Mardin'de 90 milyona mal olacak projede çalışmalar devam ediyor - Son Dakika
Ekonomi

Mardin'de 90 milyona mal olacak projede çalışmalar devam ediyor

Mardin\'de 90 milyona mal olacak projede çalışmalar devam ediyor

Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Demirtaş, tarihi Mardin bölgesinde betonarme yapıların yıkılması için yapılan proje hakkında açıklamalarda bulundu.

11.01.2023 10:40  Güncelleme: 11:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Demirtaş, tarihi Mardin bölgesinde betonarme yapıların yıkılması için yapılan proje hakkında açıklamalarda bulundu. Demirtaş, "Projemiz nihayete erdiğinde yaklaşık 90 milyon TL daha harcanması öngörülmektedir" dedi.

Vali Mahmut Demirtaş, betonarme yapılardan arındırılması için başlatılan projenin yüzde 30'luk kısmının tamamlandığını belirterek, yaklaşık 14 aydır devam eden projenin gelecek 2 yıl içerisinde tamamlamayı düşündüklerini ifade etti. Bugüne kadar 15 milyon TL'den fazla maliyete katlanılan projenin nihayete erdiğinde yaklaşık 90 milyon TL daha harcanması öngörülmekte olduğunu aktaran Vali Demirtaş, "Fayda maliyet açısından yaklaşıldığında tarih, turizm ve kültür faaliyetlerinin nicel ve niteliklerinin artırıcı etkisiyle çok kısa sürede kendini amorti edecek ve şehrin sakinlerine katma değeri yüksek olan bir insan hareketliliğini sağlamış olacaktır "dedi.

"Kaybolmuş tarihi dokuları tekrar gün yüzüne çıkarmış bulunmaktayız"

Yeni yılın başlangıcında 12 bin 800 metrekare alanda yıkım yapıldığını dile getiren Demirtaş, "Yıkılması planlanan 240 yapıdan 36 tanesi yıkıldı. Bu 36 adetin içerisinde yıkımı sağlanan bağımsız bölüm, daire sayısı ise 133 adettir. Sayısal anlamda bakıldığında projemizin yüzde 15'i tamamlanmış bulunmaktadır. Ancak, bağımsız adet bazında değerlendirdiğimizde tamamlanan rakamın yüzde 30 civarında olduğunu söyleyebiliriz. Öte taraftan, projenin tamamlanmasıyla birlikte şehrimiz doğal görünüm yapısına kavuşmuş, açık hava müzesi özelliği daha rahat bir şekilde görülmüş olacaktır. Öyle ki, kentsel sit alanı olarak Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından koruma altına alanın şehrimizin tarihi yapılarına gelişi güzel betonarme eklemeler yapılarak adeta kendi tarihimize ihanet edercesine vatandaşlarımızın müdahalesi olmuştur" diye konuştu.

Vali Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti:

"Söz konusu tarihi ve doğal yapılarımıza müdahale o kadar vahşi bir dereceye gelmişti ki asırlık geçmişlere sahip tarihi kilise, cami veya sosyal yapılar adeta gözle görülmez olmuşlardı. Azim ve kararlılıkla şehrimizin her açıdan menfaati doğrultusunda hareket ederek bu aykırı yapılaşmanın önüne geçilerek kaybolmuş bu tarihi dokuları tekrar gün yüzüne çıkarmış bulunmaktayız. Ayrıca, projemiz orta ve uzun vadede turizmden, sosyal, kültürel ve ticarete kadar birçok açıdan pozitif etkileri olacaktır."

"Projemiz nihayete erdiğinde yaklaşık 90 milyon TL daha harcanması öngörülmektedir."

"Projemizi, 2021 yılının ortalarında hayata geçirme düşüncesiyle yola çıktık" diyen Vali Demirtaş, "Nihai hale gelinceye kadar bilimsel, teknik ve kent sosyolojisi gibi çok ciddi parametreler ışığında fizibilite raporları hazırlayarak karar verdik. Yaklaşık 14 aydır devam eden projemizi gelecek 2 yıl içerisinde tamamlamayı düşünüyoruz. Bugüne kadar 15 milyon TL'den fazla maliyete katlanılan bu projemiz nihayete erdiğinde yaklaşık 90 milyon TL daha harcanması öngörülmektedir. Fayda maliyet açısından yaklaşıldığında tarih. turizm ve kültür faaliyetlerinin nicel ve niteliklerinin artırıcı etkisiyle çok kısa sürede kendini amorti edecek ve şehrin sakinlerine katma değeri yüksek olan bir insan hareketliliğini sağlamış olacaktır "ifadelerine yer verdi. - MARDİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Mardin'de 90 milyona mal olacak projede çalışmalar devam ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gaziantep Ticaret Odası Mart Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    15:03 Gaziantep Ticaret Odası Mart Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Gaziantep Ticaret Odası'nın Mart ayı olağan meclis toplantısı, geniş katılımla gerçekleştirildi. Toplantıda, ticari hayatı etkileyen sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bursa ile bağlarımızı güçlendiriyoruz
    15:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bursa ile bağlarımızı güçlendiriyoruz

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bursa'da düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Bursa'nın tarihi ve ekonomik önemine vurgu yaparak, Türkiye Yüzyılı'na Bursa ile hazırlandıklarını belirtti. Erdoğan, Bursa'nın emeğin, alın terinin, üretimin şehri olduğunu ifade etti.

  • Yalova İlinde Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi Kapsamında 104 Çiftçiye Tohum Dağıtıldı
    14:56 Yalova İlinde Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi Kapsamında 104 Çiftçiye Tohum Dağıtıldı

    Yalova İlinde Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi kapsamında 104 çiftçiye 300 kilo çalı fasulyesi dağıtıldı. Proje, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildi ve bakanlık, İl Özel İdare ve çiftçi katkısıyla desteklendi. Törende konuşan yetkililer, projenin önemini vurgulayarak çiftçilere teşekkür etti.

  • Şangay, 2023'te Turist Sayısını Artırdı
    14:53 Şangay, 2023'te Turist Sayısını Artırdı

    Çin'in Şangay kenti, 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 73,5 artışla yaklaşık 326 milyon turist ağırladı. Bu turistlerin 3,64 milyonu yurtdışından geldi. Kentin turizm geliri ise bir önceki yıla göre yüzde 76,8 artarak 367,8 milyar yuanı aştı. Şangay Turizm Yatırımı Teşvik Konferansı'nda açıklanan bu istatistikler, kültür ve turizm sektöründe 26 projenin tamamlanmasının veya iyileştirilmesinin beklendiğini gösteriyor.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan:
    14:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Temmuz' ayında emekli maaşlarını masaya yatıracağız"

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaşadığı ekonomik sıkıntıdan dolayı sitem eden her vatandaşın sonuna kadar haklı olduğunu belirterek, " "Emeklilerimizi hak ettiği refah seviyesine biraz daha yaklaştıracağız. Milletimize asla bugüne kadar yalan söylemedik.


Advertisement