Sanayi Üretimindeki Artış - Son Dakika
Son Dakika Logo

Sanayi Üretimindeki Artış

Sanayi Üretimindeki Artış
08.01.2014 13:50

ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca: “Son derece sıkıntılı bir gündemi yaşadığımız şu günlerde sanayi üretimiyle ilgili haberler ciddi anlamda moral oldu.

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, son derece sıkıntılı bir gündemin yaşandığı dönemde sanayi üretimi ile ilgili gelen haberlerin ciddi anlamda moral olduğunu belirterek, "Bu girdaptan zihnimizi arındırıp, tekrar ekonomiye daha gerçekçi bir bakış oluşturmamızı sağladı" değerlendirmesini yaptı.

Koca, kasım ayı sanayi üretim endekslerine ilişkin yazılı açıklamasında, son zamanlarda yaşanan siyasi ve idari sorunun ekonomiyi de etkileyecek kadar büyük derinliğe sahip bulunduğunu, döviz, faiz ve özellikle borsada meydan gelen olumsuz gelişmelerin bunun yansıması olduğunu ifade etti.

Sanayi üretiminin, bütün sıkıntılara rağmen geçen yıla göre yüzde 4,7 oranında artış göstermesinin rahatlatıcı olduğunu belirten Koca,  bu gelişmenin, ara mal üretimi, eczacılık gibi konularda gerçekleşmesinin önemini vurguladı.

Ülkenin en kırılgan noktasının hala cari açık olduğunun herkes tarafından söylendiğini anımsatan Koca, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Bu cari açığı azaltmanın önemli tedbirlerinden bir tanesi hiç şüphesiz ara malı, yerli olarak ve olabildiğince ithalata dayalı olmadan üretmeyi başarmamızdır. Her ne kadar enerji bu konuda sorun olmaya devam edecekse de, ara mal üretim becerimiz cari açık ve dolayısıyla ekonomik kırılganlık riskimizi minimuma indirecek bir başarı olacaktır. İmalat sanayindeki artış Türkiye için çok önemlidir. Zira bu aynı zamanda büyümenin en gerçek ölçütü gibidir. Bu konularda büyük paralellikler bulunmaktadır. İşte bu gelişme, iyiliğin kazanması gelişmesidir. Reel ekonomiyi ve yerli mücadeleyi en iyi ifade eden performanslardan bir tanesi budur. Hiç şüphesiz bu gelişimin sağlanması da korunması da siyasetin sorumlulukları arasına girmektedir ve stratejiktir. Ekonomik güvenlik kapsamı içerisindedir. Siyaset her şeye rağmen bu değerleri muhafaza etmeyi başarabilmelidir. Son derece sıkıntılı bir gündemi yaşadığımız şu günlerde sanayi üretimi ile ilgili olarak gelen haberler ciddi anlamda moral oldu. Bu girdaptan zihnimizi arındırıp tekrar ekonomiye daha gerçekçi bir bakış oluşturmamızı sağladı."

Koca, 100 milyar dolar gibi bir GSYH'nın yaklaşık üç yılda bir araya getirildiğine işaret ederek, bunun özel hesaplarla, siyasi manipülasyonlarla ve uluslararası tezgahlarla yok edilmesine müsaade edilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Sanayi Üretimindeki Artış - Son Dakika


Advertisement