TAB Genel Başkanı Şahin: "Arıcılarımıza AKS kayıtları üzerinden şekerin verilmesini istiyoruz" - Son Dakika
Ekonomi

TAB Genel Başkanı Şahin: "Arıcılarımıza AKS kayıtları üzerinden şekerin verilmesini istiyoruz"

TAB Genel Başkanı Şahin: "Arıcılarımıza AKS kayıtları üzerinden şekerin verilmesini istiyoruz" Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Şahin, "Arıcılarımıza AKS kayıtları üzerinden şekerin verilmesini istiyoruz" dedi.

16.02.2022 19:14  Güncelleme: 19:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TAB Genel Başkanı Şahin: "Arıcılarımıza AKS kayıtları üzerinden şekerin verilmesini istiyoruz"

ANKARA - Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Şahin, "Arıcılarımıza AKS kayıtları üzerinden şekerin verilmesini istiyoruz" dedi.

Şeker fiyatlarındaki artış hakkında konuşan TAB Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Şahin, Türkiye'de 8.1 milyon arı kovanı olduğunu ve 104 bin tol bal üretildiğini vurgulayarak, "Ülkemizde 8.1 milyon arı kovanımız var, 104 bin ton bal üretiyoruz. Dünyanın da biyolojik zenginlik bakımından en zengin ülkesiyiz. Dünyada da literatür kaynaklarına baktığımızda 15 kilogram 7-8 çerçevelik bir kovandan 15 kilogram girdisi olduğu hesaplanmıştır. Besin ihtiyacını, toz şekeri karşılayabilmemiz için biz 2019 yılından bu yana maliyetleri ucuzlatmak amacıyla birtakım hareketler yapıyoruz. Bunların başında da kristal toz şeker geliyor. TürkŞeker'e o günden bugüne girişimlerimiz var. Yılda bütün arıcılarımıza 6,5-7 milyon arımızın karşılığı olarak 4 bin ton şeker tüketiminde TürkŞeker ile bir ilişki içerisindeyiz. Ancak bizim 2019'dan sonraki 2021 yılına baktığımızda tabii ki piyasalarda bir artış yaşanıyor. Biz özellikle şekerin piyasa şartlarına ortalama baktığımız zaman 450 lira, TürkŞeker fabrikasına baktığımız zaman 265 lira arıcılarımızın direkt talep ettikleri yer TürkŞeker firmasıdır. TürkŞeker firması da Türkiye şekerinin yüzde 30'unu karşıladıklarını ifade ediyorlar. Dolayısıyla biz de diyoruz ki 15 kilogram karşılığı olan kristal şekerimizin 5 kilogramını sizler bize verin. 15 Kasım'a kadar biner tır arıcılarımıza şeker verildi" dedi.

17 ilin hiç şeker alamadığına da değinen Şahin, TAB olarak 15 günlük sürede faaliyet içerisinde bulunduklarını açıkladı. Şahin, "15 Kasım'daki zamlardan sonra yüzde 25'lik zamlardan sonra arkadaşlarımız bu 15 günlük süreyle TürŞeker'den taleplerinin karşılığını buldu. Bu 7 milyon arımıza karşılık 6 milyon 384 ton şekeri TürkŞeker'den aldık. Ancak bundan sonra bu 2 hafta sürdü. Bu 15 günlük sürede biz Türkiye Arıcılar Birliği olarak faaliyet içerisinde bulunduk, 16 bin 384 ton şekeri aldık" ifadelerini kullandı.

"Bize şeker verirken AKS üzerinden veriniz"

Şekerin arıcılara Hayvancılık Genel Müdürlüğü kayıtları üzerinden verilmesi gerektiğini belirten Şahin, "Şunu söylüyorum bize şeker verirken AKS üzerinden, Hayvancılık Genel Müdürlüğü üzerinden veriniz. Bu şekilde adaletli olur. Kime ne zaman şeker verildiğini bilirsiniz. Bal üreticileri birliğimizin 845 bin 436 kovanı var. Bin 272 ton bal alınmış. Birlik üyesi olmayan arıcılara aitte 48 bin 851 kovan var. Alınan şeker bin 755 ton, verilere baktığımız zaman Türkiye Arıcılar Birliği'ne 1 kilogram şeker düşmüş. Bal birliğimiz 1,5 kilogram, diğer derneklerin de 35 milyon düşmüş. Biz adalet istiyoruz. Sahada arıcılarımız doğusundan batısına kadar kışlatma sürecinde şeker bekliyor. Şeker yok, 17 ilimiz şeker alamamıştır. 18 tane birliğimiz bir kamyon şeker alabilmiştir. Acil olarak şeker bekliyoruz. Arıcılar neden sıvı şeker istemiyor. Bir çuval şekerden arıcımız şurup yaptığı zaman 4 teneke şurup elde eder. Ama bunun maliyeti 110-115 liradır. Sıvı şekere baktığımız zaman da tenekesi 200-220 liradır. 2021 yılında bu arıcılar 450 liradan teneke balını sattı. Biz ekonomiyi düşünmek durumundayız. Biz özellikle adaletli bir şekilde arıcılarımızın şekerle buluşmasını bekliyoruz. Devletimiz babadır, birine kaşıkla, birine kepçeyle vermez. Onun için şu andan itibaren arıcılarımıza AKS kayıtları üzerinden şekerin verilmesini istiyoruz" diye konuştu.

TAB Genel Başkanı Şahin: "Arıcılarımıza AKS kayıtları üzerinden şekerin verilmesini istiyoruz"
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi TAB Genel Başkanı Şahin: 'Arıcılarımıza AKS kayıtları üzerinden şekerin verilmesini istiyoruz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Mersin'de toplu taşıma hizmetlerinde kalite ve güvenlik ön planda
    09:23 Mersin'de toplu taşıma hizmetlerinde kalite ve güvenlik ön planda

    Mersin Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı, yaz sezonunda yapılacak çalışmalar için toplu taşıma kooperatifleriyle bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, toplu taşıma hizmetlerinde kalite ve güvenliği artırmak için yapılacak düzenlemeler ve önlemler konuşuldu. Vatandaşların memnuniyetini artırmak için geri bildirim mekanizmaları oluşturulması ve sürücülerin eğitimine odaklanılması kararlaştırıldı.

  • CHP MYK ve PM Toplantısı
    09:08 CHP MYK ve PM Toplantısı

    CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi, CHP Genel Başkanı Özgür Özel başkanlığında genel merkezde toplanacak.

  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.


Advertisement