Marka Tescili Nedir? Marka Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır? - Son Dakika
Ekonomi

Marka Tescili Nedir? Marka Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır?

Marka Tescili Nedir? Marka Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bu yazımızda özellikle kişilerin ve kurumların markalarını nasıl tescil ettirebileceklerini, marka tesciliyle birlikte ortaya çıkardıkları ürün ve hizmetleri nasıl koruyabileceklerine dair bilgilendirmeyi paylaşmak istedik.

25.10.2017 11:55

Bu yazımızda özellikle kişilerin ve kurumların markalarını nasıl tescil ettirebileceklerini, marka tesciliyle birlikte ortaya çıkardıkları ürün ve hizmetleri nasıl koruyabileceklerine dair bilgilendirmeyi paylaşmak istedik. Konu hakkında detaylı bilgi almak isterseniz yazımızı inceleyebilir. ya dadetaylar konusunda bilgi alabilirsiniz.

Marka Nedir?

Marka, bir teşebbüsün mallarının ve/veya hizmetlerinin diğer teşebbüslerin mallarından ve/veya hizmetlerinden ayırt edilmesini sağlarken, marka sahibine sağlanan korumaya ilişkin konunun açık ve kesin olarak anlaşılmasını sağlayabilecek şekilde sicilde gösterilebilir olması şartıyla kişi adları dahil sözcükler, şekiller, renkler, harfler, sayılar, sesler ve malların veya ambalajlarının biçimi olmak üzere her tür işaretten oluşabilir.

Marka Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır?

Marka tescil başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu, kısaca; Türk Patent'e verilecek yazılı bir dilekçe ya da internet üzerinden yapılacak çevrimiçi başvuru işlemi ile başlatılır.

Başvuruların doğru ve eksiksiz bir şekilde yapılabilmesi ile birlikte bunların ardından devam eden süreç içerisinde karşılaşılan birçok süreli işlemin de başarıyla takip edilebilmesi açısından başvuruların uzman vekiller tarafından yapılmasında fayda bulunmaktadır. Zira söz konusu sürelerin kaçırılması maddi kayıpların yanı sıra emek ve zaman kaybına da neden olmaktadır.

Tescili talep edilen markanın kullanılacağı hizmet ve mallara göre sınıfları belirlenir ve uygunluk için ön araştırma yapılarak başvuru hazırlığı tamamlanır. Başvuru önce şekli, daha sonra ise benzerlik incelemesinden geçtikten sonra Resmi Marka Bülteni'nde kısmen ya da tamamen ilan edilmesine ya da başvurunun reddine karar verilir.  Bültende İlan edilen marka için İki ay süresince ilgililer tarafından itiraz edilebilir veya görüş bildirebilir. İtirazların reddedilmesi halinde markanın tesciline karar verilir.

Emekle Ortaya Çıkan Marka Korunmalı

Netice itibariyle de marka hakkının günümüzde, gerek ülkemiz genelinde gerekse de global çapta ulaştığı önem düşünüldüğünde, yaratılan yeni markaların korunması hususunda çok daha fazla önem gösterilmesi gerektiği açıkça ortadadır. Taşınır, taşınmaz her şeye maddi bir değer biçilebilen yerde bazı markaların paha biçilemez konuma ulaştıkları göz ardı edilmemelidir.

Kaynak: Kucukisletmeler.com

Son Dakika Ekonomi Marka Tescili Nedir? Marka Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement