Osmanlı Çileği Üretiminde Düşüş - Son Dakika
Ekonomi

Osmanlı Çileği Üretiminde Düşüş

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, pembe rengi, aroması ve kokusuyla eşsiz özelliğe sahip Osmanlı çileğinin, tezgahı görmeden alıcı bulmasına karşın üretiminin bu yıl, geçen yıla göre büyük oranda düşmesi bekleniyor.

06.05.2016 11:28

MUSTAFA KEMAL BEKTAŞ - Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, pembe rengi, aroması ve kokusuyla eşsiz özelliğe sahip Osmanlı çileğinin, tezgahı görmeden alıcı bulmasına karşın üretiminin bu yıl, geçen yıla göre büyük oranda düşmesi bekleniyor.

Fide yetiştirilmesinde yaşanan sıkıntılardan dolayı ilçede 5 köyde bu yıl sadece 8-10 aile tarafından Osmanlı çileği üretimi gerçekleştirildi.

Mayıs ayının ilk haftalarından itibaren sabahın erken saatlerinde büyük özenle toplanarak satılan çilek, rengi ve aromasıyla kozmetikten gıdaya kadar farklı sektörlerce talep ediliyor.

Yöredeki kestane toprağında yerli kara çilekle etkileşime girerek özgün çeşit olarak ünlenen ve az da olsa ilk hasatları tezgahları süsleyen Osmanlı çileği, tadı ve aromasıyla öne çıkıyor.

Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticiyi Koruma Derneği Mali Sekreteri Şaban Çetinkaya, AA muhabirine, yurt içi ve dışından gelen çilek talebini karşılayamamanın üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi.

Çilek üretiminin durmaması için çözüm yollarını araştırdıklarını ve hazırladıkları raporu ilçedeki ilgili kurumlara teslim ettiklerini anlatan Çetinkaya "Geçtiğimiz senelere oranla rekoltemiz düşüyor. Mevcut rekolteleri koruyamıyoruz, geliştiremiyoruz. Tabi ki bunun sebepleri belli, biz bu sebepler üzerine çalıştık. Bu problemleri, sorunları tespit ettik, çözümlerini rapor halinde geçtiğimiz günlerde yetkililere aktardık." diye konuştu.

"Fide sıkıntısı"

Çetinkaya, geçen yıl 2 ton ürün hedefinin yakalanamadığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Geçen yıl 1 ton 100 kilogram olan üretimimizin 700 kilograma düşmesini bekliyoruz. Fide yetiştirilememesi çilek üreticilerinin önündeki en büyük engeldir. Çilek yetiştirmek için gelen olsa bile şu an fide verme durumumuz yok. Düşüş nedeni olarak hedeflediğimiz projeleri hayata geçiremememizi gösterebiliriz. Fide üretimi konusunda hazırladığımız projelerimiz, hedeflerimiz vardı. Ancak bunlara yeterli destek verilmedi. Düşük bütçelerle Osmanlı çileğinin Ereğli'de hak ettiği noktaya getirilerek sorun çözüme kavuşur. Bölgeye has Osmanlı çileğini en hızlı bir şekilde teknik metotlarla üretip tüketiciye ulaştırmamız gerekiyor. Belli kontrollerle fide üretim merkezleri kurulur, araştırma geliştirme alanları da oluşturulursa, Osmanlı çileğinin bölgede gelişmesi kısa sürede olumlu sonuç verecektir."

Derneğe çilek konusunda ciddi talepler geldiğini dile getiren Çetinkaya, "Talep sahiplerine, 'yok' diyoruz. Bu talepler tonları geçiyor, 30-50 ton talep eden bile var. Biz yoğun taleplere rağmen Osmanlı çileğini üretemiyoruz. Ereğli'nin hangi toprağında ne kadar üretilirse üretilsin pazar sorunu olmayan bir meyve oysa." ifadelerini kullandı.

Üretimin düşmesinden büyük üzüntü duyduklarını anlatan 50 yıllık Osmanlı çileği yetiştiricisi Galip Keskin de, fide bulmakta zorlandıklarını söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Osmanlı Çileği Üretiminde Düşüş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement