Rhea Portföy Yönetimi Yatırım Komitesi Üyesi Cüneyt Paksoy, "Yabancı kurumların raporlarında ve kredi derecelendirme kuruluşlarının tespitleri ile örtüşen bu tarz adımların başarısıyla Türkiye ekonomisinin ve finansal sisteminin daha sağlam temellere dayanması mümkün olacaktır" dedi.
Paksoy, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) banka ve kredi kartları ile bankaların kredi işlemlerine ilişkin yönetmeliklerde değişiklik yapılması hakkındaki taslak konusunda AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Taslağın açıklanmasında ana amacın Orta Vadeli Program'da (OVP) belirtildiği ve 2014'te uygulanacak programa göre tasarrufların artırılması ile artan yurt içi tasarrufların üretken yatırımlara yönlendirilmesi ilkesinin benimsenmesi olduğunu söyledi.
Paksoy, bu uygulamalarla birlikte cari açıkla mücadele konusunda önemli bir yapısal adım atılırken, tehlikeli bir şekilde artış gösteren hanehalkı borçluluğu konusunun belirli bir vadede normal seviyelere getirilmesi ve finansal sistem üzerindeki olası kriz etkisinin bertaraf edilmesinin amaçlandığını ifade etti.
Bunun ilk etapta doğru bir adım olarak görüldüğünü dile getiren Paksoy, şunları kaydetti:
"Nitekim yabancı kurumların raporlarında ve kredi derecelendirme kuruluşlarının tespitleri ile örtüşen bu tarz adımların başarısıyla Türkiye ekonomisinin ve finansal sisteminin daha sağlam temellere dayanması mümkün olacaktır. Getirilmesi düşünülen uygulamalar ile ithalata dayalı tüketim artışında frene basılması sağlanırken, tasarrufların özendirilmesi ve bireysel anlamda daha bilinçli bir harcama ve borçlanma yapısının orta ve uzun vadede sağlanması amaçlanmaktadır. Bu önemli bir detay. Başarılı uygulanırsa finansal sistemin risklerinin azaltılmasında ve kontrolsüz şekilde artış gösteren kredi hacminin dengelenmesine fayda sağlayacak bir adımdır."
Bu uygulamaların sahada kararları uygulayacak bankalarla birlikte istişare edilerek ele alınması gerektiğini belirten Paksoy, mevcut yapı gözden geçirilerek sorunlu bünye sorunsuz hale getirilirken, yeni istenmeyen risklerin de önüne geçilmesinin daha uygun olacağını dile getirdi.
Cüneyt Paksoy, mevcut hane halkı borç stokunun büyüklüğü, yapısı ve bu borcun çevrilmesinde kredi kartlarının yoğun bir şekilde finansman aracı olarak kullanıldığı düşünüldüğünde; bu borçların sorunsuz bir şekilde tasfiye edilmesi, geri ödenmesinin sağlanması ve bireylere bu anlamda yeni ödeme kolaylıklarının sağlanmasının da göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Bu olmadıkça atılacak bu tarz her türlü sıkılaştırma adımının bankacılık sistemi üzerinde ve büyüme dahil ekonomik dengeler üzerinde negatif etkilerin olması olasılığının masada kalacağına dikkati çeken Paksoy, "Kayıt dışı ekonomi ile mücadele ederken, sistemi en geniş ve net şekilde kayıt içine alan kredi kartlarının kullanımının sınırlandırılması sırasında kayıt dışılığı özendirecek koşulların oluşmamasına da azami özen gösterilmelidir" dedi. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Kredi Kartı ve Kredilerde Taksitlerin Sınırlandırılması Taslağı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?