İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Anıl, İnegöl ekonomisinin bel kemiğini mobilyanın oluşturduğunu belirtti.
İTSO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, İTSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Anıl, odanın haftalık olağan yönetim kurulu toplantısında, ilçenin 2017 yılı dış ticaret rakamlarını paylaştı.
Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Anıl, İnegöl'ün dış ticaret fazlası veren ekonomik yapısında değişiklik olmadığını ve olumlu tablonun geleneksel çizgisini koruduğunu belirtti.
Kentin dış ticaret rakamlarına değinen Anıl, 2016 yılında 1 milyar 124 milyon 891 bin dolarlık dış ticaret hacminin, yaklaşık yüzde 6'lık artışla 2017 yılında 1 milyar 189 milyon 329 bin dolara yükseldiğini aktardı.
Başkan Anıl, dış ticaret hacminin 898 milyon 883 bin dolarının ihracat, 289 milyon 129 bin dolarının ise ithalat olduğuna işaret ederek, İnegöl'ün 609 milyon dolarlık dış ticaret fazlasıyla ekonomik gücünü ortaya koyduğunu vurguladı.
İhracatın lokomotifi mobilya sektörü oldu
İnegöl'ün 2017 yılında bir önceki yıla oranla ihracatını yüzde 16 artırdığını, ithalatının ise yüzde 17 gerilediğini bildiren Anıl, şunları kaydetti:
"Rakamlara baktığımızda 691 firma ile ihracat gerçekleştiren, 50 firma ile ithalat yapan İnegöl'de dış ticaretin lokomotif sektörü yine mobilya olmuş. 2017 yılı ihracatının 378 milyon dolarını gerçekleştiren mobilya sektörünün, İnegöl'ün ihracatında yüzde 42'lik oranla en yüksek paya sahip sektör olma özelliğini koruduğunu görüyoruz. Mobilya alanında yurt içi ve yurt dışı fuar organizasyonlarına yönelik çalışmalar, 5 kıtaya yapılan ihracat, İnegöl'ün mobilya sektöründeki iddiasını ortaya koyuyor."
İnegöl'ün ihracatına katkı yapan diğer sektörlere de değinen Anıl, mobilyadan sonra en büyük payın ihracatın 280 milyon dolarını karşılayan tekstil sektörü olduğunu belirtti.
Mobilya ihracatı arttı, kimya düştü
Anıl, 2017 yılında en yüksek ihracat artışının ise yüzde 76 ile orman ürünleri sektöründe olduğunu belirten Anıl, makine metal sektörü ihracatında yüzde 33, otomotiv yan sanayi sektöründe yüzde 22, gıda sektöründe ise yüzde 5 artış olduğunu, kimya sektörü ihracatında ise yüzde 22'lik düşüş yaşandığını anlattı.
İnegöl'ün ithalatında bir önceki yıla oranla yüzde 17'lik azalma olduğuna dikkat çeken Anıl, 2016 yılında 348 milyon 666 bin dolarlık ithalat yapıldığını, 2017 yılında ise bu rakamın 289 milyon 129 bin dolara gerilediğini ve ithalat sektöründe en büyük azalmanın yüzde 77 ile gıda sektöründe yaşandığını bildirdi.
İthalatta, makine metal sektöründe yüzde 22, orman ürünleri sektöründe yüzde 20, tekstil ve otomotiv yan sanayi sektörlerinde yüzde 14, kimya sektöründe ise yüzde 4 düşüş gerçekleştiğini ifade eden Anıl, şunları aktardı:
"İthalatta tüm sektörlerde düşüş almasına rağmen, mobilya sektörü ithalatında geçen yıla oranla yüzde 90 artış olduğunu görüyoruz. 2016 yılında 2 milyon 122 bin dolarlık ithalata karşı 2017 yılında 4 milyon dolarlık ithalat yapılmış. Ancak, bu rakamlar bizi yanıltmasın. İnegöl'ün ihracatında en büyük paya sahip mobilya sektörü, ithalatta sektörel bazda sondan ikinci sırada yer alıyor.
Mobilya sektörü, tüm bu artışa rağmen İnegöl ithalatının yüzde 1,39'unu kapsıyor. Bu sektörde 4 milyon dolarlık ithalat yapan İnegöl, 378 milyon dolarlık ihracatla kat kat fazlasını gerçekleştiriyor. İnegöl ekonomisinin bel kemiğini mobilyanın oluşturduğunu açıkça görebiliyoruz."
Son Dakika › Ekonomi › İnegöl'ün Mobilya İhracatı Arttı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?