Ödemeler Dengesi Verileri - Son Dakika
Ekonomi

Ödemeler Dengesi Verileri

Ödemeler Dengesi Verileri

OYAK Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin, 2012 yılı için cari açık tahminlerinin 65 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirtti.

13.08.2012 11:19

OYAK Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin, 2012 yılı için cari açık tahminlerinin 65 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirtti.

İlk yarı rakamlarının ayrıntılara bakıldığında, cari açıktaki iyileşmenin ihracattaki yıllık yüzde 15 seviyesindeki artıştan kaynaklandığını gördüklerini belirten Girgin, şunları ifade etti:

"Haziran ayında cari açık geçen yıla göre yüzde 45 düşüşle 4,2 milyar dolar seviyesinde (piyasa beklentileri paralelinde) gerçekleşti. Haziran ayıyla birlikte ilk yarıda cari açık 31 milyar dolar ile geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 30 düşüş göstermiştir. İlk yarı rakamlarının ayrıntılara bakıldığında, cari açıktaki iyileşmenin ihracattaki yıllık yüzde 15 seviyesindeki artıştan kaynaklandığını görüyoruz. İhracattaki bu güçlü performansta AB dışında yeni pazarlara yönelinmiş olunmasının etkisinin yanı sıra en önemli katkı haziran ayı itibariyle 6,8 milyar dolara ulaşan altın ihracından gelmiş görünmektedir.

İthalat tarafında ise ekonomideki yavaşlamayla birlikte ilk yarıda yüzde 2'lık bir daralma görüldüğünü belirterek, finansman tarafında, ilk yarıda en önemli kalemin yaklaşık 13 milyar ile banka borçlanmaları olarak öne çıkmakta olduğunu ifade etti.

Girgin, şöyle devam etti:

"Küresel likidite bolluğu banka borçlanmalarını takiben portföy girişlerinin de ikinci en önemli katkı sağlayıcı olmasına sebep olmuştur. Yurt içinde doğrudan yatırım da 2012'nin ilk yarısında 8,2 milyar dolar katkı sağlamıştır. İlk yarı gerçekleşmeleri ışığında, 2012 yılında cari açığın gelişminin büyük ölçüde petrol fiyatlarındaki baskıya, iç talepteki gelişmelere ve de özellikle altın ihracatı kaynaklı ihracat performansına bağlı olduğunu düşünüyoruz."

Muhabir: Bahar Kara

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ödemeler Dengesi Verileri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement