Risk hesabının gelirleri, yönetimi ve kullanılmasına yönelik mevzuat yeniden düzenlendi.
Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından hazırlanan Risk Hesabı ile İlgili Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Risk hesabının gelirleri, yönetimi ve kullanılması ile ilgili usul ve esasları düzenleyen yönetmelik, yükümlülükleri ilgili mevzuat çerçevesinde müsteşarlıkça garanti edilen kurum ve kuruluşlar ile ülke garantilerini kapsıyor.
Yönetmeliğe göre, risk hesabından, hazine garantileri kapsamında yapılan ödemeler ile risk yönetimi kapsamında önceden öngörülmesi mümkün bulunmayan ödemelerin yapılmasında yetki bakanda olacak. Yılı bütçesine bu amaçla konulan ödenek bir başka tertibe aktarılamayacak. Yılı bütçesinde risk hesabına aktarılması öngörülen ödeneklerin yetersiz olması halinde Maliye Bakanı ilgili tertibe ödenek aktarabilecek.
Borçlunun, dış finansman kaynağından hazine garantisi altında sağladığı dış finansman imkanlarına ilişkin her türlü yükümlülüklerden ve bu yükümlülüklerin aksaması neticesinde doğmuş ve doğabilecek hazine alacaklarının geri ödenmesinde üstlenimin büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve il özel idarelerine ait tüzel kişiler ile bunlara bağlı müstakil bütçeli kuruluşlar adına yapılması halinde ilgili büyükşehir belediyesi veya belediyenin, üstlenimin belediye birlikleri adına yapılması halinde birliğe üye her bir belediyenin, üstlenimin kamu iktisadi teşebbüslerinin iştirak veya bağlı kuruluşları adına yapılması halinde bağlı bulunduğu kamu iktisadi teşebbüsünün müteselsil kefaleti aranacak.
Borçlu ve müteselsil borçlu ikraz ve garanti anlaşmalarında belirtilen süre içerisinde ikraz ve/veya garanti ücretinin, risk hesabından yapılacak ödemelerden doğan hazine alacaklarının geri ödemesinin risk hesabına aktarılmasından sorumlu olacak. Vadesinde ödenmeyen hazine alacaklarına Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde gecikme zammı uygulanacak.
Risk hesabının kaynakları ikraz ücretlerinden, garanti ücretlerinden, hesaptan yapılan ödemeler karşılığında ilgili kuruluşlardan yapılan geri ödemeler ve gecikme zammı dahil tahsil edilen her türlü ödemelerden, hesaptaki tutarlar için sağlanan nemalardan, bütçe kanunları ile risk hesabına aktarılmak üzere öngörülen ödeneklerden oluşacak.
Risk hesabından yapılan ödemeler, hazine garantileri kapsamında müsteşarlık tarafından ödenen bütün tutarlar ile risk yönetimi kapsamında önceden öngörülmesi mümkün bulunmayan ödemelerden oluşacak.
Hesaptaki tutarlar müsteşarlık ile banka arasında müştereken tespit olunan şartlar ile nemalandırılacak.
Risk hesabının işleyişi
Müsteşarlık, risk hesabının kaynak ve ödemelerinin takibini yapabilmek amacıyla banka nezdinde vadeli veya vadesiz, Türk Lirası veya döviz cinsi hesaplar açabilecek.
Hazine garantisi kapsamındaki kuruluşlar adına müsteşarlık tarafından gerçekleştirilecek ödemeler ile risk yönetimi kapsamında önceden öngörülemeyen ödemeler, ilgili kreditörlere/proje şirketlerine ve/veya mercilere banka aracılığı ile risk hesabından gerçekleştirilecek.
Risk hesabının bütçeleştirme ve muhasebeleştirilmesine ilişkin işlemler, Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliği'nde belirtildiği şekilde yapılacak.
Risk hesabından, kanunda belirtilen haller dışında kullanım yapılamayacak.
Yönetmelikle, 25 Mart 2003 tarihli Risk Hesabı ile İlgili Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırıldı. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Risk Hesabı Uygulamasında Değişiklik - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?