Hükümet -Asker Gerginliğinde Bile Sekse Ara Verenler Var - Son Dakika
Ekonomi

Hükümet -Asker Gerginliğinde Bile Sekse Ara Verenler Var

Hükümet -Asker Gerginliğinde Bile Sekse Ara Verenler Var

Ekonomik Krizler İnsanların Seks Yaşamını Nasıl Etkiler? Tek Başına Gösterge Olmasa da Son Aylarda Bazı Markalar Prezervatif Satışlarını Artırırken, Satışları Yüzde 67 Gerileyenler de Var. Seks Ürünleri Satan Armoni Erotik Market'ten Tarık Kara, "Son 35 Günde Satışlar Yüzde 50 Düştü. Ekonomik Krizlerde Satışlarımız Geriliyor. Hükümet -Asker Tartışmalarında da Gerileme Yaşamıştık" Dedi.

05.12.2008 01:33  Güncelleme: 19:12

Ekonomik krizler insanların seks yaşamını nasıl etkiler? Tek başına gösterge olmasa da son aylarda bazı markalar prezervatif satışlarını artırırken, satışları yüzde 67 gerileyenler de var. Seks ürünleri satan Armoni Erotik Market’ten Tarık Kara, "Son 35 günde satışlar yüzde 50 düştü. Ekonomik krizlerde satışlarımız geriliyor. Hükümet-asker tartışmalarında da gerileme yaşamıştık" dedi.

BOYNER Holding Murahhas Azası Cem Boyner, finansal kriz yüzünden tüketicinin kabuğuna çekildiğini belirterek, "İnsanlar alışveriş etmiyor, kahve içmiyor, seks yapmıyor" deyince ekonomik krizlerin seks yaşamına etkisi tartışılmaya başlandı. Durex 3 Eylül’de biten 6 aylık satışlarının yüzde 10 artıp 126 milyon sterline çıktığını, Ocado da kriz döneminde internetten doğum kontrol hapı siparişlerinin yüzde 60 arttığını açıklayınca, Boyner’in söylediğinin aksine kriz dönemlerinde insanların daha çok seks yaptığı konuşuldu. Ancak Türkiye’de son bir kaç ayda prezervatif satışlarında artış yakalayanlarla birlikte, değişiklik hissetmeyen hatta yüzde 67 gerileme yaşayanlar var. Eczacıbaşı Girişim Pazarlama’nın Pazarlama Müdürü Gelincik Onan, Türkiye’de prezervatif kullanım oranının çok düşük olduğunu ve krizin insanların cinsel yaşama etkilerini ölçmek için yanlış bir yol olduğunu belirterek, markaları OK’in satışında bir değişiklik olmadığını söyledi.

T-box’ta yüzde 67 düşüş

Boyner Holding’in sahibi olduğu T-box’ın prezervatif satışları krizin en çok hissedilmeye başlandığı son 4 ayda, önceki aylara kıyasla yüzde 67 oranında gerilemiş. 2008’de ocak-temmuz dönemide aylık 19 bin adete yakın kondom satılırken, ağustos-kasım döneminde bu rakam 6 bin 322’ye düşmüş.

Belirsizliklerde gerileme

Armoni Erotik Market’in Satış Sorumlusu Tarık Kara, son 35 gündür satışlarda yüzde 50’lere varan gerileme olduğundan yakınıyor. Ekonomik sıkıntıların yaşandığı dönemlerde her şey gibi seksle ilgili ürünlerin satışında da gerileme olduğuna dikkat çeken Kara, "Bu işi 8 yıldır yapıyoruz. 2001 krizinde de satışlar düşmüştü. Hükümet-asker tartışmaları yaşanırken, parti kapatma davası açıldığında da satışlar geriledi" diye konuştu.

İstek artırıcıya talep

Bay Erotik isimli şirket de ekonomik krizle birlikte son bir kaç aydır satışların durgunluk yaşıyor. Şirketin sahibi Arif Demir, şunları söyledi: "Krizle birlikte düşüş başladı. 2001’deki gerilemeyle bir süre ara vermiştik. Fakat kriz dönemlerinde en çok talep gelen ürünlerden biri kadınlar için istek artırıcılar ve erkekler için geciktiriciler."

Konya satışta önde

Erotik ürünler satan Kırmızı Shop’tan Murat Genç ise bu dönemlerde "Satışlarımız yüzde 10 arttı. En çok uyarıcılar, masaj yağları, pompalar ve prezarvatifler satıyor. Büyük şehirlerin yanında en çok satışı Akdeniz Bölgesi ile Konya’ya yapıyoruz" dedi.

Krizde ’tedbir’ artıyor

DUREX Türkiye Genel Müdürü Erdinç Nuray, eylül ayına göre Durex’in satışlarını yüzde 15 artırdığını belirterek, "75 yıllık firmayız. Tüm krizlerde satışlarımız arttı. İnsanlar kriz dönemlerinde daha tedbirli davrandıkları için artış oluyor" dedi. Ocado Finans Direktörü Jason Gissing de doğum kontrol hapı satışlarının artmasını "Krizlerde evde daha çok zaman geçiriliyor" sözleriyle açıkladı.

Gücünü kariyer ve kazançla hisseden erkeği kriz vuruyor

PSİKOLOJİK Danışman Çiğdem Tiryaki, cinselliği ’duygusal, zihinsel, bedensel, sosyal bileşenleri olan bir süreç’ olarak tanımlayarak, ekonomik kiriz gibi kişiyi ve ilişkilerini etkileyen bir stres faktörünün cinselliği duygusal ve fiziksel açıdan etkileyebileceğini söyledi. Çiğdem Tiryaki, şu değerlendirmeyi yaptı: Erkek kimliği açısından güç, iktidar, kendine güven iş dünyasındaki başarılar, kazançlar erkeğin kendini iyi ve daha olumlu hisettiği alanlar. Ekonomik kriz sosyal-kültürel açıdan da daha kısırlaşmış bir hayata tekabül ediyor. Kişiler temel gereksinmelerini karşılamaya yönelik verdikleri yoğun çaba ve karşılığında elde ettikleri kazancın değeri azalınca, yaşama bakışlarında umutsuzluk olabiliyor. Kendini tıkanmış hissedebilir. Ancak sosyal yaşantının kısır olması tek eğlence olarak kişinin hayatına seksi sokabiliyor. Ekonomik sıkıntıyla birlikte dışarı çıkmayan, zamanın çoğunu evde geçiren insanlar daha çok seks yapabiliyor."

Prezervatif kullanımında beyaz yakalılar lider

Türkiye’de 4 milyon prezervatif kullanıcısı var. Bunların yüzde 12.5’i düzenli, yüzde 87.5’i düzensiz.

4 yılda bir yeni tüketicilerin katıldığı prezervatif pazarında gençler ve öğrenciler en az ürün kullanan kesim.

Ayda 10 adet prezervatif kullanan beyaz yakalılar, tüketimde lider.

Türklerin yüzde 90’ı prezervatifi aile planlaması amaçlı tercih ediyor.

Cinsel yolla bulaşan hastalıkları engelleme ve fantezi amaçlı kullanım oranı çok düşük.

Toplumun yüzde 27’si hiç prezervatif kullanmıyor.

Türkiye’de prezervatif alımını yüzde 82 erkekler gerçekleştiriyor.

Birlikte satın almayı tercih eden çiftlerin oranı yüzde 10.

TNSA’nın 2003’te evli kadınlarla gerçekleştirdiği araştırmaya göre yüzde 30’luk kesim hiçbir korunma yöntemini tercih etmiyor.

Yüzde 28.5’i takvim metodu ve geri çekme gibi geleneksel yöntemleri kullanıyor, sadece yüzde 10.8’inin prezervatif kullanıyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Hükümet -Asker Gerginliğinde Bile Sekse Ara Verenler Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement