Tbb-Masak Çalıştayı - Son Dakika
Ekonomi

Tbb-Masak Çalıştayı

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ümit Leblebici, "Sektör olarak talebimiz, her alandaki düzenlemelerin küresel piyasalarda rekabet içinde olduğumuz finansal kurumların tabi olduğu standart ve iyi uygulamalara yakın olmasıdır" dedi.

13.04.2016 13:13

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ümit Leblebici, "Sektör olarak talebimiz, her alandaki düzenlemelerin küresel piyasalarda rekabet içinde olduğumuz finansal kurumların tabi olduğu standart ve iyi uygulamalara yakın olmasıdır" dedi.

TBB-MASAK Çalıştayı'nda konuşan Leblebici, altıncısını düzenlenen bu çalıştayın, suç gelirleri ve terörizmin finansmanı ile mücadele alanlarında düzenleme, uygulama, denetim ve gözden geçirme çevriminin değerlendirilmesi açısından kurumlar arası iş birliğinin verimli örneklerinden bir tanesi olduğunu söyledi.

Leblebici, suç gelirleri ve terörizmin finansmanı ile mücadelenin temelini yükümlüler tarafından kamu otoritesine iletilen şüpheli işlem bildirimlerinin oluşturduğunu ifade etti.

Şüpheli işlem bildirimlerinin sayısı ve kalitesinin, ilgili kuruluşların işlenen suçlarla mücadele kapasitesini ortaya koyduğunu dile getiren Leblebici, "Ülkemizde şüpheli işlem bildirimlerinin sayısında, raporlanmasında ve kalitesinde artış ve iyileşme vardır." diye konuştu.

Leblebici, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Bu gelişmeye, suç gelirleri ve terörizmin finansmanıyla mücadele alanında MASAK tarafından uluslararası iyi örnekler dikkate alınarak yapılan düzenlemeler katkı sağladı. Düzenlemelerin doğru anlaşılması ve etkin uygulanması için MASAK ile bankalarımız arasındaki sürekli işbirliği, iyi yetişmiş insan kaynağı, operasyon sistemlerinin entegrasyonu, bildirim sistemlerinin sürekli güncellenmesi ve iyileştirilmesi amacıyla yapılan yeni teknoloji yatırımları, muhabir bankalar ile işbirliği, Mali Eylem Görev Gücü (FATF) toplantılarına aktif olarak katılım da olumlu katkı yapmıştır."

Tarafların çabaları sayesinde, Türkiye'nin FATF'ın yaptığı sınıflandırmada gri listeden çıkarak, uyumlu ülkeler arasında yer aldığını anımsatan Leblebici, ülkenin bulunduğu coğrafya açısından gri listeden çıkarılmasının çok önemli bir gelişme olduğunu aktardı.

Leblebici, faaliyetlerinin tümünün kurallara ve denetime tabi, kayıt altında ve düzenli olarak raporlanan bankacılık sektörünün çalışma ve uygulamalarının kanunlar, ilgili otoriteler tarafından hazırlanan alt düzenlemeler ve bankacılık prensiplerinin belirlediğini söyledi.

Kuvvetli ve iyi bir bankacılık sektörünün ülkeler arasında rekabette Türkiye'yi ileriye çıkaracak ana unsurlardan birisi olduğunu belirten Leblebici, şunları kaydetti:

"Sektör olarak talebimiz, her alandaki düzenlemelerin küresel piyasalarda rekabet içinde olduğumuz finansal kurumların tabi olduğu standart ve iyi uygulamalara yakın olmasıdır. Düzenlemeler ve uygulamalar rekabette bizi desteklemeli, kolay anlaşılır, uygulanır ve denetlenir olmalı, gri alan barındırmamalıdır. Uygulamada yaşanabilecek farklılıklar konusunda denetim yaklaşımı yol gösterici olmalıdır, yükümlü kurumlar öncelikle ikaz edilmeli, hatada ısrarcı olunursa ceza verilmelidir."

"Sorunları en azda tutmak amacıyla işimizi daha iyi yapmanın çabası içindeyiz"

Ümit Leblebici, küresel ekonominin ve finansal piyasaların en önemli kurumlarından olan bankacılık sektörü olarak gerek yurt içinden gerekse yurt dışından daha fazla kaynak toplayıp ve en verimli şekilde kullanılmak üzere kredilendirilerek milli gelir büyümesine katkı yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Potansiyel büyüme hızında sürekli büyümek için kredilerin büyütülmesinin bu nedenle özkaynakların güçlendirilmesinin öneminin farkında olduklarına işaret eden Leblebici, şöyle devam etti:

"Operasyon sistemlerimizi yeni teknoloji ile sürekli güncelleyerek yerelde şubelerimiz ve alternatif dağıtım kanallarımız yoluyla temel bankacılık ve ödeme sistemi hizmetlerimizi geliştirirken, yaygın uluslararası muhabirlik ilişkilerimiz sayesinde dünyanın her köşesinden kaynak bulmaya ve girişimcilerimize hizmet vermeye devam ediyoruz. Küresel ekonomideki sorunların, yakın coğrafyamızdaki olumsuzlukların ve sınırlı bazı bölgelerimizde yaşanan gelişmelerin muhtemel yansımalarının farkındayız. Geçici olduğuna inandığımız bu dönemde ülkemiz için sorunları en azda tutmak amacıyla işimizi daha iyi yapmanın çabası içindeyiz."

Leblebici, bu bağlamda, bankacılık sektörünün suç gelirleriyle mücadele kapasitesinin daha da artırılmasının öneminin bilincinde olduklarını ve bu yönde gayretlerinin süreceğini ifade etti.

Uluslararası alanda, son dönemde önem kazanan ortak raporlama standartları, uluslararası vergi anlaşmaları ve uygulama kurallarındaki gelişmeleri de yakından takip ettiklerini kaydeden Leblebici, tüm bunları uygulamak için gerekli hazırlıklara devam ettiklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tbb-Masak Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement