Uluslararası Para Fonu (IMF) dünya ekonomisinin 2013 yılının ikinci yarısından bu yana büyüme eğilimine girdiğini ancak henüz potansiyeline ulaşamadığını açıkladı.
IMF her yıl Nisan ve Ekim aylarında yayınladığı Dünya Ekonomik Görünümü (World Economic Outlook–WEO) raporunun bugün açıkladığı güncelleme notunda, dünya ekonomisinin durumu ve karşılaşılan risklerle ilgili bir dizi değerlendirme ve öngörüde bulundu.
Dünya ekonomisinin 2013 yılının ikinci yarısında girdiği büyüme sürecinin 2014-15 yıllarında da devam edeceğini vurgulayarak, büyüme oranını bu yıllar için sırasıyla yüzde 3,7 ve yüzde 3,9 olarak tahmin edildiği raporda, gelişmiş ülkelerde iç talepte belirli bir artış kaydedilmiş olmasına karşın büyümenin henüz potansiyel düzeye ulaşamadığına işaret edildi.
Bu durumun yarattığı risklerle başedebilmek için elverişli para politikalarına ve mali konsolidasyona devamın önemi vurgulanan raporda, gelişmekte olan ülke ekonomilerindeki zayıflık kaygı verici olarak nitelenirken, kalkınmış ülke kaynaklı dış talebin bu ülkelerin büyümesini olumlu etkileyebileceği görüşüne yer verildi. Kimi gelişmekte olan ülkedeki büyüme hızının potansiyele yakın olduğunun altını çizen IMF, daha fazla büyümenin yapısal reformlara hız verilmesiyle mümkün olabileceği görüşünü savundu.
Diğer bir grup gelişmekte olan ülkede ise bozulan kredi kalitesini ve yüksek sermaye çıkışının yaratabileceği kırılganlıkları vurguluyor. ABD Merkez Bankası'nın (FED) Mayıs 2013 de sürpriz olarak açıkladığı tahvil alımını azaltma yönündeki politikasının ardından gelişmekte olan piyasaların uğradığı kayıpları tam olarak karşılamadığını belirten IMF, bu piyasalarda tahvil faizlerinin yukarı dogru hareketine hisse fiyatlarındaki düşüşe ve ulusal para birimlerindeki aşınmaya dikkati çekti.
IMF kalkınmakta olan ülkeler ve gelişmekte olan piyasalar için büyüme oranını 2014 yılı için yüzde 5,1, 2015 yılı için ise yüzde 5,4 olarak öngördü. - Washington DC
Son Dakika › Ekonomi › IMF'den Dünya Ekonomisinde Büyüme Sinyali - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?