri Dairesi Başkanı Yusuf Karakaş ve HİB Genel Sekreteri Fatih Özer'in yanı sıra sektörün önde gelen temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürü Emre Orhan Öztelli, yük taşımacılığı ve lojistik hizmetleri sektörünün turizmden sonra en fazla döviz kazandırıcı hizmet olduğunu, üstelik Türk ihraç ürünlerini de alıcılara ulaştıran sektör olması nedeniyle de ayrı bir öneme sahip bulunduğunu belirterek, artan ticaret hacmi doğrultusunda büyüyen sektörün karşılaştığı problemleri çözmek için yoğun bir şekilde çalıştıklarını, gümrük kapılarının kapasite artışının sektörün artış hızının gerisinde kaldığını, bunun sektöre yaşattığı sıkıntıların farkında olduklarını kaydetti.

Lojistik sektörünün değişen konjonktür doğrultusunda farklı ülkelerde anlık problemlerle karşı karşıya kalmasının yarattığı problemleri ortadan kaldırmak için yoğun mesai harcadıklarını bildiren Öztelli, ayrıca AB Yeşil Mutabakatı'nın getirebileceği ek maliyetleri de aktardı.

Öztelli, Ticaret Bakanlığı'nın sektöre yönelik destekleyici çalışmalarını da anlatarak, "Sektör daha önce birçok ihracat desteğinden faydalanamıyordu. Bu sorunu ortadan kaldırıyor, sektörün ihtiyaçlarına yönelik özel teşvik mekanizmaları üzerinde de çalışıyoruz. Ayrıca daha önce kurulan lojistik merkezlerinin yapısını da güncelleyerek sadece bir bina değil lojistik sürecinin tamamını destekleyecek bir modele dönüştüreceğiz." ifadelerini kullandı.

"Sektörlerimizin ihtiyaçlarını daha iyi tespit edip ortak bir amaç doğrultusunda yol haritası çizeceğiz"

TİM Hizmet Sektör Konsey Başkanı Ahmet Akbalık da HİB bünyesindeki eğitim hizmetleri, eğlence ve kültür hizmetleri, müteahhitlik ve teknik müşavirlik hizmetleri, turizm ve seyahat ile ilgili hizmetler, liman işletmeciliği ve yer hizmetleri, yazılım ve bilişim hizmetleri, yolcu taşımacılığı hizmetleri, yük taşımacılığı ve lojistik hizmetleri, diğer iş hizmetleri sektörlerinin detaylı bir şekilde analizlerini yaptırdıklarını belirtti.

Akbalık, yaklaşık 1 yıldır çok detaylı bir araştırma üzerinde çalıştıklarını ifade ederek, "Bu araştırma sayesinde tüm sektörlerimizin mevcut pozisyonlarını, rakiplerimizin stratejilerini, hedef pazarlarımızı ve nasıl konumlandırma yapmamız gerektiği gibi sonuçlara ulaşacağız. Bu sayede sektörlerimizin ihtiyaçlarını daha iyi tespit edip ortak bir amaç doğrultusunda yol haritası çizeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Lojistik sektörünün Türkiye'nin artan mal ihracatına kaldıraç etkisi yapacağını aktaran Akbalık, "Artık bir ürünü sadece üretmeniz ve satmanız yeterli değil, bu süreci iyi bir lojistikle de entegre ettiğiniz zaman bir değer oluşturuyorsunuz, rekabetçilik gücünüzü artırıyorsunuz. Hedefimiz bizim için stratejik bir öneme sahip olan lojistik sektörünün önündeki engelleri kaldırarak sektörün güçlenmesini sağlamak ve bu sayede hem hizmet ihracatını artırmak hem de mal ihracatına pozitif katkı sağlamak." ifadelerini kullandı.

"Salgın sektörün önemini bir kez daha gösterdi"

HİB Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetleri Sektör Başkanı Şahap Çak ise salgın döneminin, sektörün hem temel ihtiyaçlar hem de ihracat için ne kadar stratejik öneme sahip olduğunu bir kez daha gösterdiğini belirtti.

Artan döviz kurları nedeniyle başta harcırahlar olmak üzere birçok kalemde ciddi maliyet artışlarıyla karşılaştıklarını ifade eden Çak, "Bugüne kadar ihracatçı statüsünde görülmüyorduk ve birçok ihracat desteğinden faydalanamıyorduk. Hizmet İhracatçıları Birliği'nin kurulması ve sektörün ihracata katkısının gözler önüne serilmesi bizler için çok sevindirici." değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu da ihracatçıların yerli firmaları tercih etmesi gerektiğini aktararak, "Mal ihraç ederken hizmet ithal etmeyelim. Kendi firmalarımızı rekabetçi yapamazsak dışa bağımlılığımızı azaltamayız." ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği'ne yapılan ihracatın büyük kısmının kara yolu üzerinden yapıldığını belirten Nuhoğlu, "Tırlar kapılarda 4 gün kontak açık beklerken yeşil dönüşümü konuşmak anlamını yitiriyor. AB'nin öncelikle bu süreci hızlandıracak yatırımlar yapması gerekli." değerlendirmesinde bulundu.

HİB Genel Sekreteri Fatih Özer ise 2018 yılında kurulan HİB'in kısa sürede 2 binden fazla üyeye ulaştığını kaydederek, şunları kaydetti:

"Bakanlık bünyesinde sadece hizmet sektörü için oluşturulan Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü ve bu yapının destekleri hedeflerimize daha hızlı ulaşmamızı sağlayacak. Bizler de yaptığımız ve yapacağımız çalışmalarda, sektörlerin beklentileri, ihtiyaçları ve yaşadığı sorunları sizlerle yapacağımız görüşmeler ile belirleyecek ve her bir sektörümüzün ihracatını, ihracatçı sayısını ve yarattıkları katma değeri artırmak için çalışacağız."

Yönetim danışmanlığı şirketi MK Novo'nun sektör raporu sunumu sonrasında katılımcılar Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü'nün sektöre yönelik planlanan destekleri hakkında bilgi aldı. Sektör temsilcileri ayrıca sektörün yaşadığı sorunlar ve olası çözüm önerileri üzerinde istişare etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Hizmet ihracatçıları lojistik sektörü için bir araya geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor
    21:39 Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayınladığı tebliğ tasarısının ardından KDV oranlarında artış olmadığını belirtti. Lokanta ve kafelerdeki yiyecek ve içeceklerdeki KDV oranı ise yüzde 8'den yüzde 10'a, yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkartılacak.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı
    21:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ekonomi, güvenlik, deprem, hak ve özgürlükler ile terörle mücadele başta olmak üzere acil sorunlarımıza odaklanmış bulunuyoruz" dedi.

  • IMF Raises Global Economic Growth Forecast for 2024
    20:52 IMF Raises Global Economic Growth Forecast for 2024

    Uluslararası Para Fonu (IMF), 2024 için küresel ekonomik büyüme tahminini Ocak ayındaki tahminine göre 0.1 puan artırarak %3.2 olarak revize etti. IMF'nin Nisan ayı Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre, gelişmiş ekonomilerin bu yıl %1.7 büyümesi bekleniyor. Raporda, COVID-19 pandemisinin ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin yanı sıra düşük üretkenlik, artan jeoekonomik parçalanma gibi faktörlerin büyümeyi olumsuz etkilediği belirtildi. IMF, 2024 yılı için küresel ekonomik büyüme tahminini ise son yılların en düşük seviyesi olan %3.1 olarak açıkladı. IMF, enflasyonun düşmesine rağmen faiz oranlarının arttığını ve yüksek borçlu gelişmekte olan ülkeler için borç dinamiklerinin daha az olumlu hale geldiğini belirterek ülkelerin mali tamponlarını yeniden oluşturmalarını önerdi.

  • Lokanta ve kafelerde KDV zammı iddialarına Bakan Şimşek'ten yalanlama
    20:40 Lokanta ve kafelerde KDV zammı iddialarına Bakan Şimşek'ten yalanlama

    Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, gıdadaki KDV istismarını önlemek için başlattığı çalışma, sosyal medyada ''Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam geldi'' şeklinde yorumlandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada ''KDV oranlarında artış yapmadık! Suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alıyoruz.'' ifadelerini kullandı.

  • Erzurum'da 626 yatırım projesi için 98 milyar lira bütçe ayrıldı
    20:13 Erzurum'da 626 yatırım projesi için 98 milyar lira bütçe ayrıldı

    Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, kentte 626 yatırım projesi için toplam 98 milyar 971 milyon 148 bin 240 lira bütçe ayrıldığını bildirdi. Çiftçi, yapılan toplantıda kurum müdürlerine yatırımlar hakkında bilgi verdi ve projelerin gerçekleşme oranını açıkladı.

  • Fethiye'de Tarım ve Turizm Fuarı Açıldı
    19:59 Fethiye'de Tarım ve Turizm Fuarı Açıldı

    Muğla'nın Fethiye ilçesinde düzenlenen 12. Fethiye Tarım, Hayvancılık, Seracılık, Gıda İhtisas ve 13. Fethiye Turistik İşletmeler, Villa Ekipmanları ve Dekorasyon Fuarı başladı. Fuarda 100 firma yer aldı. Fethiye Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş, ilçenin tarım ve turizm potansiyelinin yüksek olduğunu belirterek, fuarın üretici ve tüketiciyi bir araya getirmenin önemine vurgu yaptı. Fuarlar, 19 Nisan'da sona erecek.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyon yılın ikinci yarısından itibaren düşüşe geçecek
    19:59 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyon yılın ikinci yarısından itibaren düşüşe geçecek

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, enflasyonla mücadeleye yönelik mesajlar vererek, yıllık enflasyonun senenin ikinci yarısından itibaren düşüşe geçeceğini söyledi. Ayrıca, enflasyonun ücretli kesimlerde yol açtığı sıkıntıları bildiklerini ve popülist adımlardan uzak duracaklarını belirtti.

  • Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz ve yönetim kurulu üyelerini ağırladı
    19:56 Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz ve yönetim kurulu üyelerini ağırladı

    Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz ve yönetim kurulu üyelerini ağırladı. Ziyarette, Manisa'nın potansiyeli ve işbirliği konuları ele alındı.

  • Selendi'de Tütün Fideleri Toprakla Buluştu
    19:51 Selendi'de Tütün Fideleri Toprakla Buluştu

    Manisa'nın Selendi ilçesinde tütün ekimi yeniden artış gösteriyor. Selendili çiftçiler, tütün fidelerini toprakla buluşturarak yoğun bir sezon geçiriyor. Tütün dikimleri yıl sonuna kadar sürecek ve üreticiler yüksek fiyatlar bekliyor.

  • Tesla, Yeni Ev Enerji Depolama Sistemi Powerwall 3'ü Tanıtacak
    19:09 Tesla, Yeni Ev Enerji Depolama Sistemi Powerwall 3'ü Tanıtacak

    Tesla'nın yeni ev enerji depolama sistemi Powerwall 3, önemli yeniliklerle birlikte geliyor. 11,5 KW gücünde sürekli bir güç çıkışına sahip olan cihaz, önceki modellere göre %130 daha fazla enerji sağlıyor. Ayrıca güneş panelleriyle tam entegre çalışabiliyor. Powerwall 3'ün fiyatı 9300 dolar olarak belirlenirken, invertersiz modelin daha uygun fiyatlı olacağı söyleniyor. Yeni nesil lityum demir fosfat pillere sahip olan cihaz, uzun bir kullanım ömrü sunuyor.


Advertisement