Irak Petrolleri İçin Tek Sonucu Bp Aldı - Son Dakika
Ekonomi

Irak Petrolleri İçin Tek Sonucu Bp Aldı

Irak Petrolleri İçin Tek Sonucu Bp Aldı

Irak'taki Petrol ve Doğalgaz Yataklarının Geliştirilmesi İçin Yapılan İhaleler Sonuçlandı.

01.07.2009 03:10

Irak’taki petrol ve doğalgaz yataklarının geliştirilmesi için yapılan ihaleler sonuçlandı. Irak’taki 6 büyük petrol ve 2 doğalgaz yatağının geliştirilmesi için yapılan ihalede, 18 ülkeden 35 şirket teklif sundu.

İhaleye, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) da katıldı. İhalede şirketler, Rumeyla, Zubeyr, Misan ilindeki El-Fekke, Ebugarb ve Bezirgen, Kerkük’deki Beyhasan ve Kerkük petrol yatakları ile El-Enmar ilindeki Akkas ve Diyale ilindeki Mansuriye doğalgaz yatakları için yarıştı.

BP, Rumeyla’yı kazandı

BP’nin öncülük ettiği aralarında China National Petroleum’un da bulunduğu konsorsiyum, Irak’ın güneydoğusundaki Rumeyla petrol bölgesi için yapılan ihaleyi kazandı.

Exxon Mobil ve Malezyalı Petronas’ın yer aldığı konsorsiyumun, Irak Petrol Bakanlığı’nın ek her bir varil için şirketlerin ödemesi gereken 2 dolarlık ücreti reddetmesi üzerine BP ihalede kazanan taraf oldu. Exxon Mobil grubu, varil başına 4.80 dolarlık ücret verdi. BP, varil başına 3.99 dolarlık ücret teklif ederken, bazı görüşmelerden sonra varil başına 2 dolarlık ücreti kabul edebileceğini açıkladı ve bu teklifiyle ihaleyi kazandı.

Irak’ın Diyale ilindeki Mansuriye gaz sahası için kimse teklifte bulunmadı. Kuzey Irak’taki petrol bölgesi olan Bai Hassan için ise ConocoPhillips’in öncülük ettiği grup petrol bakanlığının düzenlediği şartları karşılayamadı. Çinli CNOOC’nun öncülüğündeki diğer bir konsorsiyum da, güney Irak’taki Misan petrol bölgesindeki şartları karşılayamadı.

Petrol şirketleri, Irak petrol bakanlığının agresif fiyatlamasında da sürpriz yaşadı. Bakanlık, birkaç petrol bölgesi için varil başına günlük ek üretim için ücreti en fazla 2 dolar olarak belirlerken, petrol firmaları tekliflerini bu fiyatın iki katı civarında verdi.

Irak hükümeti, altı petrol ve iki gaz alanını geliştirecek ihalede kazananları açıklarken, 1972’de millileştirilen petrol sektörünün ilk defa batılı firmalara açılmasını da duyurmuş oldu. BP, Royal Dutch, Shell, Exxon Mobil ve Total’ın da aralarında bulunduğu 35 şirket geçen yıl ihalede teklif vermeye hak kazanmıştı.

Shell’den teklif

İtalyan Eni’nin önderlik ettiği konsorsiyum da, Irak Petrol Bakanlığı’nın Zubeyr petrol bölgesindeki şartlarını kabul etmedi. Konsorsiyum her bir ek varil üretimi için 4.80 dolarlık teklif sundu.

Kerkük petrol sahasının kaderi de firmaların bakanlığın sunduğu şartlarla ilgili görüşmeleri üzerine belli olacak. Shell’in öncülüğündeki grup, Kerkük için teklif veren tek grup oldu.

Ülkedeki diğer gaz ve petrol sahaları da ihaleye açılacak. Irak Kabinesi, ihale dışındaki üç sahada bir sonraki adıma karar verecek.

115 milyar varil petrol rezervi var

IRAK, 115 milyar varil ile dünyanın üçüncü büyük petrol rezervlerine sahip. Ancak bu tahmin yaklaşık 30 yıl öncesinin sismik verilerine dayalı. Bugün bazı uzmanlar ülkede buna ilave 45 ile 100 milyar varil çıkarılabilir ham petrol bulunduğunu tahmin ediyorlar. Bu durumda Irak’ın rezervleri 267 milyar varil ile dünyanın en büyük petrol rezervine sahip olan Suudi Arabistan’dan sonra ikinci duruma yükseliyor. Irak’ın kanıtlanmış doğal gaz rezervleri ise 112 trilyon metreküp.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Irak Petrolleri İçin Tek Sonucu Bp Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement