Kum, çeşitli sektörlerden işletmelere bir takım avantajlar sağlıyor olsa da aşırı ekstraksiyonu çevreye zarar veriyor ve bölgede yaşayan toplulukları tehlikeye atıyor, kum kıtlığına neden oluyor. Tükenmeyen bir kaynak gibi kullanılan kum, özellikle inşaat sektöründeki bilinçsiz çalışmalar ile tehlikeli seviyelere düştü.
Kum madenciliği yasadışı yapılıyor
Sınırlı kaynakları düşündüğümüzde akla ilk olarak genellikleveya tatlı su rezervleri akla geliyor. Artık bu listeye kum da ekleniyor. Science Dergisi"nde yayınlanan bir makaleye göre kum kaynakları endişe verici oranda azalıyor.
Nüfus artışına bağlı olarak kumun kullanıldığı İnşaat, cam, petrol ve gaz endüstrisinde talebin artması ve kum madenciliğinin bilinçsiz şekilde yapılmasıyla kum kaynakları tükenmeye doğru gidiyor. Kum sektöründe üretimin talebi karşılayamama durumuyla karşı karşıya kalındı. Ayrıca kum madenciliğinin gelişmekte olan birçok ülkede yasadışı olarak yapılması da bu sorunun ortaya çıkmasına neden oldu. Örneğin; Vietman"da iç piyasa talebi ülkenin toplam rezervlerini aşıyor. Bu uyuşmazlık devam ederse, ülkenin İnşaat Bakanlığı"nın yaptığı son açıklamaya göre 2020 yılına kadar ülkedeki inşaat kumu tükenebilir.
Yalnızca Birleşik Devletler"de, inşaat kumu ve çakılının üretimi ve kullanımı, 2016 yılında 8,9 milyar dolar değerine ulaşırken, son beş yıl içinde üretim yüzde 24 oranında arttı. Kolay cevherler tükendikçe ekstraksiyon giderek daha zorlaşıyor. Geçmiş üretim oranlarını korumak için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyuluyor.
Son Dakika › Ekonomi › Kum Krizi Kapıda! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?