"İşsizlik Rakamları Yüzde 10 Seviyelerini Korumaktadır" - Son Dakika
Ekonomi

"İşsizlik Rakamları Yüzde 10 Seviyelerini Korumaktadır"

"İşsizlik Rakamları Yüzde 10 Seviyelerini Korumaktadır"

Ata Yatırım Başekonomisti Girgin."Yavaş ekonomik aktivitenin etkileri Mart ayında da işsizlik rakamlarında etkisini hissettirmeye devam etmektedir Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Demirkol."İlk üç ayda hizmet ve inşaat sektöründen beslenen...

17.06.2013 12:05

- Ata Yatırım Başekonomisti Girgin:

"Yavaş ekonomik aktivitenin etkileri Mart ayında da işsizlik rakamlarında etkisini hissettirmeye devam etmektedir

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Demirkol:

"İlk üç ayda hizmet ve inşaat sektöründen beslenen büyüme ve istihdam yapısının devam ettiği, sanayi sektörü istihdamının zayıf kaldığı görülmektedir"

TÜİK tarafından açıklanan mart ayı işsizlik rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Girgin, işsizlik rakamlarında güçlü mevsimsellik etkisi bulunması sebebiyle mevsimsellikten arındırılmış verinin daha iyi bir gösterge olduğunu düşündüklerini belirterek, mevsimsellikten arındırılmış verinin ise şubat ayı seviyesi olan yüzde 9,2'nin üzerinde yüzde 9,4 seviyesinde gerçekleştiğini ve ocak seviyesine geri dönüldüğünü,  yavaş ekonomik aktivitenin etkilerinin mart ayında da işsizlik rakamlarında etkisini hissettirmeye devam etmekte olduğunu ifade etti.

İlk çeyrek büyüme verisinin beklentilerin üzerinde yüzde 3 seviyelerinde gerçekleştiğini hatırlatan Girgin şunları kaydetti:

"Büyümenin alt kalemlerinde yüzde 3'lük büyümenin özel sektör yatırım harcamalarının daralmaya devam ettiği bir ortamda kamu harcama ve yatırımlarından kaynaklanması işsizlik rakamlarında iyileşme olmasını engellemiş görünmektedir. Gelecek dönemle ilgili olarak, mevsimsellikten arındırılmış işsizlik rakamının iç talep kaynaklı büyüme modelinin desteği ile yüzde 8,5 seviyelerine gerilemesini öngörmekteyiz.

Yavaş ekonomik aktivitenin etkileri Mart ayında da işsizlik rakamlarında etkisini hissettirmeye devam etmektedir 2013 yılı için hükümetin işsizlik tahmini yüzde 8,9 seviyesidir. İşsizlik rakamları yüzde 10 seviyelerini korumaktadır."

-"Sanayi sektörü istihdamının zayıf kaldığı görülmektedir"

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr İsmet Demirkol, Türkiye genelinde işsiz sayısının 2013 yılı Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 186 bin kişi artarak 2 milyon 801 bin kişiye yükseldiğini işsizlik oranının ise şubat dönemine göre, 0,4 puan azalarak yüzde 10,1 seviyesine gerilediğini söyledi.

İlk üç aylık işsizlik verileri incelendiğinde, istihdamda mart ayında artışın son derece olumlu olduğu görüldüğüne dikkati çeken Demirkol, ancak, istihdamın sektörel dağılımına bakıldığında, istihdam edilenlerin yüzde 22,9'unun tarım, yüzde 19,8'inin sanayi, yüzde 6,4'ü inşaat, yüzde 50,9'unun ise hizmetler sektöründe yer aldığını kaydetti.

2012 Mart ayı ile karşılaştırıldığında inşaat sektörünün istihdam edilenler içindeki payının 0,5 puan, hizmetler sektörünün payının ise  0,2 puan arttığı, tarım sektörü payının ise 0,7 puan azaldığının görüldüğünü ifade eden Demirkol, sanayi sektörünün payın da  ise artış görülediğini vurguladı.

Demirkol, 2013 yılı ilk çeyrek büyüme rakamlarında yüzde 3 artışın ağırlıklı olarak iç talep kaynaklı olduğu, dış talebin pozitif katkısının ise yeterli olmadığı düşünüldüğünde, ilk üç ayda hizmet ve inşaat sektöründen beslenen büyüme ve istihdam yapısının devam ettiği, sanayi sektörü istihdamının zayıf kaldığının görüldüğünü belirtti.

Gelecek aylarda, iç tüketime dayalı büyüme devam ettiği takdirde, hizmet sektöründen beslenen istihdamın artabileceğini dile getiren Demirkol, dolayısı ile işsizliğin düşüş trendini sürdürebileceği ancak, sanayi sektörü istihdamının artması için imalat sanayinin, dış talebin, doğrudan yatırımların artması için daha fazla çaba harcanması gerektiğinin görülmekte olduğunu ifade etti. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 'İşsizlik Rakamları Yüzde 10 Seviyelerini Korumaktadır' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement