It'de Yüksek Kura Rağmen Yatırımlara Devam Edilmeli" - Son Dakika
Ekonomi

It'de Yüksek Kura Rağmen Yatırımlara Devam Edilmeli"

It\'de Yüksek Kura Rağmen Yatırımlara Devam Edilmeli"

Yüksek döviz kurlarının ithalata dayalı bilişim ve iletişim sektörünü zor durumda bıraktığını belirten Arasta Bilişim CEO’su Mehmet Karakaş, pazarın daralması sonucu yatırımların ertelenmesinin sektörde büyük kayıplara neden olacağı konusunda uyardı.

11.09.2015 08:59

Yüksek döviz kurlarının ithalata dayalı bilişim ve iletişim sektörünü zor durumda bıraktığını belirten Arasta Bilişim CEO'su Mehmet Karakaş, pazarın daralması sonucu yatırımların ertelenmesinin sektörde büyük kayıplara neden olacağı konusunda uyardı.

Bilişim ve iletişim sektöründe yılbaşından bu yana Türk Lirası'nın dolar karşısında yüzde 22 değer kaybetmesini değerlendiren Arasta Bilişim CEO'su Mehmet Karakaş, bu durumun sektördeki küçük esnaftan başlayarak ithalatçı ve üretici şirketleri derinden etkilediğini belirtti. Sektörün geçen yıla oranla 200 milyon doların üzerinde daha az yatırım yaptığına dikkat çeken Mehmet Karakaş, "İthalat ve özellikle dolara dayalı olması nedeniyle maliyet artışından en çok etkilenen sektörlerin başında geliyoruz. Yılbaşından bu yana dövizin yükselişe geçmesi hem ithalatçıyı hem de üreticiyi zor duruma soktu. Ancak sektördeki firmalar satın alma gücü azalan tüketicinin talebini daha da azaltmamak ve pazarı daraltmamak için ürünlere zam yapmaktan uzak durdu. Ancak karlılığın azalması sektörü geliştirecek ve ileriye taşıyacak yatırımları da olumsuz olarak etkiledi" dedi.

Bilişim ve iletişim sektöründe özellikle cep telefonu başta olmak üzere tablet ve dizüstü gibi tüketicinin rağbet ettiği ürünlerin satışında da azalma yaşandığını kaydeden Karakaş, şöyle devam etti:

"Doların yükselmeye devam etmesi durumunda maliyetler daha da artacaktır.

Zamlar kaçınılmaz olacağından piyasanın bugünden daha fazla daralması tehlikesi ile karşı karşıya kalabiliriz. Bu durumda bir kısır döngü olarak da ithalatçı ve üreticinin yatırımlarını ertelemesi sektöre bugünkünden çok zarar verecektir".

Bilişim ve iletişim sektörünün ithalata dayalı olmasının dövizde yüksek kur riskini her zaman canlı tuttuğunu vurgulayan Karakaş, çözümün sektörde uzun vadeli istikrar sağlamak ile mümkün olacağını belirtti. Güçlü ve istikrarlı bir Türkiye ekonomisi için büyümenin yatırım ve üretim ile gerçekleşeceğinin altını çizen Karakaş, "Üstelik Türkiye'nin üretim konusunda hem becerisi hem de bilgisi vardır" ifadelerini kullandı.

Her krizin bir fırsat yarattığına inandıklarını söyleyen Mehmet Karakaş, Türkiye'nin genç ve dinamik yapısının yarattığı potansiyelleri göz önüne alarak Arasta Bilişim'in 2015 başındaki yatırım planlarına sadık kalacaklarını belirtti. 2015 yılı için distribütörlüklerini üstlendikleri firma sayısı ve ürün çeşidini artırmak yanında yazılım sektörüne de yatırım yaptıklarını söyleyen Karakaş "Pazarlama çalışmalarımızı artırdık ve planlarımızı hiç değiştirmedik. Özellikle yazılım sektörüne yatırım yaparak büyümeye devam etmeye karar vermiştik. Yüksek yatırım bütçesi gerektirmeyen yazılım sektörünün, global pazarda Türkiye'nin çok daha güçlenmesini sağlayacağına, ihracat potansiyelini artırdığı için sektörü yüksek kur gibi tehditlerden koruyacağına ve ekonomik dinamikleri dengede tutacağına inanıyoruz. Bu konuda tüm çalışmalarımızın tamamlandığını söyleyebilirim. 2016 yılı özellikle yazılım konusunda büyüyeceğimiz bir yıl olacak" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi It'de Yüksek Kura Rağmen Yatırımlara Devam Edilmeli' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement