Kurban Derisinde "Kayıtdışılık" Kaygısı - Son Dakika
Ekonomi

Kurban Derisinde "Kayıtdışılık" Kaygısı

Kurban Derisinde "Kayıtdışılık" Kaygısı

Kurban Bayramı nedeniyle deri arzında artış beklenirken, deri sanayicisi oluşacak arzın kayıt dışına kaymasından endişeli TÜDİS Başkanı Uyguner: "Kurban Bayramı'nda 800 bin 1 milyon arasınd...

14.10.2013 11:13

ERDAL ÇELİKEL - Kurban Bayramı nedeniyle deri arzında artış beklenirken, deri sanayicisi oluşacak arzın kayıt dışına kaymasından endişeli.

Türkiye Deri Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜDİS) Başkanı Burak Uyguner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de kesilen hayvanların derilerinin ham madde ihtiyacını karşılayamadığını belirterek, bu yüzden ham madde ithalatının gerekli olduğunu dile getirdi.

Kurban Bayramı'nın çok hızlı hayvan kesiminin yapıldığı bir dönem olduğunu hatırlatan Uyguner, "Kurban bizim sektörümüzün için çok önemli bir faktör. Çok dikkatle takip edilmeli" dedi.

Eskiden insanların kurbanları doğru yerde kesmediğini ve doğru saklayamadığını ifade eden Uyguner, mezbahaların artması ve kesim yerlerinin düzene girmesi ile bu sorunun büyük oranda aşıldığını kaydetti.

"En büyük çekincemiz kayıt dışılık"

Kurban Bayramı'nda 800 bin-1 milyon arasında büyükbaş hayvan kesildiğini anlatan Uyguner, "Burada çok ciddi bir kayıtdışılık var. Bizim için çok önemli olan ham madde bir şekilde kayıt dışına kayıyor. Bizim için Kurban konusunda en büyük çekincemiz bu" dedi.

Konunun taraflarının bu sıkıntının yaşanmaması adına ciddi olarak lobi yaptıklarını dile getiren Uyguner, kurban zamanı getirilen derilerin birçoğunun faturasız olduğuna işaret etti.

Çeşitli kurumların deri toplamasının çok da önemli olmadığını kaydeden Uyguner, "Bu işin kayıt dışına kaymaması bizim için çok çok önemli. Alacağımız ham maddeyi alamıyoruz. Bu sefer iş merdiven altına gidiyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Sektörü 2023 hedeflerine ayakkabı ulaşacaktır"

İhracat konusunda da değerlendirmelerde bulunan Uyguner, 2012'nin aynı ayına göre 2013 eylül ayında ihracatta gerileme olmasına karşın ocak-eylül döneminde ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,5 artarak 1,4 milyar dolara ulaştığını dile getirdi.

Sektör ihracatının yılı 1,8 milyar dolar seviyelerinde kapatabileceğini belirten Uyguner, "Çok iyi mi? Değil ama iyiye doğru gidiyor. Daha iyi olması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Deri ihracatında ayakkabı, saraciye, konfeksiyon ve tabakhanede yarı işlenmiş mamul olmak üzere 4 ana grup olduğunu kaydeden Uyguner, bunlar arasında ayakkabının önünün çok açık olduğunu söyledi.

Sektörü 5 milyar dolar olarak belirlenen 2023 hedeflerine ulaştırmada ayakkabı ihracatının önemli rol oynayacağını anlatan Uyguner, "Dünyada kesilen derinin yüzde 60-70'i ayakkabı da kullanılır. Sonuçta herkesin bir deri koltuğu yok ama deri ayakkabısı var" dedi.

Ham madde konusunda gelinen nokta hakkında da konuşan Uyguner, ham derinin hiçbir katma değer olmadan ihracının sıkıntılı bir durum olduğunu dile getirerek, tabakhaneden çıkan bir ürünün yurt dışına ayakkabı, çanta gibi bir ürün olarak satılmasının önemine işaret etti. Birçok ülkenin hammaddesini koruduğunu anlatan Uyguner, "İçerideki hammaddenin kıymetinin bilinmesi gerekiyor" diye konuştu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kurban Derisinde 'Kayıtdışılık' Kaygısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement